Si të bëni një bateri limoni

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Çfarë mund të fuqizoni me një bateri limoni ? Merrni disa limonë dhe disa furnizime të tjera dhe zbuloni se si mund t'i bëni limonët në energji elektrike limoni! Edhe më mirë, kthejeni këtë në një eksperiment me bateri limoni ose projekt shkencor me disa ide të thjeshta. Ne na pëlqejnë eksperimentet praktike dhe të thjeshta për t'u vendosur eksperimentet shkencore për fëmijë .

FENIZOJMË NJË LAMBË ME ELEKTRIKE LIMONI

SI TË NDODHËN NJË LIMON BATERIA PRODHON ENERGJI ELEKTRIKE?

Një bateri limoni është një lloj baterie që mund ta bëni në shtëpi duke përdorur një limon dhe disa materiale të thjeshta. Ajo funksionon përmes një procesi të quajtur elektrolizë.

Shikoni gjithashtu se si e kemi fuqizuar një orë dixhitale me një bateri kungulli!

Lëngu i limonit vepron si një elektrolit, i cili është një lëng që mund të përcjellë rrymën elektrike.

Kur qindarka dhe gozhda futen në limon, ato bëhen terminalet pozitive dhe negative të baterisë. Peni është bërë prej bakri dhe vepron si elektrodë pozitive, ndërsa gozhda është prej zinku dhe vepron si elektrodë negative.

Shiko gjithashtu: Pjesë të aktivitetit të mollës - kosha të vogla për duar të vogla

Elektrodat e zinkut dhe bakrit janë zhytur në elektrolitin lëngun e limonit dhe elektronet nga atomet e zinkut rrjedhin në atomet e bakrit, gjë që shkakton një rrymë të vogël elektrike. Kjo rrymë është më pas në gjendje të fuqizojë një pajisje të vogël, siç është një llambë.

Bateritë me limon nuk janë një burim praktik energjie për t'u përdorur gjatë gjithë kohës, por ato janë një mënyrë e thjeshtë dhe argëtuese për të mësuar rrethsi funksionon elektriciteti.

Zbuloni më shumë eksperimente të thjeshta të fizikës për fëmijët!

PANAIRI I PANAIRIT TË BATERISË LIMONI

Dëshironi ta ktheni këtë bateri limoni në një projekt shkencor të baterisë së limonit? Shikoni këto burime të dobishme më poshtë.

 • Projektet e panairit të lehtë shkencor
 • Këshillat e projektit shkencor nga një mësues
 • Idetë e Bordit të Panairit Shkencor
 • Ndryshoret në shkencë

SI TË ZBATOHET METODA SHKENCORE

Zbato metodë shkencore për këtë projekt bateri limoni dhe kthejeni atë në një eksperiment me bateri limoni duke zgjedhur një pyetje për të hetuar.

Shiko gjithashtu: Fletët e matematikës së kungullit - kosha të vogla për duar të vogla

Për shembull, rritja e numrit të limonëve a rrit sasinë e energjisë elektrike të prodhuar? Apo cila e fuqizon një llambë për më gjatë, bateri patate apo bateri limoni?

Nëse doni të vendosni një eksperiment me disa prova, zgjidhni një gjë për të ndryshuar, siç është numri i limonëve! Mos ndryshoni gjithçka! Ju duhet të ndryshoni ndryshoren e pavarur dhe të matni ndryshoren e varur .

Ju gjithashtu mund t'i nxisni fëmijët të fillojnë duke shkruar hipotezat e tyre përpara se të zhyten në eksperiment. Çfarë mendojnë ata se do të ndodhë kur të rrisni numrin e limonëve të përdorur?

Pas kryerjes së eksperimentit, fëmijët mund të konkludojnë se çfarë ndodhi dhe si përputhej me hipotezat e tyre fillestare. Ju gjithmonë mund të ndryshoni një hipotezë pasi të testoni teorinë tuaj!

KLIKONIKETU PËR TË MERRË PROJEKTIN TUAJ FALAS TË BATERISË LIMONI TË PRINTULLUESHME!

EKSPERIMENTI I BATERISË SË LIMONIT

Limonët e mbetur? Provoni këtë eksperiment të oksidimit me mollë, një vullkan limoni, bëni bojë të padukshme ose limonadë të gazuar për shkencën e kuzhinës!

FURNIZIMET:

 • 2 deri në 4 limonë
 • Thonjtë e galvanizuar
 • Pennies
 • llambë LED
 • Kapëse metalike (lidhja e Amazon Affiliate) ose shirita me fletë metalike
 • Thikë

UDHËZIME:

HAPI 1: Rreshtoni limonët tuaj.

HAPI 2: Vendosni një gozhdë në njërin skaj të çdo limoni.

HAPI 3: Prisni një të çarë të vogël në skajin tjetër të çdo limoni. Vendosni një qindarkë në çdo të çarë.

HAPI 4: Lidhni kapëset tuaja me limonët tuaj. Filloni me një kapëse në një gozhdë dhe skajin tjetër të palidhur.

HAPI 5: Vendosni kapësin e dytë në qindarkën e limonit të parë dhe skajin tjetër në gozhdën e limonit të dytë.

HAPI 6: Vazhdoni me çdo limon derisa të arrini qindarkën e fundit. Lëreni skajin tjetër të kapëses të palidhur.

HAPI 7: Tani duhet të keni dy skaje të palidhura; këto janë si kabllot kërcyese të një makine. Mos i prekni së bashku!

HAPI 8: Lidhni një nga këto kabllo të palidhura në një tel të dritës LED.

HAPI 9 : Tani shikoni me kujdes ndërsa lidhni telin e dytë të palidhur. Ju duhet të shihni dritën që vjen nga llamba juaj, e mundësuar vetëm nga limonët!

EKSPERIMENTE MË SHUMË TË SHKENCËS PËR TË PROVUARA

 • Eksperimenti Magjik i Qumështit
 • Veza nëEksperimenti me uthull
 • Eksperimenti i kacave
 • Eksperimenti i ujit të ngrirë
 • Rritja e kristaleve të boraksit

Klikoni në imazhin më poshtë ose lidhjen për tonelata më të mrekullueshme Projekte STEM për fëmijë .

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.