Si të bëni një llambë lavë - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 01-10-2023
Terry Allison

A keni bërë ndonjëherë një llambë llave DIY? Na pëlqen të eksplorojmë shkencën me sendet e zakonshme që gjenden nëpër shtëpi. Një llambë lavë e bërë në shtëpi (ose eksperiment me densitet) është një nga eksperimentet tona të preferuara shkencore për fëmijët. Kombinoni dy koncepte argëtuese shkencore për një eksperiment të lezetshëm me llambë llave që fëmijët do të duan ta bëjnë pa pushim!

SI TË BËNI NJË LAMBË LAVË TË BËRË SHTËPI

LEHTË LAVA DIY

Bëhuni gati të shtoni këtë eksperiment të thjeshtë të llambës llavë në shkencën tuaj planet e mësimit këtë sezon. Nëse doni të eksploroni densitetin e lëngjeve dhe reaksionet kimike, ky është aktiviteti shkencor që duhet të provoni! Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto eksperimente të tjera argëtuese kimie.

Aktivitetet tona shkencore janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Kemi një mori variacionesh argëtuese të kësaj llambë lavash alka seltzer që janë perfekte për tema dhe pushime të ndryshme gjatë vitit.

 • Llampa llave e Ditës së Shën Valentinit
 • Llambë Lava e Ditës së Tokës
 • Llambë Lava e Halloween

LAVA LAMP SCIENCE

Ka shumë gjëra ndodhin këtu me fizikën dhe kiminë! Së pari, mbani mend se lëngu është një nga tre gjendjet e materies. Rrjedh, derdhet dhe merrforma e enës ku e vendosni.

Shiko gjithashtu: Eksperimenti në shpërthim të vullkanit të mollës - kosha të vegjël për duart e vogla

Megjithatë, lëngjet kanë viskozitet ose trashësi të ndryshme. A derdhet vaji ndryshe nga uji? Çfarë vini re në lidhje me pikat e ngjyrosjes së ushqimit që keni shtuar në vaj/ujë? Mendoni për viskozitetin e lëngjeve të tjera që përdorni.

Pse të gjitha lëngjet thjesht nuk përzihen së bashku? E keni vënë re vajin dhe ujin të ndahen? Kjo sepse uji është më i rëndë se nafta. Krijimi i një kulle densiteti është një mënyrë tjetër e shkëlqyer për të vëzhguar se si jo të gjithë lëngjet ndajnë të njëjtën densitet.

Lëngjet përbëhen nga numra të ndryshëm atomesh dhe molekulash. Në disa lëngje, këto atome dhe molekula janë të paketuara së bashku më fort, duke rezultuar në një lëng më të dendur. Mësoni më shumë rreth densitetit këtu.

Tani për reaksionin kimik ! Kur të dy substancat kombinohen (tableta alka seltzer dhe uji), ato krijojnë një gaz të quajtur dioksid karboni, i cili është i gjithë flluska që shihni. Këto flluska e çojnë ujin me ngjyrë në majë të vajit, ku ato shpërthejnë, dhe uji më pas bie përsëri poshtë.

JU MUND TË Pëlqejnë: EKSPERIMENTI I KULLËS SË Densitetit

Kliko këtu për të marrë kalendarin tuaj FALAS të Sfidave të Shkencës

EKSPERIMENT I LLAMBËS SË LAVE

Mund ta bëni gjithashtu këtë llambë lavë eksperimentoni me kripë në vend të tabletave alka seltzer!

FURNIZIMET:

 • shishe uji, kavanoza mason ose gota plastike
 • Ngjyrosja e ushqimit
 • Baby Vaj ose GatimVaj
 • Ujë
 • Tableta Alka Seltzer (gjenerike është e mirë)

Këshillë për llambën e llavës: Vendoseni këtë eksperiment në një tabaka plastike ose fletë biskotash me dollarë për të minimizuar rrëmujën. Dyqanet e dollarëve kanë gjithashtu kavanoza të vegjël të bukur si kavanoz murator që mund t'i përdorni gjithashtu. Shkenca në një kavanoz është mjaft argëtuese, kështu që ne morëm gjashtë prej tyre herën e fundit që ishim atje!

Shikoni paketën tonë shkencore ose pajisjen inxhinierike të bërë në shtëpi për më shumë ide rreth furnizimeve shkencore!

UDHËZIMET E LLAMBËS LAVA:

HAPI 1: Mblidhni përbërësit tuaj! Filluam me një filxhan dhe më pas vendosëm të bënim një ylber me llamba llave.

HAPI 2: Mbushni filxhanin ose kavanozin tuaj rreth 2/3 e rrugës me vaj . Ju mund të eksperimentoni me shumë e më pak dhe të shihni se cila jep rezultatet më të mira. Sigurohuni që të mbani gjurmët e rezultateve tuaja. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për ta kthyer një aktivitet shkencor në një eksperiment.

HAPI 3: Më pas, ju dëshironi të mbushni kavanozin(et) tuaj pjesën tjetër të rrugës me ujë. Këto hapa janë të shkëlqyera për t'i ndihmuar fëmijët tuaj të praktikojnë aftësi të shkëlqyera motorike dhe të mësojnë rreth matjeve të përafërta.

Sigurohuni të vëzhgoni se çfarë ndodh me vajin dhe ujin në kavanoza ndërsa shtoni çdo përbërës.

HAPI 4: Shtoni pika të ngjyrosjes ushqimore në vaj dhe ujë dhe shikoni se çfarë ndodh. Megjithatë, ju nuk dëshironi të përzieni ngjyrat në lëngje. Është mirë nëse e bëni këtë, por më pëlqen se si duket reaksioni kimik i ardhshëmnëse nuk i përzieni!

HAPI 5: Tani është koha për finalen e madhe të këtij eksperimenti me llambë llave! Është koha për të hedhur një tabletë Alka Seltzer ose ekuivalent i tij gjenerik. Sigurohuni që të shikoni me vëmendje se si magjia fillon të ndodhë!

Kur reaksioni kimik i llambës së llavës ngadalësohet, shtoni një tabletë tjetër. Çfarë mendoni se do të ndodhë? Si lëviz uji me ngjyrë përmes vajit? Bëni shumë pyetje për t'i nxitur fëmijët tuaj të mendojnë!

Shiko gjithashtu: Si të bëni një kullë Eiffel prej letre - kosha të vogla për duar të vogla

Mund ta çmendni eksperimentin tuaj me llambë llavë duke shtuar më shumë pjesë tabletash, por kini kujdes... Mund të shpërthejë nga shishja! Jini të përgatitur për një rrëmujë të vogël, por kjo llambë lavë e bërë në shtëpi është shumë argëtuese!

Çfarë mund të bëni tjetër me ato tableta aka seltzer? Po në lidhje me prodhimin e raketave alka seltzer !

PANAIRI I PANARIT TË SHKENCËS SË LAMBËS LAVA

Dëshironi ta ktheni këtë llambë llave në një projekt shkencor të lezetshëm të llambës llave? Shikoni këto burime të dobishme më poshtë.

 • Projektet e panairit të lehtë shkencor
 • Këshillat e projektit shkencor nga një mësues
 • Idetë e Bordit të Panairit të Shkencës

Cila është një pyetje e mirë për t'u eksploruar për këtë projekt të llambës llave? Po sikur të mos shtoni vaj fare? Ose çka nëse ndryshoni temperaturën e ujit? Çfarë do të ndodhte? Mësoni më shumë rreth variablave në shkencë.

EKSPERIMENTE MË SHUMË ARGËZUESE SHKENCORE PËR TË PROVUAR

 • Eksperimenti Skittles
 • Sode buke dhe uthullVullkani
 • Rritja e kristaleve të boraksit
 • Pasta e dhëmbëve me elefant
 • Eksperimenti i qumështit magjik
 • Eksperimenti me vezë në uthull

NJË LAMBË LAVË SHTËPIE DUHET TË PROVOHET!

Klikoni në foton më poshtë ose në lidhjen për mënyra më të mrekullueshme për të eksploruar shkencën dhe STEM me fëmijët tuaj!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.