Eksperimenti i bluzës për fëmijë - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Si qëndrojnë ngrohtë balenat, arinjtë polarë apo edhe pinguinët? Oqeani mund të jetë një vend i ftohtë, por ka shumë gjitarë që e quajnë atë shtëpi! Si jetojnë disa nga gjitarët tanë të preferuar në kushte kaq të ftohta? Ajo ka të bëjë me diçka që quhet bluzë.

Ndërsa ju dhe unë nuk kemi nevojë për shumë për të mbijetuar, krijesat si arinjtë polarë, balenat, fokat dhe pinguinët patjetër që kanë nevojë! Bëni blubber dhe provoni se si funksionon si një izolues pikërisht në komoditetin e kuzhinës tuaj me këtë eksperiment me llak për shkencën e lehtë të oqeanit !

Bëjeni Blubber For Ocean Science

Bëhuni gati për të eksploruar bluzën e balenës për mësimin tuaj të ardhshëm të shkencës së oqeanit këtë sezon. Nëse doni të mësoni se si kafshët e detit mbijetojnë në temperatura të ftohta, le të gërmojmë! Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto aktivitete më argëtuese në oqean.

Aktivitetet dhe eksperimentet tona shkencore janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Ky eksperiment i rreptë shtron disa pyetje.

 • Çfarë është bluza?
 • Si i mban balenat të ngrohta kafshët si balenat?
 • A kanë të gjitha balenat të njëjtën sasi blobe?
 • Çfarë tjetër e bën një izolues të mirë?

Çfarë është Blubber?

Balenat dhe Arktikugjitarët si arinjtë polarë, kanë një shtresë të trashë yndyre nën lëkurën e tyre të quajtur blubber. Kjo yndyrë mund të jetë diku nga disa centimetra në një këmbë të trashë!

Mësoni më shumë rreth oqeanit dhe Arktikut me Biomet e Botës.

Blobber mban ato ngrohen dhe gjithashtu ruan lëndët ushqyese që trupi i tyre mund t'i përdorë kur nuk ka shumë ushqim. Lloje të ndryshme balenash kanë sasi të ndryshme yndyre, kjo është arsyeja pse disa balena migrojnë, dhe disa jo.

Balena me gunga migron nga ujërat e ftohta, por jeton kryesisht nga bluza e saj derisa të kthehet! Balenat Narwhal, Beluga dhe Bowhead në përgjithësi rrinë rreth ujërave me temperaturë më të ftohtë gjatë gjithë vitit!

Çfarë është bluza? Yndyra!

Molekulat e yndyrës në shkurtimin në këtë eksperiment veprojnë si një izolues, ashtu si bluza. Izolimi ngadalëson transferimin e nxehtësisë, duke e mbajtur balenën të ngrohtë në temperatura shumë të ulëta. Kafshët e tjera që përdorin këtë veçori janë ariu polar, pinguini dhe foka!

A mund të testoni materiale të tjera që keni në dorë për të parë nëse ato bëjnë edhe izolues të mirë?

Kthehuni Projekti "Itto A Blubber Science"

Projektet shkencore janë një mjet i shkëlqyer për fëmijët më të rritur për të treguar atë që dinë për shkencën! Plus, ato mund të përdoren në të gjitha llojet e mjediseve, duke përfshirë klasat, shkollën në shtëpi dhe grupet.

Fëmijët mund të marrin gjithçka që kanë mësuar rreth përdorimit të metodës shkencore, duke deklaruar një hipotezë,zgjedhja e variablave dhe analizimi dhe prezantimi i të dhënave.

Dëshironi ta ktheni një nga këto eksperimente në një projekt të mrekullueshëm të panairit shkencor? Shikoni këto burime të dobishme.

 • Këshilla për projektin shkencor nga një mësues
 • Idetë e bordit të panairit shkencor
 • Projektet Easy Science Fair

Merrni sfidat tuaja të printueshme të oqeanit STEM falas !

Eksperimenti Blubber

Let's eksploroni blubber!

Furnizimet:

 • Akull
 • Tasi i madh
 • Ujë i ftohtë
 • Termometer (opsionale)
 • 4 çanta sanduiç me zinxhir
 • Shkurtim perimesh
 • Spatula
 • Peshqir

Udhëzime:

HAPI 1: Mbushni një tas të madh me akull dhe ujë të ftohtë.

HAPI 2: Kthejeni një qese me zinxhir nga brenda, vendoseni çantën në dorë dhe përdorni një shpatull për të mbuluar të dyja anët e çantës me prerje perimesh.

HAPI 3: Vendoseni qesen e veshur me shkurtim brenda një qese tjetër dhe mbylleni.

HAPI 4: Ktheni një qese të pastër nga brenda, vendoseni brenda një qeseje tjetër të pastër dhe mbylleni.

HAPI 5: Vendosni njërën dorë në secilën qese dhe vendosni duart uji i akullit.

HAPI 6: Cila dorë ftohet më shpejt? Vëzhgoni se si ndjehen duart tuaja dhe më pas përdorni një termometër për të kontrolluar temperaturën aktuale brenda çdo qese.

Si të aplikoni metodën shkencore

Për ta bërë këtë një eksperiment të vërtetë shkencor, le të testoni disa variabla! Mësoni më shumë rreth variablave nëshkencës.

Së pari, duhet të siguroheni që të testoni temperaturën me një çantë të thjeshtë në dorë. Ky do të jetë kontrolli juaj!

Cilat janë llojet e tjera të izolatorëve që mund të provoni? Zgjidhni disa materiale të tjera për të vëzhguar dhe regjistruar temperaturën brenda qeseve.

Cilët faktorë do të mbani të njëjtat? Sigurohuni që të testoni temperaturën brenda çdo qese në të njëjtën kohë pasi të jetë mbuluar me akull. Po sasia e akullit? Sigurohuni që të keni të njëjtën sasi akulli në çdo tas.

Këto janë pyetje të shkëlqyera për t'u bërë fëmijëve tuaj. Bëjini ata të mendojnë se cilat variabla duhet të qëndrojnë të njëjta dhe më e rëndësishmja, si do ta bëni këtë.

Shiko gjithashtu: Mollë Stamping Craft For Fall - Little Bins for Little Hands

Zgjerim i mëtejshëm: Paraqisni fëmijët me një sfidë, mbajeni kubin e akullit të mos shkrihet !

Si mund ta izoloni një kub akulli që të mos shkrihet? Ose çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt?

Mëso më shumë rreth kafshëve të oqeanit

 • Shkëlqejnë në artin e kandilit të errët
 • Ylli i detit me brumë të kripës
 • Fakte argëtuese Rreth Narwhals
 • Peshkaqenët LEGO për javën e peshkaqenëve
 • Si notojnë peshkaqenët?
 • Si notojnë kallamarët?
 • Si marrin frymë peshqit?
 • <8 10>

  Paketa e aktiviteteve të printueshme të oqeanit

  Nëse dëshironi të keni të gjitha aktivitetet tuaja të printueshme të oqeanit në një vend të përshtatshëm, plus fletë pune ekskluzive me një temë oqeani, paketa jonë e projektit Ocean STEM me 100+ faqe është ajo që ju nevojitet!

  Shiko gjithashtu: Dollar Store Recetat e Slime dhe Kompleti i Krijimit të Slime në shtëpi për Fëmijë!

  Shikoni paketën e plotë të shkencës së oqeanit dhe STEM në tonëDYQANI!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.