Pop Rocks dhe Soda Experiment - Little Bins for Little Hands

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Kamele me pop rock janë një përvojë fantastike! Një karamele argëtuese për t'u ngrënë dhe tani mund ta ktheni edhe në një eksperiment shkencor të Pop Rocks të lehtë! Çfarë ndodh kur përzieni sodën me gurët pop? A mund t'ju bëjnë vërtet të shpërtheni gurët pop dhe soda? Merrni sfidën Pop Rocks dhe sode me këtë eksperiment të mrekullueshëm të kimisë.

POP ROCKS DHE SODA CHALLENGE

Pop Rocks and Soda

Tona Pop Rocks dhe Eksperimenti i sodës është një variant argëtues i reagimit tonë të sodës së bukës dhe uthullës. Hidhni në erë një tullumbace duke përdorur vetëm dy përbërës bazë, sode dhe Pop Rocks.

Ne na pëlqejnë eksperimentet e shkëlqyeshme dhe kemi eksploruar kiminë për kopshtin e fëmijëve, parashkollor dhe fillore për gati 8 vjet. Sigurohuni që të shikoni koleksionin tonë të eksperimenteve të thjeshta shkencore për fëmijë.

Eksperimentet tona shkencore janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Merrni një pako Pop Rocks dhe pak sodë dhe zbuloni se çfarë ndodh kur i përzieni së bashku!

Përdorni metodën shkencore me fëmijët

Metoda shkencore është një proces ose metodë kërkimi. Identifikohet një problem, mblidhet informacion rreth problemit, formulohet një hipotezë ose pyetje nga informacioni, dhehipoteza vihet në provë me një eksperiment për të vërtetuar ose hedhur poshtë vlefshmërinë e saj.

Tingëllon rëndë… Çfarë do të thotë kjo në botë?!?

Metoda shkencore mund të përdoret thjesht si një udhëzues për të ndihmuar në udhëheqjen e procesit të zbulimit. Ju nuk keni nevojë të përpiqeni të zgjidhni pyetjet më të mëdha shkencore në botë! Metoda shkencore ka të bëjë me studimin dhe mësimin e gjërave pikërisht rreth jush.

Ndërsa fëmijët zhvillojnë praktika që përfshijnë krijimin, mbledhjen e të dhënave, vlerësimin, analizimin dhe komunikimin, ata mund t'i zbatojnë këto aftësi të të menduarit kritik në çdo situatë.

Për të mësuar më shumë rreth metodës shkencore dhe si ta përdorni atë, KLIKONI KËTU.

Edhe pse metoda shkencore duket sikur është vetëm për fëmijët e mëdhenj, kjo metodë mund të mund të përdoret me fëmijë të të gjitha moshave! Bëni një bisedë të rastësishme me fëmijët më të vegjël ose bëni një hyrje më formale në fletore me fëmijët më të rritur!

Përdorni fletët tona të punës shkencore të printueshme falas më poshtë për ta bërë procesin edhe më të lehtë!

Po kërkoni për aktivitete shkencore të thjeshta për t'u printuar?

Kliko këtu për paketën tuaj shkencore FALAS për fëmijë

Eksperimentet bonus Pop Rocks

Këtu janë disa mënyra se si mund të aplikoni metodën shkencore duke ndryshuar variablin e pavarur dhe duke matur variablin e varur.

 1. Përdorni një varietet sode dhe provoni varietete të ndryshme të Pop Rocks për të parë nëse secila ka një reagim të ngjashëm. Matni balonat duke përdorur amasë shirit për të vendosur se cila varietet krijoi më shumë gaz.
 2. Përdorimi i të njëjtës shumëllojshmëri të Pop Rocks dhe testimi i llojeve të ndryshme të sodës për të parë se cili lëshon më shumë gaz. (Kemi zbuluar se Diet Coke ka tendencë të fitojë! Shihni eksperimentin tonë Diet Coke dhe Mentos)

Sigurohuni të ruani disa Pop Rocks për një tjetër eksperiment argëtues që eksploron viskozitetin. Provoni nëse Pop Rocks janë më të zhurmshëm kur vendosen në lëngje me viskozitet ose trashësi të ndryshme. Klikoni këtu për eksperimentin tonë me viskozitet Pop Rocks!

Pop Rocks and Soda Experiment

FURNIZIMET:

 • 3 çanta Pop Rocks Candy Packe Variety
 • 3 (shishe 16,9 deri në 20 ons) sode në varietete të ndryshme
 • Balona
 • Gyp

Udhëzime:

HAPI 1. Zgjatni balonën me duar, duke bërë një përpjekje për të zgjeruar qafën e balonës.

KËSHILLA: Shmangni fryrjen në tullumbace pasi lagështia nga goja juaj do të bëjë që karamele të ngjitet në brendësi të balonës më vonë.

Shiko gjithashtu: 23 Aktivitete argëtuese parashkollore në oqean - kosha të vogla për duar të vogla

HAPI 2. Vendosni grykën e balonës mbi hapjen e vogël të një hinke. Pastaj derdhni një paketë Pop Rocks në hinkë dhe prekni hinkën për të detyruar Pop Rocks të zbresin në tullumbace.

KËSHILLA: Nëse karamele refuzon të lëvizë nëpër hinkë, provoni ta shtyni karamele me një hell bambuje pa i vënë një vrimë tullumbace.

HAPI 3. Hapni sodën dhe vendosni hapjen e balonës sipërsipër, duke u kujdesur që gryka e balonës të jetë plotësisht mbi pjesën e sipërme të shishes pa i rënë karamele në tullumbace.

HAPI 4. Hidheni balonën lart dhe tundeni pak (nëse është e nevojshme) për ta transferuar karamele në sodë. Shikoni çfarë ndodh me sodën dhe balonën!

KËSHILLA: Sigurohuni që të përdorni një sipërfaqe të niveluar në mënyrë që shishet të mos bien.

Zakonisht, gazi do të fillojë të formohet menjëherë. Prisni që soda të marrë gaz, karamele të kërcasë dhe balonat të mbushen me ajër dhe shkumë.

Nëse një tullumbace nuk arrin të zgjerohet, ekzaminoni eksperimentin për të parë se çfarë ndodhi. Zakonisht kjo do të ndodhë nëse tullumbace nuk mbulon plotësisht pjesën e sipërme të shishes së sodës.

JU MUND TË Pëlqejnë GJITHASHTU: Eksperimenti i balonës me sodë buke dhe uthull

Çfarë ndodh kur përzieni gurët pop dhe sode?

Pse Pop Rocks ju kërcejnë në gojë? Ndërsa Pop Rocks shpërndahet, ata lëshojnë një sasi shumë të vogël gazi nën presion të quajtur dioksid karboni, i cili bën zhurmën e zhurmës!

Mund të lexoni më shumë rreth procesit të patentuar të Pop Rocks. Megjithatë, në vetvete, nuk ka gaz të mjaftueshëm në karamele për të fryrë një tullumbace. Ja ku ndihmon soda!

Soda është një lëng i gazuar që përmban shumë gaz dioksid karboni nën presion. Kur Pop Rocks hidhen në sodë, një pjesë e gazit në sodë mblidhet si flluska mbi karamele.

Disa nga kjogazi pastaj del nga uji dhe shurupi i misrit që e mban dhe lëviz lart. Gazi mbush hapësirën në krye të shishes dhe më pas lëviz lart në tullumbace. Baloni fryhet ndërsa vëllimi i gazit të dioksidit të karbonit rritet.

Ky është një shembull i shkëlqyer i një ndryshimi fizik, edhe pse mund të duket sikur ka ndodhur një reaksion kimik.

Eksperimente të tjera që punojnë në mënyrë të ngjashme janë koka-kola dhe Mentos dhe eksperimenti ynë me misër në vallëzim!

Shiko gjithashtu: Vezë të gazuara të Pashkëve për Fëmijë - Kazanët e Vogël për Duart e Vogla

Pra, çfarë ndodh kur hani dhe pini Pop Rocks dhe sodë në të njëjtën kohë? Pop Rocks dhe miti i sodës! Nuk do t'ju bëjë të shpërtheheni, por mund t'ju bëjë të lëshoni pak gaz!

Eksperimente shkencore më argëtuese

 • Diet Coke and Mentos Eruption
 • Eksperimenti Skittles
 • Pika uji me një qindarkë
 • Qumështi magjik
 • Eksperimenti me vezë në uthull
 • Pasta dhëmbësh me elefant

Projekte shkencore të printueshme për fëmijë

Nëse po kërkoni të rrëmbeni të gjitha projektet tona shkencore të printueshme në një vend të përshtatshëm plus fletë pune ekskluzive, Paketa jonë e Projekteve të Shkencës është ajo që ju nevojitet!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.