Eksperimentet e gjendjeve të materies - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Çfarë është çështja me materien? Materia është kudo rreth nesh, dhe këtu janë disa eksperimente argëtuese dhe të lehta shkencore për të eksploruar gjendjet e materies. Nga reaksionet kimike te shembujt e ndryshimit të kthyeshëm në aktivitetet e shkrirjes së akullit, ka ide të projektit të gjendjes së materies për të gjitha moshat e fëmijëve.

STATET E EKSPERIMENTEVE TË SHKENCËS SË MATERISË

STATET E MATERISË PËR FËMIJËT

Çfarë është materia? Në shkencë, materia i referohet çdo substance që ka masë dhe zë hapësirë. Materia përbëhet nga grimca të vogla të quajtura atome dhe ka forma të ndryshme në varësi të mënyrës se si janë vendosur atomet. Kjo është ajo që ne e quajmë gjendjet e materies .

SHIKON: Pjesët e një atomi

CILAT JANË TRE GJENDJET E LËNDËS?

Tri gjendjet e materies janë të ngurta, të lëngëta dhe të gazta. Edhe pse ekziston një gjendje e katërt e materies, e quajtur plazma, ajo nuk tregohet në asnjë demonstrim.

Shiko gjithashtu: 25 Aktivitete të mrekullueshme STEM për parashkollorët

CILAT JANË NDRYSHIMET MIDIS GJENDJEVE TË materies?

E ngurtë: Një e ngurtë ka grimca të paketuara fort në një model specifik, të cilat nuk janë në gjendje të lëvizin. Ju do të vini re se një solid ruan formën e vet. Akulli ose uji i ngrirë është një shembull i një trupi të ngurtë.

Lëng: Në një lëng, grimcat kanë një hapësirë ​​midis tyre pa model dhe kështu ato nuk janë në një pozicion fiks. Një lëng nuk ka formën e tij të veçantë, por do të marrë formën e një ene në të cilën futet. Uji është një shembull i alëng.

Gaz: Në një gaz grimcat lëvizin lirshëm nga njëra-tjetra. Mund të thuash gjithashtu se dridhen! Grimcat e gazit shpërndahen për të marrë formën e enës në të cilën vendosen. Avulli ose avulli i ujit është një shembull i një gazi.

SHIKONI VIDEO GJENDJES E materies!

Shiko gjithashtu: Si të bëni bojë me miell - kosha të vogla për duar të vogla

NDRYSHIMET E GJENDJEVE TË MATERISË

Kur lënda ndryshon nga një gjendje në tjetrën quhet ndryshim fazor .

Disa shembuj të ndryshimeve fazore janë shkrirja (ndryshimi nga i ngurtë në lëng), ngrirja (ndryshimi nga lëng në të ngurtë), avullimi (ndryshimi nga lëng në gaz) dhe kondensimi (ndryshimi nga një gaz në një lëng).

A merr një fazë më shumë energji se një tjetër? Ndryshimi në gaz merr më shumë energji, sepse për ta bërë këtë, lidhjet midis grimcave duhet të ndahen plotësisht.

Lidhjet në një trup të ngurtë duhet vetëm të lirohen pak për të ndryshuar fazën, si p.sh. një kub i fortë akulli që kalon në ujë të lëngshëm.

Shikoni eksperimentin tonë të gazit të lëngshëm të ngurtë për një mënyrë të thjeshtë për të demonstruar ndryshimin e fazës për fëmijët.

EKSPERIMENTET E GJENDJEVE TË materies

Më poshtë do të gjeni shumë shembuj të shkëlqyer të gjendjeve të materies. Disa nga këto eksperimente përfshijnë një ndryshim kimik. Për shembull; shtoni një lëng dhe të ngurtë së bashku dhe prodhoni një gaz. Eksperimentet e tjera janë një demonstrim i një ndryshimi fazor.

Të gjitha këto gjendje të eksperimenteve të materies janë të lehta për t'u vendosur dhe argëtuese për t'u bërëpër shkencën në shtëpi ose në klasë.

PROVO KËTË AKTIVITETIN E GJENDJEVE FALAS

Vullkani me sodë buke dhe uthull

Duart poshtë reagimi ynë i preferuar kimik për fëmijët, soda e bukës dhe uthull! Kontrolloni gjendjet e materies në veprim. E gjithë ajo argëtim i gazuar është në fakt një gaz!

Eksperimenti me balonë

Të hidhet në erë një tullumbace me një reaksion kimik të lehtë. Ky eksperiment është i përsosur për të demonstruar se si një gaz përhapet dhe mbush hapësirën.

Gjalpë në një kavanoz

Shkenca që mund të hani! Kthejeni një lëng në një të ngurtë me pak dridhje!

Gjalpë në kavanoz

Re në kavanoz

Formimi i reve përfshin ndryshimin e ujit nga gaz në lëng. Shikoni këtë demonstrim të thjeshtë shkencor.

Tërrmimi i kanaçes së sodës

Kush do ta kishte menduar se kondensimi i ujit (nga gazi në lëng) mund të shtypte një kanaçe me gaz!

Eksperimenti i ujit të ngrirjes

A do të ngrijë? Çfarë ndodh me pikën e ngrirjes së ujit kur shtoni kripë.

Frost On A Can

Një eksperiment argëtues dimëror për çdo kohë të vitit. Kthejeni avullin e ujit në akull kur prek sipërfaqen e kutisë suaj të ftohtë metalike.

Kristale në rritje

Bëni një zgjidhje të mbingopur me pluhur boraks dhe ujë. Vëzhgoni se si mund të rritni kristale të ngurta ndërsa uji avullon (ndryshon nga lëng në gaz) brenda disa ditësh.

Gjithashtu, përpiquni të rritni kristalet e kripës dhe kristalet e sheqerit.

Rritni sheqerinKristalet

Flluskat e ngrira

Ky është një eksperiment argëtues i gjendjeve të materies për t'u provuar në dimër. A mund ta ktheni përzierjen e flluskave të lëngshme në një të ngurtë?

Akullore në një qese

Kthejeni qumështin dhe sheqerin në një ëmbëlsirë të shijshme të ngrirë me recetën tonë të lehtë të akullores në një qese.

Akullore në një qese

Aktivitetet e shkrirjes së akullit

Këtu do të gjeni mbi 20 aktivitete argëtuese për shkrirjen e akullit, të cilat bëjnë një shkencë argëtuese për parashkollorët. Kthejeni akullin e ngurtë në ujë të lëngshëm!

Sapun fildishi

Çfarë ndodh me sapunin e fildishtë kur e ngrohni? Gjithçka është për shkak se uji ndryshon nga një lëng në një gaz.

Shkrirja e shkumësave

Ricikloni shkumësat tuaja të vjetra në shkumësa të reja me udhëzimet tona të thjeshta. Plus, shkrirja e shkumësave me ngjyra është gjithashtu një shembull i shkëlqyeshëm i një ndryshimi fazor të kthyeshëm nga e ngurtë në të lëngshme në të ngurtë.

Shkrirja e shkumësave

Shkrirja e çokollatës

Një aktivitet shkencor super i thjeshtë që mund ta hani në fund!

Mentos dhe Coke

Një tjetër reaksion kimik argëtues midis një lëngu dhe të ngurtë që prodhon një gaz.

Oobleck

Ka gjithmonë një përjashtim nga rregulli ! A është e lëngshme apo e ngurtë? Vetëm dy përbërës, ky është një aktivitet argëtues për t'u ngritur dhe diskutuar se si oobleck mund t'i përshtatet përshkrimit të një lëngu dhe të ngurtë.

Oobleck

Eksperimenti i balonit me sode

Kripa në sodë është një shembull i shkëlqyer i një ndryshimi të gjendjeve të materies, dioksidi i karbonit i tretur në sodën e lëngshme lëviz në njëgjendja e gaztë.

Cikli i ujit në një qese

Jo vetëm që cikli i ujit është i rëndësishëm për të gjithë jetën në tokë, ai është gjithashtu një shembull i shkëlqyer i ndryshimeve fazore të ujit, duke përfshirë avullimin dhe kondensimin.

Filtrimi i ujit

Ndani një lëng nga trupat e ngurtë me këtë laborator të filtrimit të ujit që mund ta ndërtoni vetë.

Çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt

Filloni me një të ngurtë , akull dhe eksploroni mënyra të ndryshme për ta ndryshuar atë në një lëng. Eksperiment argëtues për shkrirjen e akullit!

Çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt?

Burime më të dobishme shkencore

FJALOR SHKENCOR

Nuk është kurrë herët për t'u prezantuar fëmijëve disa fjalë fantastike shkencore. Fillojini ato me një listë fjalësh të fjalorit shkencor të printueshme. Ju patjetër do të dëshironi t'i përfshini këto terma të thjeshta shkencore në mësimin tuaj të ardhshëm shkencor!

ÇFARË ËSHTË NJË SHKENCËTAR

Mendo si një shkencëtar! Vepro si shkencëtar! Shkencëtarët si ju dhe unë jemi gjithashtu kureshtarë për botën përreth tyre. Mësoni rreth llojeve të ndryshme të shkencëtarëve dhe çfarë bëjnë ata për të rritur të kuptuarit e tyre për fushat e tyre të interesit. Lexoni Çfarë është një shkencëtar

LIBRAT SHKENCOR PËR FËMIJË

Ndonjëherë mënyra më e mirë për të prezantuar konceptet shkencore është nëpërmjet një libri të ilustruar me ngjyra me personazhe me të cilët fëmijët tuaj mund të lidhen! Shikoni këtë listë fantastike të librave shkencorë që janë miratuar nga mësuesi dhe bëhuni gati për të ndezur kuriozitetin dheeksplorim!

PRAKTIKAT SHKENCORE

Një qasje e re në mësimdhënien e shkencës quhet Praktikat më të mira shkencore. Këto tetë praktika shkencore dhe inxhinierike janë më pak të strukturuara dhe lejojnë një qasje më të lirë për zgjidhjen e problemeve dhe gjetjen e përgjigjeve për pyetjet. Këto aftësi janë kritike për zhvillimin e inxhinierëve, shpikësve dhe shkencëtarëve të ardhshëm!

KIT SHKENCA DIY

Ju mund të rezervoni lehtësisht furnizimet kryesore për dhjetëra eksperimente fantastike shkencore për të eksploruar kiminë, fizikën, biologjinë dhe shkencën e tokës me fëmijët në parashkollor deri në shkollën e mesme. Shikoni se si të bëni një komplet shkencor DIY këtu dhe merrni listën kontrolluese të furnizimeve falas.

MJETET E SHKENCËS

Çfarë mjetesh përdorin zakonisht shumica e shkencëtarëve? Merrni këtë burim falas të mjeteve shkencore të printueshme për ta shtuar në laboratorin tuaj shkencor, klasën ose hapësirën mësimore!

Libra shkencorë

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.