Eksperimenti për shpërbërjen e fasuleve me pelte të Pashkëve - kazanët e vegjël për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Eksploroni shkencën e Pashkëve me një aktivitet shkencor të ëmbëlsirave të shpejtë, të lehtë dhe të lirë këtë sezon. Provoni një eksperiment me fasule pelte për tretje me fëmijët këtë vit. Kombinoje me një aktivitet ndërtimi fasule pelte ose bëni pelte oobleck për të përfituar sa më shumë nga një qese e vetme me karamele të preferuara të Pashkëve! Argëtuese dhe e thjeshtë Shkenca e ëmbëlsirave të Pashkëve për fëmijë!

EASTER JELLY Beans EKSPERIMENT I SHKRITJES SË KËMBLETAVE!

SHTRIHJA E PELLEVE

Shto këtë eksperiment të thjeshtë shkencor në planet tuaja të mësimit të Pashkëve këtë sezon. Le të gërmojmë nëse doni të mësoni më shumë rreth tretësve dhe substancave të tretura. Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto aktivitete të tjera argëtuese të Pashkëve  dhe lojëra "Minuta e Pashkëve për ta fituar atë".

Shiko gjithashtu: Gjeologji për fëmijë me aktivitete dhe projekte të printueshme

Eksperimentet tona të thjeshta shkencore janë krijuar me ju, prindin ose mësuesin, në mendje! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Për më tepër, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

NJË EKSPERIMENT I FAQEVE JELY

Le të fillojmë të eksperimentojmë me çfarë lëngjesh do të shpërndajnë fasulet pelte. Shkoni në kuzhinë, hapni qilarin dhe le të vendosemi. Më pëlqen gjithmonë të kem në dorë gjysmë duzinë enë qelqi të pastër ose plastike! Të paktën gjashtë kontejnerë për një aktivitet me temë ylberi është rregulli im i përgjithshëm!

Ky eksperiment me fasule pelte shtron pyetjen:Cilat lëngje shpërndajnë një fasule pelte?

Kërkoni aktivitete të lehta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Klikoni më poshtë për të marrë sfidat tuaja të shpejta dhe të lehta STEM.

JU DUHET:

 • Fasule pelte
 • Kavanoza të vogla qelqi ose plastike
 • Ujë të ngrohtë
 • Fërkimi i alkoolit
 • Uthull
 • Vaj gatimi

KONFIGURIMI I EKSPERIMENTIT TË FAKSHËS JELY

HAPI 1: Vendosni disa fasule pelte në çdo kavanoz.

HAPI 2: Hidhni një lëng të ndryshëm në çdo kavanoz, unë përdora ujë të ngrohtë, alkool për fërkim, uthull dhe vaj gatimi.

Këshillë: Sigurohuni që të vini re se cilat kavanoza ka cilin lëng në të. Ose shkruani në kavanoz, numëroni secilën kavanoz dhe mbani një listë ose shkruani në një copë letër dhe vendoseni poshtë çdo kavanoz.

Shiko gjithashtu: Warhol Pop Art Flowers - Little Bins for Little Hands

HAPI 3: Vëzhgoni fasulet pelte në çdo kavanoz për të parë se çfarë ndodh me fasulet pelte .

Pyetje për të bërë… Çfarë prisni të shihni nëse një kokrra pelte ka filluar të tretet në lëng?

Çfarë po ndodh me fasulet pelte në çdo kavanoz? Ju mund të bëni vëzhgime menjëherë, pas një ore dhe madje edhe pas disa ditësh.

Kavanozët tanë: Jelly Bean- vaj portokalli – uthull e verdhë – alkool për fërkim Rozë – ujë i ngrohtë

SHTRITJA E FAQEVE XELTE NË KLASË

Cilat ëmbëlsira ose lëngje të tjera mund të përdorni për të testuar këtë eksperiment? Sigurisht, Pashkët janë gjithashtu koha e përsosur për një eksperiment shkencor!

Për ta bërë më të lehtë këtë aktivitet të fasuleve të pashkëve për një mjedis klase, mund të zgjidhni vetëm dy lëngje të ndryshme ose të krahasoni ujin e nxehtë dhe të ftohtë të rubinetit.

Klikoni më poshtë për të marrë shpejt dhe sfida të lehta STEM.

SHKENCA E SHKRITJES SË FAMILJEVE XELTE

Pse kokrrat e pelte treten në ujë dhe jo në disa nga lëngjet e tjera?

Ky eksperiment i shkrirjes së fasuleve të pelte eksploron tretshmërinë e një trupi të ngurtë (fasule pelte) në lëngje të ndryshme! Që një lëng (tretës) të shpërndajë një të ngurtë (të tretur), molekulat në lëng dhe të ngurtë duhet të tërhiqen.

Fasulet e pelte përbëhen nga sheqeri, dhe molekulat e sheqerit dhe molekulat e ujit tërhiqen nga njëra-tjetra. ! Pra, uji është një tretës i shkëlqyeshëm për karamele sheqeri, si fasulet pelte!

Pse sheqeri nuk tretet në vaj? Molekulat e vajit quhen jopolare dhe ato nuk tërhiqen nga molekulat polare të sheqerit, njësoj si molekulat e ujit. Alkooli ka disa molekula polare, të njëjta si uji, dhe disa jopolare, të njëjta si vaji.

Eksperimentoni me lëngje të ndryshme, si uthull, vaj, ujë me gaz ose qumësht dhe shikoni nëse ndryshimet janë të ngjashme ose të ndryshme. Cili lëng është tretësi më i mirë?

Çfarë ndodh nëse i lini kokrrat e pelte në lëngje gjatë natës? A ka ndonjë ndryshim shtesë? Ju gjithashtu mund të hiqni fasulet e pelte dhe të vini re çdo ndryshim në karamele! MOS hani fasule pelte brendalëngje!

Ndryshimi fizik

Ky eksperiment është gjithashtu një shembull fantastik i një ndryshimi fizik. Ndërsa karakteristikat fizike të kokrrës së pelte mund të ndryshojnë në lëngjet e ndryshme, një substancë e re nuk formohet.

SHIKONI MË SHUMË IDE ZBATIVE PËR PASHKËT

 • Jelly Bean Engineering
 • Aktivitete të thjeshta shkencore të Pashkëve
 • Eksperimentet e përgjimit
 • Sfida e kërcellit të pikave të vezëve
 • Recetat e llumit të Pashkëve

EKSPERIMENT SHKENCOR PËR SHKRIMIN E PASHKËVE!

Zbuloni më shumë eksperimente shkencore argëtuese dhe të lehta pikërisht këtu. Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë.

Po kërkoni aktivitete të lehta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Klikoni më poshtë për të marrë sfidat tuaja të shpejta dhe të lehta STEM.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.