Cilat janë variablat në shkencë - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 25-07-2023
Terry Allison

Pavarësisht nëse vendosni një eksperiment shkencor për një projekt shkencor, ose mësoni më shumë rreth metodës shkencore, variablat në shkencë janë të rëndësishme. Zbuloni se çfarë nënkuptojnë variablat, cilat janë tre llojet e variablave që duhet të dini, plus shembuj të variablave të pavarur dhe të varur në eksperimente. Shijoni praktikat dhe eksperimentet e lehta shkencore për fëmijë sot!

Shiko gjithashtu: Aktivitete të mrekullueshme verore STEM - Kosha të vogla për duar të vogla

ÇFARË DO TË THOTËN NDRYSHORET NË SHKENCË

ÇFARË JANË VARIABLA SHKENCORE?

Në shkencë, ne përdorim variabla për të na ndihmuar të kuptojmë se si faktorë të ndryshëm mund të ndikojnë në një eksperiment ose situatë. Variablat janë çdo faktor që mund të ndryshohet në eksperiment.

Në mënyrë specifike, ekzistojnë tre lloje të ndryshme variablash që na ndihmojnë t'i përgjigjemi pyetjes sonë që po hetojmë. Identifikimi i këtyre variablave përpara se të filloni do t'ju drejtojë vendimet tuaja se si të kryeni eksperimentin tuaj dhe si të matni rezultatet.

Mësoni më shumë rreth metodës shkencore për fëmijët!

Tre llojet kryesore të variablave janë variabla e pavarur, variabla e varur dhe variablat e kontrolluara.

VARIABLA E PAVARUR

Ndryshorja e pavarur në një eksperiment shkencor është faktori që ju do ndryshim. Ndryshorja e pavarur ndikon në variablin e varur.

Ju mund të identifikoni variablin e pavarur duke parë se çfarë mund të ekzistojë në sasi ose lloje të ndryshme dhe çfarë lidhet drejtpërdrejt me çështjen eeksperimenti juaj.

Për shembull, nëse jeni duke testuar se si sasi të ndryshme uji ndikojnë në rritjen e bimëve, sasia e ujit do të ishte variabli i pavarur. Ju mund të ndryshoni sasinë e ujit që u jepni bimëve për të parë se si ndikon në rritjen e tyre.

Mos harroni, zgjidhni vetëm një variabël të pavarur për eksperimentin tuaj!

VARIABLA E VARUR

Ndryshorja e varur është faktori që vëzhgoni ose matni në një eksperiment. Është variabli që ndikohet nga ndryshimet e bëra në variablin e pavarur.

Në shembullin e bimës, ndryshorja e varur do të ishte rritja e bimës. Ne po matim rritjen e bimës për të parë se si ndikohet nga sasitë e ndryshme të ujit. eksperimentin shkencor. Kjo ju ndihmon të siguroheni që çdo ndryshim që shihni në variablin e varur është për shkak të ndryshores së pavarur dhe jo diçkaje tjetër.

Me disa eksperimente, mund të zgjidhni të konfiguroni një kontroll që nuk ka asnjë sasi të variablit të pavarur të shtuar në të. Të gjithë faktorët e tjerë janë të njëjtë. Kjo është e shkëlqyeshme për krahasim.

Për shembull, në eksperimentin e bimëve, ju do të mbanit të njëjtat llojin e tokës, llojin e bimës dhe

sasinë e dritës së diellit në mënyrë që të mund të jeni i sigurt se çdo ndryshim në rritjen e bimëve është vetëm për shkak të sasive të ndryshme të ujit që po jepniato. Ju gjithashtu mund të keni një bimë që nuk i jepni ujë.

PROJEKTE SHKENCORE

Po punoni në një projekt panair shkencor? Pastaj shikoni këto burime të dobishme më poshtë dhe sigurohuni që të merrni paketën tonë të panairit shkencor të printueshëm falas më poshtë! E RE! Përfshin variabla të printueshëm pdf dhe shkallën e pH-së pdf.

  • Projektet Easy Science Fair
  • Këshilla për projektin shkencor nga një mësues
  • Idetë e bordit të panairit shkencor

Kapni fletën e informacionit FALAS për të filluar!

EKSPERIMENTET E LEHTË SHKENCORE ME VARIABLA TË PAVARUR DHE TË VARUR

Këtu janë disa shembuj të variablave të pavarur dhe të varur në eksperimentet shkencore. Të gjitha këto eksperimente janë shumë të lehta për t'u bërë dhe përdorni pajisje të thjeshta! Sigurisht, ju mund t'i ndryshoni variablat në këta shembuj duke bërë një pyetje tjetër.

Eksperimenti i ngjyrosjes së mollës

Hetoni se çfarë i ndalon mollët e prera të marrin ngjyrë kafe. A funksionon më mirë lëngu i limonit apo diçka tjetër? Variabli i pavarur është lloji i substancës që aplikoni tek mollët për të ndaluar ose ngadalësuar skuqjen. Variabli i varur është sasia e skuqjes në çdo fetë mollë.

Eksperimenti me balona

Fëmijëve u pëlqen ky eksperiment i lehtë shkencor. Fryni një tullumbace me një reaksion kimik me uthull dhe sodë buke. Zbuloni sasinë e sodës së bukës për tullumbacen më të madhe. Variabli i pavarur është shumae sodës së bukës i shtohet uthullës, dhe variabli i varur është madhësia e balonës.

Eksperimenti me balonë

Eksperimenti Gummy Bear

Një eksperiment me karamele që tretet është argëtues për t'u bërë! Këtu kemi përdorur arinj gomë për të eksploruar se në çfarë lëngu treten më shpejt. Ju gjithashtu mund ta bëni këtë me zemra karamele, misër karamele, peshk karamele, kallamishte karamele për variacione argëtuese.

Ndryshorja e pavarur është lloji i lëngut ju përdorni për të shpërndarë arinjtë tuaj gomë. Ju mund të përdorni ujë, ujë të kripur, uthull, vaj ose lëngje të tjera shtëpiake. Variabla e varur është koha që duhet për të tretur karamelin.

Eksperimenti i shkrirjes së akullit

Eksploroni se çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt. Variabli i pavarur është lloji i substancës që i shtohet akullit. Mund të provoni kripë, rërë dhe sheqer. Variabli i varur është koha që duhet për të shkrirë akullin.

Katapultë me shkopin e gjirit

Ky është një aktivitet fizik argëtues, veçanërisht për fëmijët që pëlqejnë të ngatërrojnë dhe të ndërtojnë gjëra, dhe ju mund ta shndërroni atë në një eksperiment shkencor. Hetoni sa larg udhëton një objekt pasi peshon më shumë.

Ndryshorja e pavarur është lloji i objektit që përdorni në katapultë (ndryshojnë sipas peshës). Variabli i varur është distanca që përshkon. Ky është një eksperiment i mirë për t'u përsëritur disa herë, në mënyrë që të mund të mesatarizoni rezultatet.

Katapultë me shkopin e kripur

Eksperimenti i densitetit të ujit të kripur

Eksploroni densitetin e ujit të kripurkundër ujit të freskët me këtë eksperiment të thjeshtë shkencor. Çfarë ndodh me një vezë në ujë të kripur? A do të notojë veza apo do të fundoset? Variabli i pavarur është sasia e kripës së shtuar në ujin e freskët. Variabli i varur është distanca e vezës nga fundi i gotës.

Eksperimenti i mbirjes së farës

Kthejeni këtë kavanoz të mbirjes së farës në një eksperiment të lehtë shkencor duke eksploruar se çfarë ndodh me rritjen e farës kur ndryshoni sasinë e ujit të përdorur. Variabli i pavarur është sasia e ujit të përdorur për çdo kavanoz farë. Variabla e varur është gjatësia e fidanit për një periudhë kohore.

Eksperimenti i kavanozit të farës

BURIMET MË TË MË TË NDIHMËSHME SHKENCORE

FJALOR SHKENCOR

Nuk është kurrë shumë herët për t'u prezantuar fëmijëve disa fjalë fantastike shkencore. Filloni me një listë fjalësh të fjalorit shkencor të printueshme.

ÇFARË ËSHTË NJË SHKENCËTAR

Mendo si një shkencëtar! Vepro si shkencëtar! Mësoni rreth llojeve të ndryshme të shkencëtarëve dhe çfarë bëjnë ata për të rritur kuptimin e fushës së tyre specifike të interesit. Lexoni Çfarë është një shkencëtar

Shiko gjithashtu: Cikli i ujit në një qese - kazanët e vegjël për duar të vogla

LIBRAT SHKENCOR PËR FËMIJË

Ndonjëherë mënyra më e mirë për të prezantuar konceptet shkencore është nëpërmjet një libri të ilustruar me ngjyra me personazhe me të cilët fëmijët tuaj mund të lidhen! Shikoni këtë listë fantastike të librave shkencorë që janë miratuar nga mësuesi dhe bëhuni gati për të ndezur kuriozitetin dhe eksplorimin!

SHKENCAPRAKTIKAT

Një qasje e re në mësimdhënien e shkencës quhet Praktikat më të mira shkencore. Këto tetë praktika shkencore dhe inxhinierike janë më pak të strukturuara dhe lejojnë një qasje më të rrjedhshme për zgjidhjen e problemeve dhe gjetjen e përgjigjeve për pyetjet.

EKSPERIMENTE SHKENCORE TË SHKENCAVE PËR TË PROVUARA

Mos lexoni vetëm për shkencën, vazhdoni dhe shijoni një nga këto eksperimente fantastike shkencore për fëmijë !

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.