Ide për eksperimente me zhul - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Të gjithë dëshirojnë të bëjnë slime këto ditë dhe kjo sepse është një aktivitet kaq i lezetshëm për t'u provuar! A e dini gjithashtu se bërja e slime është gjithashtu një shkencë e mrekullueshme. Nëse dëshironi që fëmijët tuaj të përfitojnë më shumë nga përvoja e tyre në prodhimin e llumit, përpiquni ta ktheni atë në një eksperiment shkencor dhe të aplikoni gjithashtu pak metodë shkencore. Lexoni më tej për të zbuluar se si mund të krijoni eksperimente shkencore me zhul dhe të keni një projekt të bukur të panairit shkencor për nxënësit e klasës së 4-të, të klasës së 5-të dhe të klasës së 6-të.

PANAIRI I PROJEKTIT SLIME SCIENCE IDE PËR FËMIJËT !

SI TË BËJMË SLIME

Slime i bërë në shtëpi është një kënaqësi e vërtetë për fëmijët, dhe për momentin është një aktivitet super popullor që gjithashtu bën një shkencë të shkëlqyer projekt i drejtë. Ne kemi eksperimentuar me recetat tona për slime pa pushim për t'ju sjellë aktivitetet më të mira të mundshme!

Kemi gjithashtu një recetë shumë të lezetshme për slime, shikoni videon dhe merrni recetën e slime këtu. Dy demonstrime kimie në një!

HULUMTIMI I PROJEKTIT SLIME SCIENCE

Kimia ka të bëjë me gjendjet e materies duke përfshirë lëngjet, të ngurta dhe gazrat . Gjithçka ka të bëjë me mënyrën se si materialet e ndryshme janë bashkuar, dhe si përbëhen ato, duke përfshirë atomet dhe molekulat. Kimia është mënyra se si materialet veprojnë në kushte të ndryshme dhe/ose formojnë substanca të reja. Ashtu si zhul!

Slime është një reaksion endotermik në krahasim me një reaksion ekzotermik. Një endotermikreaksioni thith energji (nxehtësi) në vend që të lëshojë energji (nxehtësi). A e keni vënë re ndonjëherë se sa i ftohtë bëhet zhulja juaj?

Aktivizuesit e llumit (boraksi, borat natriumi dhe acidi borik) ndryshojnë pozicionin e këtyre molekulave në një proces të quajtur ndërlidhje!

Ky është reagimi ndërmjet ngjitësit PVA dhe joneve të borateve në aktivizuesit e llumit. Në vend që të rrjedhin lirshëm, molekulat ngatërrohen dhe krijojnë një substancë rrëshqitëse. Mendoni spageti të lagura, të sapo gatuara kundrejt spagetit të mbetur të gatuar!

Kapni edhe më shumë shkencë të mrekullueshme në PAKETIN tonë të PROJEKTIT SLIME SCIENCE

Ne gjithmonë na pëlqen të përfshini pak shkencë të bërë në shtëpi për zhul këtu! Slime është një demonstrim i shkëlqyer i kimisë dhe fëmijët gjithashtu e duan atë! Përzierjet, substancat, polimeret, ndërlidhja, gjendja e materies, elasticiteti dhe viskoziteti janë vetëm disa nga konceptet shkencore që mund të eksplorohen me zhul të bërë në shtëpi!

Për çfarë është shkenca e slimes? Jonet borat në aktivizuesit e zhulit (borat natriumi, pluhur boraks ose acid borik) përzihen me ngjitësin PVA (acetat polivinil) dhe formojnë këtë substancë të ftohtë elastike. Kjo quhet ndërlidhje!

Ngjitësja është një polimer dhe përbëhet nga fije ose molekula të gjata, të përsëritura dhe identike. Këto molekula kalojnë njëra-tjetrën duke e mbajtur ngjitësin në gjendje të lëngshme. Derisa…

Ju shtoni jonet borat në përzierje, dhe më pas fillonlidhni këto fije të gjata së bashku. Ato fillojnë të ngatërrohen dhe përzihen derisa substanca të jetë më pak si lëngu me të cilin keni filluar dhe më i trashë dhe i gomës si zhul! Slime është një polimer.

Përfytyroni ndryshimin midis spagetit të lagur dhe spagetit të mbetur ditën tjetër. Ndërsa formohet zhulja, fillesat e molekulave të ngatërruara janë shumë të ngjashme me grumbullin e spagetit!

A është zhulja e lëngshme apo e ngurtë?

Ne e quajmë atë një lëng jo-Njutonian sepse është pak nga të dyja! Eksperimentoni duke e bërë zhulin pak a shumë viskoz me sasi të ndryshme rruazash shkumë. A mund ta ndryshoni dendësinë?

Shiko gjithashtu: Lojë e thjeshtë Doh Falenderimeve - Kosha të vogla për duar të vogla

A e dini se zhulja përputhet me Standardet e Shkencës së Gjeneratës së ardhshme (NGSS)?

E bën dhe ju mund të përdorni zhul për të eksploruar gjendjet e materies dhe ndërveprimet e saj. Zbuloni më shumë më poshtë…

Shiko gjithashtu: Pumpkin STEM Activities for Fall - Little Bins for Little Hands
 • NGSS Kindergarten
 • NGSS Klasa e Parë
 • NGSS Klasa e Dytë

PERDORIMI I METODËS SHKENCORE

Për ta çuar aktivitetin tuaj të krijimit të llumit nga një demonstrim shkencor në një eksperiment shkencor zhul, do të dëshironi të aplikoni metodën shkencore. Mund të lexoni më shumë rreth përdorimit të metodës shkencore me fëmijët këtu .

 • Merrni një pyetje që dëshironi t'i përgjigjeni.
 • Bëni disa kërkime.
 • Mblidhni furnizimet .
 • Kryej një eksperiment shkencor.
 • Mblidhni të dhëna dhe shikoni rezultatet.
 • Nxirrni përfundimet tuaja dhe shikoni nëse jeni përgjigjurpyetje!

Mos harroni se çelësi për të kryer një eksperiment të mirë shkencor është të keni vetëm një ndryshore. Për shembull, uji mund të jetë një variabël. Ne e eliminuam ujin nga receta jonë për të parë nëse llumi ka nevojë për ujë si përbërës. E mbajtëm pjesën tjetër të recetës saktësisht të njëjtë!

EKSPERIMENTET E SHKENCËS SLIME

Më ngjitëse…më pak ngjitëse…më e fortë…më pak e fortë…më e trashë…më e lirshme …

Ne kemi bashkuar një listë idesh për eksperimente shkencore me zhul. Nëse nuk i keni provuar tashmë recetat e slime, ju rekomandoj që fillimisht të mësoni se si të bëni slime!

Shikoni gjithashtu: Aktivitetet e Kimisë së Slime, klikoni këtu!

Do të gjeni receta unike për:

 • Slime llave vullkanike
 • Lulqe magnetike (pluhur oksid hekuri)
 • UV zhul që ndryshon ngjyrën
 • Shkëlqim në slime të errët

KERKON PËR NJË PAKETË SLIME SCIENCE?

Tani kemi një gati për ju! Janë 45 faqe argëtuese slime për fëmijët! Kliko këtu.

 • Recetat
 • Eksperimentet dhe aktivitetet
 • Fletët e ditarit
 • Përkufizimet e Slimy
 • Informacionet shkencore të Slimy
 • Dhe shumë më tepër!

Ndiheni sikur po mashtroni mes ndihmës së disa studentëve dhe grupeve që mbarojnë në kohë të ndryshme?

Doni të dini se çfarë të thoni kur fëmijët bëjnë pyetje të vështira për t'u shpjeguar PSE?

E RE! BLINI UDHËZUESIN TUAJ SLIME SCIENCE TANI!

24 faqe të SHKENCAVE TË MREKULLUESHMEaktivitete shkencore, burime dhe fletë pune të printueshme për ju!!

Kur bëhet fjalë për të bërë shkencë çdo javë, klasa juaj do të gëzohet!

1. BËJ TE DUHET UJI PER TE BERE SLIME?

Ky ishte një eksperiment super argëtues që e provuam dhe rezultatet ishin shumë të mira! Ne testuam dhe krahasuam tre receta të ndryshme slime, por ju mund ta bëni këtë me vetëm një lloj slime dhe të shihni se çfarë ndodh. Këshillë… Lëngu i lëngshëm i niseshtës pa ujë nuk është argëtues! Në vend të kësaj, provoni këtë recetë për slime boraks ose zhul me tretësirë ​​të kripur nëse do të zgjidhni vetëm një recetë.

2. A JANË TË GJITHA MARKAT E NGJASIT TË LËSHËM TË NJËJTA?

Kjo është një mundësi e shkëlqyeshme për të testuar ngjitësin klasik të shkollës së larë të Elmer së bashku me ngjitësin e markës Dollar Store/Staples ose ngjitësin Crayola!

Çelësi i këtij projekti shkencor të slime është të vendosni se si ju do të krahasoni grupet e ndryshme të zhulit të bëra nga çdo markë zam. Sigurisht, mbani të njëjtën recetë dhe metodën tuaj për të bërë slime çdo herë. Mendoni se çfarë e bën një zhul të mirë… shtrirje dhe viskozitet ose rrjedhje dhe vendosni se si do t'i matni ato karakteristika për secilën zhul. Vëzhgimet tuaja për "ndjesinë" e çdo slime janë gjithashtu të dhëna të vlefshme.

3. ÇFARË NDODH NËSE NDRYSHON SASINËN E NGJITHËS NË RECETË?

Ne e provuam këtë eksperiment shkencor të slimes duke përdorur recetën tonë klasike të lymit me niseshte të lëngshme. Edhe kështune përfunduam me FLUBBER! Vendosni se si do të ndryshoni sasinë e ngjitësit. Për shembull; ju mund të bëni një grup me sasinë normale të ngjitësit, dyfishin e sasisë së ngjitësit dhe gjysmën e sasisë së ngjitësit.

4. ÇFARË NDODH NËSE NDRYSHON SASIMIN E SODËS BJEKE?

Në mënyrë të ngjashme, me ndryshimin e sasisë së ngjitësit, hetoni se çfarë ndodh me zhulin tuaj kur ndryshoni sasinë e sodës së bukës të shtuar në zhul me tretësirë ​​të kripur ose Recetë slime me gëzof, Bëni një grumbull pa sodë buke dhe një me dhe krahasoni. Soda e bukës përdoret përgjithësisht për të forcuar këtë recetë me zhul.

5. EKSPERIMENTI SHKENCOR I SLIME PA BORAX

Cili është raporti më i mirë i pluhurit me ujin për një fibër pa boraks zhul? Përdorni recetën tonë të zhulit me fibra të sigurta për shije për të testuar konsistencën tuaj të preferuar për zhulin e lezetshëm. Ne kaluam nëpër disa grupe për të parë se çfarë funksiononte më mirë. Sigurohuni që të vendosni paraprakisht se si do të matni konsistencën e zhulit për secilën grumbull.

6. CILA SASIA E RRUAJVE SHKUMË BËN SHKUPIN MË TË MIRË?

Cila është sasia më e mirë e rruazave të stiroporit për shkumë të bërë në shtëpi? Kjo është mënyra se si ne testuam floam-in tonë dhe regjistruam rezultatet ndërsa shkuam përpara. Ose mund të ndryshoni dhe më pas të krahasoni edhe madhësitë e rruazave të stiroporit!

MË SHUMË PROJEKTE SHKENCORE SLIME

Çfarë tjetër mund të provoni kur bëhet fjalë për projektin tuaj të ardhshëm slime?

NGJITJA E PASTER VS. E BARDHËNGJITJA

Cili zam e bën më të mirë zhul? Përdorni të njëjtën recetë për të dyja dhe krahasoni/kontrasoni ngjashmëritë/ndryshimet. A funksionon një recetë më mirë për ngjitësin e pastër apo të bardhë?

NGJYRA NDIKON NGJYRËSINË E SLIME?

A ndikojnë ngjyrat e ndryshme në konsistencën e slimes . Ju mund të përdorni kutinë standarde të ngjyrave, të kuqe, blu, të verdhë dhe jeshile për të parë! Sigurohuni që të përdorni të gjitha ngjyrat me një grumbull zhul!

ÇFARË NDODH NËSE NGRRINI SLIMIN?

A ndikohet zhulja nga temperatura? Çfarë ndodh nëse ngrini slime-n tuaj?

OSE MERRNI ME EKSPERIMENTIN TUAJ TË SHKENCËS SLIME!

Provojeni eksperimentin tuaj shkencor të slimes. Megjithatë, ne nuk rekomandojmë zëvendësimin e aktivizuesve të zhul pa e ditur se cili do të jetë reaksioni kimik në fillim.

Ju mund të…

 • eksploroni viskozitetin
 • zbuloni tekstura të reja
 • mësoni rreth lëngjeve jo-njutoniane dhe trashjes me prerje
 • eksploroni gjendjet e materies: lëngjet, trupat e ngurtë dhe gazrat
 • mësoni për përzierjet dhe substancat dhe vetitë fizike

Nuk ka më nevojë të printoni një postim të tërë në blog për vetëm një recetë!

Merrni recetat tona bazë të slime në një format të thjeshtë për t'u printuar në mënyrë që të mund të eliminoni aktivitete!

—>>> KARTA RECETA FALAS SLIME

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.