Eksperimenti i ujit në rritje - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Terry Allison 01-10-2023
Terry Allison

Ndizni një zjarr nën shkencën e shkollës së mesme dhe ngroheni! Vendosni një qiri të ndezur në ujë dhe shikoni se çfarë ndodh me ujin. Eksploroni se si nxehtësia ndikon në presionin e ajrit për një eksperiment të mrekullueshëm shkencor të shkollës së mesme. Ky eksperiment me qiri dhe ujë në rritje është një mënyrë e shkëlqyer për t'i bërë fëmijët të mendojnë për atë që po ndodh. Ne na pëlqejnë eksperimentet e thjeshta shkencore; ky është super argëtues dhe i lehtë!

EKSPERIMENTI NË UJË PËR FËMIJËT

QIRI NË UJË

Ky eksperiment me qiri është një mënyrë e shkëlqyer për t'i emocionuar fëmijët tuaj për shkencën! Kush nuk i pëlqen të shikojë një qiri? Mbani mend, megjithatë kërkohet mbikëqyrja e të rriturve!

Ky eksperiment shkencor shtron disa pyetje:

  • Si ndikohet flaka e qiririt duke vendosur një kavanoz mbi qiri?
  • Çfarë ndodh me presionin e ajrit brenda kavanozit kur qiri fiket?

Eksperimentet tona shkencore kanë në mendje ju, prindin ose mësuesin. Lehtë për t'u konfiguruar dhe për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve kërkojnë vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia.

Sigurohuni që të shikoni të gjitha eksperimentet tona të kimisë dhe eksperimentet e fizikës!

EKSPERIMENTET SHKENCORE PËR FËMIJËT

Mësimi i shkencës fillon herët dhe ju mund të jeni pjesë e që duke vendosur shkencën në shtëpi me materiale të përditshme. Ose mund të sjellësh shkencë të lehtëeksperimente për një grup fëmijësh në klasë!

Ne gjejmë shumë vlerë në aktivitetet dhe eksperimentet e lira shkencore. Të gjitha eksperimentet tona shkencore përdorin materiale të lira, të përditshme që mund t'i gjeni në shtëpi ose burim nga dyqani juaj lokal i dollarëve.

Ne madje kemi një listë të tërë të eksperimenteve shkencore të kuzhinës, duke përdorur furnizimet bazë që do të keni në kuzhinën tuaj.

Ju mund t'i vendosni eksperimentet tuaja shkencore si një aktivitet që fokusohet në eksplorim dhe zbulim. Sigurohuni që t'u bëni pyetje fëmijëve në çdo hap, të diskutoni se çfarë po ndodh dhe të diskutoni shkencën pas saj.

Përndryshe, ju mund të prezantoni metodën shkencore, t'i bëni fëmijët të regjistrojnë vëzhgimet e tyre dhe të nxjerrin përfundime. Lexoni më shumë rreth metodës shkencore për fëmijët për t'ju ndihmuar të filloni.

Kliko këtu për të marrë paketën tuaj falas të aktiviteteve STEM të printueshme!

QIRI NË NJË EKSPERIMENT NË kavanoz

Nëse dëshironi ta zgjeroni këtë eksperiment shkencor ose ta bëni atë si një projekt panair shkencor duke përdorur metodën shkencore , duhet të ndryshoni një variabël.

ZGJARJENI MËSIMIN: Mund ta përsërisni eksperimentin me qirinj ose kavanoza me madhësi të ndryshme dhe të vëzhgoni ndryshimet. Mësoni më shumë rreth metodës shkencore për fëmijët këtu.

Shiko gjithashtu: Eksperimenti i kimisë së Halloween dhe Pirja e Magjistarit për Fëmijë
  • Shkenca e shkollës së mesme
  • Shkenca e klasave fillore

FURNIZIMET:

  • Qiri i ndezur çaji
  • Xhami
  • Tasi me ujë
  • Ngjyrosje ushqimore(opsionale)
  • Ndeshjet

UDHËZIME:

HAPI 1: Hidhni rreth gjysmë inç ujë në një tas ose tabaka. Nëse dëshironi, shtoni ngjyrë ushqimore në ujin tuaj.

HAPI 2: Vendosni një qiri çaji në ujë dhe ndizni.

KËRKOHET MBIKËQYRJA E RRITUR!

HAPI 3: Mbulojeni qirinjën me një gotë, duke e vendosur në tasin me ujë.

Tani shikoni se çfarë ndodh! A e vëreni se çfarë ndodh me nivelin e ujit nën kavanoz?

PSE RRITET UJI?

A e vutë re se çfarë ndodhi me qiriun dhe më pas me nivelin e ujë? Çfarë po ndodh?

Qiri i ndezur rrit temperaturën e ajrit nën kavanoz dhe ai zgjerohet. Flaka e qiririt përdor të gjithë oksigjenin në gotë dhe qiri fiket.

Ajri ftohet sepse qiriu është fikur. Kjo krijon një vakum që thith ujin nga pjesa e jashtme e xhamit.

Më pas e ngre qiriun lart mbi ujin që hyn në brendësi të gotës.

Çfarë ndodh kur hiqni kavanozin ose gotën? A dëgjuat një zhurmë kërcitëse apo kërcitëse? Me shumë mundësi e keni dëgjuar këtë sepse presioni i ajrit krijoi një vulë vakumi dhe duke ngritur kavanozin, ju e thyeni vulën duke rezultuar në kërcitje!

EKSPERIMENTE MË SHUMË TË SHKENCËS SHKENCORE

Pse të mos provoni edhe një nga këto eksperimente të thjeshta shkencore më poshtë?

Shiko gjithashtu: Kandinsky Circle Art For Kids - Little Bins for Little HandsEksperimenti me piper dhe sapunEksperimentet me flluskaEksperimenti i llambës me llavëUji i kripurDendësiaEksperimenti me vezë të zhveshurVullkani i limonit

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë eksperimente shkencore argëtuese për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.