Aktiviteti ushqimor i ciklit shkëmbor të shpërthimit të yjeve - kosha të vegjël për duar të vogla

Terry Allison 06-08-2023
Terry Allison

Djali im është gjithashtu një zagar shkëmbi, duke sjellë gjithmonë një shkëmb të ri dhe me pamje të pazakontë nga një prej plazheve aty pranë. Koleksioni ynë shkëmbor po ndryshon vazhdimisht dhe këtë muaj, ai ka mësuar rreth shkëmbinjve, mineraleve dhe burimeve natyrore. Çfarë aktiviteti më i mirë sesa të provoni një aktivitet të ciklit shkëmbor të Starburst ku mund të eksploroni të gjitha fazat me një përbërës të thjeshtë? Merr paketën falas të ciklit shkëmbor për t'i shtuar këtij aktiviteti praktik gjeologjik.

Eksploro Rocks Withible Rock Cycle

Në përvojën time, fëmijët e duan shkencën e ëmbëlsirave, veçanërisht djalit tim. Asgjë nuk thotë të mësosh praktikisht më mirë se shkenca ushqimore! Po për një cikël shkëmbi ushqimor të bërë nga karamele Starburst? Merr një çantë herën tjetër që të jesh në dyqan ushqimor!

SHIKON: 15 Eksperimente të mahnitshme shkencore të ëmbëlsirave

Shtojeni këtë aktivitet të thjeshtë shkëmbor me vetëm një përbërës në plane mësimore shkencore ose STEM këtë sezon. Le të gërmojmë nëse doni të mësoni më shumë rreth ciklit shkëmbor. Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto aktivitete të tjera të shkëmbinjve ushqimorë.

 • Candy Geodes
 • Rock-Cycle Bars
 • Kamele me rock shtëpie (sheqer )
Tabela e përmbajtjes
 • Eksploroni shkëmbinjtë me ciklin e shkëmbinjve ushqimor
 • Çfarë është shkenca e tokës për fëmijët?
 • Llojet e shkëmbinjve
 • Faktet e ciklit të shkëmbit
 • Shiko videon:
 • Merrni printimin tuaj falas Si formojnë paketat e shkëmbinjve
 • Aktiviteti i ciklit shkëmbor
 • Këshilla për një cikël shkëmbiAktiviteti në klasë
 • Aktivitete më argëtuese për shkencën e tokës
 • Burime të dobishme shkencore
 • Projekte shkencore të printueshme për fëmijë

Çfarë është shkenca e tokës për fëmijët ?

Shkenca e Tokës është studimi i tokës dhe gjithçkaje që përbën fizikisht tokën dhe atmosferën e saj. Nga toka mbi të cilën ecim, te ajri që thithim dhe oqeanet ku notojmë.

Çfarë mësoni në shkencën e tokës? Temat e Shkencës së Tokës përfshijnë 4 degët kryesore të Shkencës së Tokës, të cilat janë:

 • Gjeologjia – studimi i shkëmbinjve dhe tokës.
 • Oqeanografia – studimi i oqeaneve.
 • 8>Meteorologjia – studimi i motit.
 • Astronomia – studimi i yjeve, planetëve dhe hapësirës.

Le të mësojmë për hapat e ciklit të shkëmbinjve dhe më pas të arrijmë te duke bërë gurë ëmbëlsirash me yje! Merrni një paketë me karamele Starburst dhe nxirreni ato. Ne kemi disa copëtime për të bërë për të bërë sedimentin!

Llojet e shkëmbinjve

Tri llojet kryesore të shkëmbinjve janë ndezës, metamorfozë dhe sedimentar.

Shkëmb sedimentar

Shkëmbinjtë sedimentarë janë formuar nga shkëmbinj para-ekzistues të ndarë në grimca të vogla. Kur këto grimca vendosen së bashku dhe ngurtësohen, ato formojnë shkëmbinj sedimentarë.

Ato formohen nga depozitat që grumbullohen në sipërfaqen e Tokës. Shkëmbinjtë sedimentarë shpesh kanë një pamje shtresore. Shkëmbi sedimentar është lloji më i zakonshëm i shkëmbinjve që gjendet në sipërfaqen e tij.

Sedimentar i zakonshëmshkëmbinjtë përfshijnë gur ranor, qymyr, gur gëlqeror dhe argjil argjilor.

Shkëmb metamorfik

Shkëmbinjtë metamorfikë filluan si një lloj tjetër shkëmbi, por janë ndryshuar nga forma e tyre origjinale nga nxehtësia, presioni ose një kombinim i këtyre faktorëve.

Shkëmbinjtë metamorfikë të zakonshëm përfshijnë mermerin, granulitin dhe gurin e sapunit.

Shiko gjithashtu: Eksperiment oqeanik me guaska me uthull - kazana të vegjël për duar të vogla

Shkëmbi magmatik

Format magmatike kur shkëmbi i nxehtë, i shkrirë kristalizohet dhe ngurtësohet. Shkrirja e ka origjinën thellë brenda tokës pranë pllakave aktive ose pikave të nxehta, pastaj ngrihet drejt sipërfaqes, si magma ose lava. Kur ftohet, formohet shkëmbi magmatik.

Ka dy lloje të shkëmbinjve magmatikë. Shkëmbinjtë magmatikë ndërhyrës kristalizohen nën sipërfaqen e Tokës dhe ftohja e ngadaltë atje lejon që të formohen kristale të mëdha. Shkëmbinjtë magmatikë ekstruzivë shpërthejnë në sipërfaqe, duke u ftohur shpejt për të formuar kristale të vegjël.

Shkëmbinjtë magmatikë të zakonshëm përfshijnë bazalt, shtuf, granit dhe obsidian.

Fakte të ciklit shkëmbor

Nën shtresat e papastërtive në sipërfaqen e Tokës gjenden shtresa shkëmbi. Me kalimin e kohës, këto shtresa shkëmbi mund të ndryshojnë formën dhe formën.

Shiko gjithashtu: 25 Projekte shkencore për nxënësit e klasës së tretë

Kur shkëmbinjtë nxehen aq shumë sa që shkrihen, ato kthehen në një lëng të nxehtë të quajtur lavë. Por ndërsa lava ftohet, ajo kthehet në shkëmb. Ai shkëmb është një shkëmb magmatik.

Me kalimin e kohës, për shkak të motit dhe erozionit, të gjithë shkëmbinjtë mund të shpërbëhen në pjesë më të vogla. Kur ato pjesë vendosen, ato formojnë shkëmbinj sedimentarë. Ky ndryshim i shkëmbitformat quhet Cikli i Shkëmbit.

Shikoni videon:

Merrni printimin tuaj falas Si formojnë paketën e shkëmbinjve

Aktiviteti i ciklit shkëmbor

Furnizimet:

 • Copa karamele Starburst
 • Qante me zinxhir ose qese bosh Starburst
 • Fupa e vogël
 • Thikë plastike
 • Pjatë

Udhëzime:

HAPI 1: Pritini një nga çdo ngjyrë Starburst në të katërtat për të vepruar si sedimente.

HAPI 2: Komktoni grumbullin e sedimenteve të shpërthimit të yjeve së bashku, por mos i formoni ato, kjo do të veprojë si shkëmbi sedimentar.

HAPI 3: Aplikoni nxehtësinë dhe presionin në "Sedimentar Rock” me duart tuaja ose shtypni në një çantë me zinxhir/Starburst. Ky mund të jetë çdo formë dhe do të veprojë si shkëmbi metamorfik.

HAPI 4: Vendoseni "Shkëmbin Metamorfik" në një tas të vogël ose në një pjatë dhe ngroheni në mikrovalë për 30 sekonda për ta kthyer "Shkëmbi metamorfik" në magmë.

PARALAJMËRIM NXEHTËSISË: Mund të përdorni një burim nxehtësie si tharëse flokësh nëse nuk disponohet mikrovalë ose furrë. Rezultatet do të ndryshojnë! Kambolet do të jenë të nxehta pas përdorimit të një burimi nxehtësie. Kini kujdes gjatë gjithë kohës ! Ju lutemi sigurohuni që të gjitha materialet të jenë të ftohta në prekje përpara se t'i lini fëmijët të trajtojnë gurët e ëmbëlsirave.

HAPI 5: Pasi "Shkëmbi Metamorfik" të ftohet, atëherë do të jetë një "Shkëmb magmatik"

HAPI 6: Kur ndodh moti dhe erozioni, ai do ta kthejë "Shkëmbin magmatik" përsëri në sedimente.

SHIKON: Erozioni i tokës për fëmijë

Këshilla përNjë aktivitet i ciklit shkëmbor në klasë

Nëse ëmbëlsirat nuk janë të përshtatshme, ky aktivitet i ciklit shkëmbor mund të bëhet gjithashtu me copa balte modeluese për të eksploruar fazat sedimentare dhe metamorfike. Nuk mund ta ngrohësh argjilën, por ajo gjithsesi të jep një ide të procesit!

Në mënyrë të ngjashme, nëse nuk mund të përdorësh nxehtësinë e nevojshme për ta kthyer karamele në shkëmb magmatik, prapë mund ta provosh hapat e parë të ciklit të shkëmbinjve me ëmbëlsirat e shpërthimit të yjeve.

Aktivitete më argëtuese të shkencës së tokës

Kur të përfundoni këtë aktivitet të ciklit shkëmbor, pse të mos eksploroni më shumë shkencë mbi tokën me një nga këto ide më poshtë. Këtu mund t'i gjeni të gjitha aktivitetet tona të gjeologjisë për fëmijë!

Eksploroni fazat e ciklit të shkëmbinjve me ciklin e shkëmbinjve me ngjyra !

Pse të mos rritni kristale sheqeri ose të bëni gjeode të ngrënshme!

Eksploroni shtresat e tokës me tulla të thjeshta LEGO dhe me një model të shtresave të ngrënshme të dheut .

Shih pllakat tektonike në veprim me këtë projekt praktik.

Merr pak rërë me ngjyrë dhe ngjitës për këtë shtresa argëtuese të aktivitetit të tokës.

Mëso gjithçka rreth vullkaneve me këto faktet e vullkanit dhe madje bëni vullkanin tuaj .

Mësoni rreth si formohen fosilet .

Shkencë e dobishme Burimet

FJALOR SHKENCOR

Nuk është kurrë herët për t'u prezantuar fëmijëve disa fjalë fantastike shkencore. Fillojini ato me një shkencë të printueshmelista e fjalëve të fjalorit . Ju do të dëshironi t'i përfshini këto terma të thjeshta shkencore në mësimin tuaj të ardhshëm shkencor!

ÇFARË ËSHTË NJË SHKENCËTAR

Mendo si një shkencëtar! Vepro si shkencëtar! Shkencëtarët si ju dhe unë jemi gjithashtu kureshtarë për botën përreth tyre. Mësoni rreth llojeve të ndryshme të shkencëtarëve dhe çfarë bëjnë ata për të rritur të kuptuarit e fushës së tyre të interesit. Lexoni Çfarë është një shkencëtar

LIBRAT SHKENCOR PËR FËMIJË

Ndonjëherë mënyra më e mirë për të prezantuar konceptet shkencore është nëpërmjet një libri të ilustruar me ngjyra me personazhe me të cilët fëmijët tuaj mund të lidhen! Shikoni këtë listë fantastike të librave shkencorë që janë miratuar nga mësuesi dhe bëhuni gati për të ndezur kuriozitet dhe eksplorim!

PRAKTIKAT E SHKENCËS

Një qasje e re në mësimdhënien e shkencës quhet më e mira Praktikat shkencore. Këto tetë praktika shkencore dhe inxhinierike janë më pak të strukturuara dhe lejojnë një qasje më të lirë**-** rrjedhëse për zgjidhjen e problemeve dhe gjetjen e përgjigjeve për pyetjet. Këto aftësi janë kritike për zhvillimin e inxhinierëve, shpikësve dhe shkencëtarëve të ardhshëm!

KIT SHKENCA DIY

Ju mund të grumbulloni lehtësisht furnizimet kryesore për dhjetëra eksperimente fantastike shkencore për të eksploruar kiminë, fizikën, biologjia dhe shkenca e tokës me fëmijët në parashkollor deri në shkollën e mesme. Shihni se si të bëni një komplet shkencor DIY këtu dhe merrni listën kontrolluese të furnizimeve falas.

SHKENCAMJETET

Çfarë mjetesh përdorin zakonisht shumica e shkencëtarëve? Merrni këtë burim falas të mjeteve shkencore të printueshme për ta shtuar në laboratorin tuaj shkencor, klasën ose hapësirën mësimore!

Projekte shkencore të printueshme për fëmijë

Nëse po kërkoni të rrëmbeni të gjitha projektet shkencore të printueshme në një vend të përshtatshëm plus fletë pune ekskluzive, Paketa jonë e projekteve shkencore është ajo që keni nevojë!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.