Mini Volcano Pumpkin For Fall Science - Little Bins for Little Hands

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Ky sezon shënon tre vjet më parë që ne provuam një eksperiment të mrekullueshëm shkencor të vullkanit të kungujve! Soda e bukës përbën një nga eksperimentet më të mira dhe më të lehta shkencore për shkencëtarin fillestar ose të ri! Ju mund të ndërtoni kaq shumë tema rreth këtij aktiviteti bazë shkencor. Këtë sezon po bëjmë një mini vullkan nga mini kunguj!

SHPËRTHIM I MINI VULKANËVE PËR SHKENCËN E RËNISË

Vullkani i kungullit

Le të fillojmë të bëjmë mini vullkane me kungujt tanë më të vegjël! Ju duhen vetëm disa furnizime të lehta për t'u gjetur për këtë eksperiment të ftohtë shkencor të vjeshtës! Gjithashtu, kjo do të ishte një aktivitet i përsosur në grup për një klasë, festë ose takim për lojëra!

A e dini se mund të bëni edhe slime në një kungull? Është shumë e lezetshme dhe fëmijët e duan atë. Kemi mjaft aktivitete të STEM kungujsh këtë sezon që t'i provoni!

MUND TË DËSHIRONI TË SHIKONI: Shpërthimi i kungullit fantazmë për Halloween

SODA PJEKË DHE UTHull

Fëmijët dhe të rriturit janë të mahnitur nga eksperimentet shkencore me sodë buke dhe uthull të gazuar, veçanërisht mini vullkanet tona me kunguj më poshtë!

Shiko gjithashtu: Argëtues Rainbow Foam Playdough - Kazanët e vegjël për duar të vogla

Kam bërë kaq shumë nga këto eksperimente shkencore të sodës së bukës , por nuk lodhem kurrë të shikoj veprimin e flluskimit, shpërthimit, gazit. Mini vullkanet e kungujve janë shkencë e thjeshtë dhe perfekte për të treguar një reaksion të vërtetë kimik .

Plus, ju mund të eksploroni gjendjet e materies me lëndë të ngurta (sodë buke dhe kungull gjithashtu ),lëngje (uthull) dhe gazra (dioksid karboni)!

Si funksionon reagimi i sodës së bukës dhe uthullës? E thjeshtë, kur një acid {uthull} dhe një bazë {sode buke} kombinohen, ato prodhojnë një gaz të quajtur dioksid karboni që është shpërthimi që shihni. Flluskat dhe gazrat janë një shenjë treguese e një reaksioni kimik kundrejt një ndryshimi fizik. Plus, një substancë e re është formuar!

Këto kunguj janë të mrekullueshëm për krijimin e mini vullkaneve sepse ne kemi gdhendur një zgavër të vogël dhe hapje, shpërthimi del lart dhe del nga mini kungulli si një vullkan!

Kërkoni aktivitete të lehta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Kliko këtu për të marrë sfidat tuaja falas të Pumpkin STEM !

EKSPERIMENTI I MINI VULKANIT ME KUNGULLI

FURNIZIMET:

  • Mini kunguj {i kemi blerë tonat në një fermë lokale, por kam parë edhe disa në dyqan ushqimor }
  • Sodë buke
  • Uthull
  • Sapun enësh
  • Ngjyrosje ushqimore {opsionale}
  • Lugë, lugë dhe/ose filxhan masë
  • Tabaka për të kapur rrëmujën!

Këshillë e mirë: keni në dorë shumë uthull dhe sodë buke për këtë eksperiment!

Shiko gjithashtu: Çfarë është vëllimi për fëmijët - kazanët e vegjël për duart e vogla

SI TË NDËRKONI VULKANIN E KUNGULLIVE

HAPI 1 : Për të bërë mini vullkanet tuaja të kungujve, filloni duke prerë zonën e kërcellit siç do të gdhendnit një Jack O'Lantern. Mbajeni hapjen në anën e vogël pasi ajo bën shpërthiminmë interesante.

Pastrova disa nga farat, por nuk u çmenda duke marrë të fundit!

HAPI 2 : Vendos mini vullkanet e kungujve në disa një lloj tabakaje ose kapaku për një enë plastike magazinimi.

Meqenëse përdorëm tre kunguj, zgjodha një tabaka më të madhe. Kjo mund të bëhet pak e çrregullt, por kjo është pjesë e argëtimit! Nëse moti është akoma i mirë, nxirreni eksperimentin jashtë!

HAPI 3 : Shtoni disa lugë sodë buke në çdo kungull. Më pas shtoni disa pika sapun enësh dhe në fund shtoni disa pika ngjyrosje ushqimore nëse dëshironi!

Mund të dëshironi TË SHIKONI GJITHASHTU: Tabaka për hetimin e kungullit

HAPI 4 : Bëhuni gati për mini vullkanet që shpërthejnë! Hidhni uthull në një tas dhe furnizojini fëmijëve tuaj pikatore për sy, basters ose gota të vogla matëse.

Shikoni kënaqësinë! Ju mund ta përsërisni procesin pa pushim me më shumë uthull dhe më shumë sodë buke. Sapuni i enëve i jep shpërthimit një pamje të shkumëzuar.

Sigurohuni që të eksploroni plotësisht vullkanet e kungujve. Ata gjithashtu krijojnë një përvojë të këndshme ndijore prekëse!

PASTRIMI I VULKANIT TË KUNGULLIT

Pastrimi është i thjeshtë për këtë eksperiment shkencor të vjeshtës së vullkanit të kungullit, shpëlajeni gjithçka në lavaman ose zorrë jashtë! I lava kungujt dhe dua t'i ruaj për t'i provuar përsëri brenda një ose dy ditësh. Na mbaroi uthulla ndërsa ende po argëtoheshim me mini-vullkanet tona të kungujve!

MË SHUMË KUNGULLI ARGËTIMAKTIVITETET PËR FËMIJË!

  • Aktivitete artistike me kungull

MINI VULKANET E KUNGULLIVE PËR SHKENCË TË KUZHINAVE FLETË

Shikoni koleksionin e plotë të aktiviteteve të STEM të kungujve! Ne përfshijmë gjithashtu zgjedhje librash për t'u çiftuar me aktivitetet!

Kliko këtu për të marrë sfidat tuaja falas të Pumpkin STEM !

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.