Aktiviteti i motit në re në kavanoz - Kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

A keni parë ndonjëherë lart në qiell dhe pyesni veten se si formohen retë? Apo keni fluturuar ndonjëherë nëpër retë në një aeroplan dhe keni menduar se sa bukur është kjo? Aktivitetet e motit si kjo re në një kavanoz mund të jenë kaq argëtuese dhe të thjeshta dhe të ndezin kuriozitetin te fëmijët. Kemi shumë eksperimente të thjeshta shkencore me një temë moti për gjatë gjithë vitit, si dhe Kërcellin e pranverës!

SI TË BËJMË NJË RE NË NJË kavanoz

AKTIVITET E REVE NË NJË kavanoz

Bëhuni gati të shtoni këtë re të thjeshtë në një aktivitet kavanoz në planet tuaja të mësimit të shkencës së motit këtë sezon. Nëse doni të mësoni gjithçka rreth formimit të reve, le të gërmojmë. Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto aktivitete të tjera argëtuese të motit për fëmijët.

Aktivitetet dhe eksperimentet tona shkencore janë krijuar me ju, prindin ose mësuesin, në mendje! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

SI TË BËNI NJË RE NË NJË kavanoz

Le të shkojmë drejt në renë tonë në një kavanoz për shkencën e shkëlqyer të motit pranveror. Merrni disa furnizime të thjeshta nga shtëpia dhe përgatituni të mahnitni fëmijët tuaj.

Ky eksperiment shkencor i reve shtron pyetjen: Si formohet një re?

Kliko këtu për aktivitetet tuaja FALAS të shkencës në një kavanoz

JU DONEVOJSHME:

  • Ujë të ngrohtë
  • Kavanoz me kapak
  • Kuba akulli
  • Lak flokësh me aerosol

RE NË UDHËZIMET E NJË kavanoz:

HAPI 1: Hidhni ujë të ngrohtë (jo të vluar) në kavanoz dhe rrotullojeni përreth për të ngrohur pjesën e brendshme të të gjithë kavanozit.

Shiko gjithashtu: Sfida e ecjes përmes letrës - kosha të vogla për duar të vogla

HAPI 2: Kthejeni kapakun me kokë poshtë dhe vendosni disa kuba akulli sipër tij. Vendoseni kapakun mbi kavanoz.

HAPI 3: Hiqeni shpejt kapakun dhe jepni një spërkatje të shpejtë me llak flokësh me aerosol. Zëvendësoni kapakun.

HAPI 4: Hiqni kapakun dhe shikoni retë që ikin!

BËRJIMI I REVE NË KLASË

Uji nuk ka nevojë të ziejë dhe në fakt është më mirë nëse jo sepse do ta mjegullojë kavanozin shumë shpejt. Ju mund të zgjidhni ta bëni këtë pranë një zone ku mund të keni një sipërfaqe të errët dhe të ndritshme që fëmijët të shohin më mirë retë e tyre.

Ky mund të jetë lehtësisht edhe një aktivitet shkencor i partnerit argëtues!

Pse të mos provoni se çfarë ndodh kur shtoni ujë të ftohtë në kavanoz në vend të ujit të nxehtë. Kjo do t'i ndihmojë fëmijët të kuptojnë më mirë pse nevojitet ajri i ngrohtë dhe ajri i ftohtë për të formuar renë!

SI FORMOHEN RETË?

Tri gjëra nevojiten për të krijuar një re. Së pari, keni nevojë për ajër të ngrohtë me lagështi. Tjetra, keni nevojë për një proces ftohjeje. Së fundi, keni nevojë për një bërthamë kondensimi reje ose diçka për të nisur renë. Një shembull i kësaj mund të jetë një grimcë pluhuri!

Duke derdhur ujë të ngrohtë në një kavanoz dheduke e zënë në kurth, ju krijoni hapin e parë që është ajri i ngrohtë dhe i lagësht. Ky ajër i ngrohtë ngrihet dhe takohet me ajrin e ftohtë në pjesën e sipërme të kavanozit, i cili është bërë nga kubet e akullit.

Llak i flokëve aerosol siguron bërthamat e kondensimit të reve. Ndërsa avulli i ujit brenda kavanozit ftohet, ai fillon të formohet rreth bërthamave të llakut të flokëve në shumë pika. Kur hiqni kapakun, reja e rrotulluar lëshohet!

Ky është një shembull i shkëlqyer i ndryshimeve fazore! Shikoni më shumë eksperimente të gjendjes së materies!

Shiko gjithashtu: Artizanati me filtër për kafe gjeldeti - kosha të vogla për duar të vogla

SHIKONI AKTIVITETET MË SHUMË ARGËZUESE TË MITIT

  • Tornado në një shishe
  • Re e thjeshtë shiu për parashkollorët
  • Making Rainbows
  • Cikkli i ujit në një shishe
  • Aktiviteti i sfungjerit në renë e shiut
  • Cikli i ujit në një qese

BËRË NJË RE NË NJË kavanoz PËR SHKENCA ARGËZUESE E MOTIVE PËR FËMIJË!

Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë për më shumë aktivitete të mrekullueshme të motit për parashkollorët.

Kliko këtu për Aktivitetet tuaja FALAS të shkencës në një kavanoz

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.