Aktivitetet e Ciklit të Jetës së Apple - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Terry Allison 21-06-2023
Terry Allison

Mësoni rreth ciklit jetësor të Apple me këto fletë pune argëtuese të ciklit jetësor të mollës, të printueshme! Cikli jetësor i një peme molle është një aktivitet kaq argëtues për t'u bërë në vjeshtë! Kombinoje edhe me këto aktivitete të tjera të mollës.

CIKLI JETAR I NJË MOLLE

TEMA E MOLLËS PËR VJEshtën

Të mësosh rreth mollëve është një temë kaq argëtuese e vjeshtës dhe fëmijët e dua atë! Ne gjithmonë përpiqemi të përfshijmë disa aktivitete të mollës çdo vjeshtë, sepse ka shumë mënyra për t'i përdorur ato në çdo temë.

Kjo paketë e ciklit jetësor të mollës më poshtë është një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar se si një mollë rritet nga një farë në një pemë molle, e cila më pas prodhon fruta që ne i shijojmë si ushqim.

Përdorni këto fletë pune të ciklit jetësor të një molle për të shoqëruar mësimin praktik dhe shikoni ato mësime që të jenë vërtet me studentët! Këto aktivitete të ciklit jetësor të mollës për parashkollorët deri në fillore janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të përfshirë STEM në klasë ose në shtëpinë tuaj!

Nëse doni më shumë ide me temën e mollës për të shoqëruar këtë paketë aktivitetesh të ciklit jetësor të mollës, mund të bëni gjithashtu disa projekte të artit të mollës , hetoni pse mollët bëhen kafe me këtë eksperiment ose edhe mësoni rreth thyesave duke përdorur mollët !

Shiko gjithashtu: Ornament me flok bore kristal - kosha të vogla për duar të vogla

SI NJË MOLLA RRITET

Shikoni gjithashtu ciklin jetësor të një kungulli dhe ciklin jetësor të një bime fasule!

Farat. Së pari vjen fara. Mbillni një farë molle në tokë dhe shikoni të rritet!

Pema. Pasi fara të rritet dhe të rritet, ajo doshndërrohet në një fidan dhe pastaj në një pemë!

Lule. Kur pema të jetë mjaftueshëm për të dhënë fryt, ajo do të lulëzojë dhe pastaj do të lulëzojë në lule të bukura!

Fruta. Ato lule të bukura më pas do të shndërrohen në një mollë dhe do të piqen në fruta pikërisht në pemë, gati për t'u ngrënë!

Përdorni fletët e punës (shkarkim falas më poshtë) për të mësuar, etiketuar dhe zbatuar fazat e ciklit jetësor të një molle. Nxënësit mund të vizatojnë ose shkruajnë fazat e një molle në mënyrë që ata të mund të vizualizojnë rrethin e jetës.

CIKLI JETËSOR I NJË PEMË MOLLE

Farë. Çdo e madhe gjëja fillon nga diçka e vogël! Një pemë e madhe molle fillon nga një farë molle e vogël kafe.

Mbi. Kur fara mbillet, jeta e saj fillon si një filiz i vogël i mollës.

Fidani. Ndërsa rritet, pema e mollës ndryshon nga një filiz në një fidan. Një fidan thjesht do të thotë, "një pemë e re.

Pemë. Pasi të jetë rritur plotësisht dhe gati për të filluar të prodhojë fruta, do të prodhojë sytha dhe lule në mënyrë që fruti të rritet. Zakonisht duhen rreth 7-10 vjet!

Shiko gjithashtu: Ornamentet e brumit me kripë me kanellë - kosha të vogla për duar të vogla

Fruta. Pasi lulet të lulëzojnë dhe të çelin, ato do të rriten në mollë në pemë! Pasi të jenë pjekur, ato mund të mblidhen dhe farat e tyre mund të mbillen për të filluar përsëri ciklin.

Mësoni gjithashtu se ku përshtaten pemët e mollës në zinxhirin ushqimor!

Përdorni fletët e punës për të etiketuar pjesët e një peme molle. Nxënësit mund të presin dhe ngjitin pjesët e një peme molledhe vendosini ato në vendet e duhura.

Mund të flisni gjithashtu për mënyrën se si një pemë molle do të rritet dhe do të ndryshojë gjatë stinëve të vitit. Ne folëm për gjërat që mbeten të njëjta çdo sezon dhe gjërat që ndryshojnë me çdo sezon.

Nëse nxënësit tuaj janë më të rritur, mund t'i bëni të shkruajnë vëzhgimet e tyre në seksionet e dhëna në fletë.

PJESËT E NJË MOLLE

Kërcelli. Pjesa e hollë drunore që mban një mollë tek pema e mollës derisa të piqet quhet kërcell. Zakonisht është ende e lidhur me një mollë kur e blini.

Gjethet. Shumë herë mollët marrin gjithashtu një ose dy gjethe kur bien ose mblidhen nga pema.

Lëkura. E kuqe, jeshile ose e verdha e jashtme e mollës quhet lëkura.

Mishi. Fruti i bardhë nën lëkurë dhe në pjesa e jashtme e bërthamës së mollës quhet mish. Kjo është ajo që ne hamë dhe shijojmë.

Bërthama. Qendra, pjesa më e fortë e mollës quhet bërthama. Zakonisht nuk e hamë thelbin, dhe është vendi ku farat vendosen brenda një molle.

Farat. Qendra e pjesës së brendshme të mollës është vendi ku do të gjeni farat! Çdo mollë zakonisht përmban 4-6 fara brenda.

Ky seksion është një mënyrë e shkëlqyer për të përfshirë mësimin praktik! Bëjini studentët të sjellin mollët e tyre në klasë ose ofrojnë një për secilin fëmijë.

Ndihmojini të zbulojnë pjesët e mollës dukeduke i prerë ato dhe duke i parë dhe ndjerë pjesët me sytë dhe duart e tyre!

Folëm edhe për ndryshimet midis mollëve të verdha, të kuqe dhe jeshile. Ne folëm për mënyrën se si lëkura e tyre ndihej ndryshe, si ndryshonte madhësia e tyre dhe se si mishi ishte i njëjtë, pavarësisht nga ngjyra e lëkurës së mollës.

Lërini ata të mbajnë një shënim të gjetjeve të tyre duke shkruar pjesët e mollëve në kutitë e zbrazëta në fletë. Vazhdo dhe provo një test të shijes së mollës për shqisat ndërkohë që je në të!

MË SHUMË AKTIVITETE TË CIKLIT JETËSOR TË APPLE

Kthejeni mësimin në aktivitete më ndërvepruese me këto aktivitete me mollë! Ne e duam shkencën dhe aktivitetet shkencore që fëmijët mund t'i shohin dhe t'i ndiejnë vetë i ndihmon ata ta duan shkencën gjithashtu!

A notojnë mollët? Ju mund ta bëni këtë eksperiment argëtues me mollë në shtëpi ose në klasë dhe Bëjini studentët të regjistrojnë gjetjet e tyre.

Vëzhgimet e mia të mollës Ju gjithashtu mund t'i bëni studentët të vizatojnë një pemë molle, duke përfshirë detajet që u binin në sy dhe më pas të shkruajnë për gjetjet e tyre me mollë! Kjo do të jetë unike për çdo student dhe ne na pëlqen të shohim atë që secili student vëzhgoi ndryshe.

Kliko këtu për të marrë fletët e punës të ciklit jetësor të Apple të printueshme!

BËNI AKTIVITETE ARGËZUESE TË MOLLAVE PËR VJEshtën

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për eksperimente argëtuese shkencore të mollës.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.