Si të bëni një xham zmadhues - kosha të vegjël për duar të vogla

Terry Allison 23-06-2023
Terry Allison

Nuk keni një xham zmadhues tradicional? Ja se si mund të bëni vetë xham zmadhues të bërë vetë në shtëpi ose në klasë. Ai gjithashtu bën një aktivitet fizik argëtues dhe të thjeshtë për fëmijët e të gjitha moshave. Gjithçka që ju nevojitet janë disa pajisje të thjeshta për të filluar. Ne na pëlqejnë argëtimet, projektet praktike STEM për fëmijët!

SI TË BËJMË NJË LLOPA

SI FUNKSIONON NJË LUPA?

Symat zmadhuese janë argëtuese për të bërë që shumë objekte të ndryshme të duken më të mëdha dhe të kenë shumë aplikacione në botën reale. Ne i përdorim ato në mikroskop, dylbi, teleskopë, madje edhe për të ndihmuar njerëzit me lexim.

Pa aftësinë për të zmadhuar objektet, ne nuk do të dinim shumë për gjërat që nuk mund t'i shohim me sy të lirë si bakteret dhe viruset, ose gjërat e largëta, si yjet dhe galaktikat. Zbuloni se si funksionon një xham zmadhues falë disa fizikës së thjeshtë optike.

Shiko gjithashtu: Pikturë Turtle Dot (Printueshme Falas) - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Një xham zmadhues është një lente konveks . Konveks do të thotë se është i lakuar nga jashtë. Është e kundërta e konkave ose e lakuar nga brenda. Një lente është diçka që lejon rrezet e dritës të kalojnë nëpër të dhe e përkul dritën ashtu siç bën.

Rrezet e dritës nga objekti hyjnë në xham zmadhues në vija të drejta, por përkulen ose përthyhen nga thjerrëza konvekse në mënyrë që ato bashkohuni ashtu siç ekzistojnë për të krijuar një imazh në syrin tuaj. Ky imazh duket të jetë më i madh se vetë objekti.

Tani për të bërë një xham zmadhues të bërë vetë ju duhen dy gjëra:një lente plastike e pastër e lakuar (copa jonë e prerë nga shishja) dhe një pikë ujë. Plastika e lakuar vepron si një mbajtëse për pikën e ujit, e cila funksionon si një zmadhues.

Vini re se çfarë ndodh me llojin e vogël kur shikoni pikën e ujit në zmadhuesin tuaj të bërë vetë. Sipërfaqja e pikës së ujit kthen për të bërë një kube dhe kjo lakim i përkul rrezet e dritës nga brenda si një xham zmadhues i vërtetë. Kjo e bën objektin të duket më i madh se sa është.

Çdo lëng i pastër do të punojë për të thyer dritën. Në varësi të llojit të lëngut që përdorni, faktori i zmadhimit do të ndryshojë. Provoni lëngje të ndryshme të qarta për një eksperiment argëtues shkencor!

STEM PËR FËMIJË

Pra, mund të pyesni, çfarë përfaqëson në të vërtetë STEM? STEM është shkenca, teknologjia, inxhinieria dhe matematika. Gjëja më e rëndësishme që mund të hiqni nga kjo, është se STEM është për të gjithë!

Shiko gjithashtu: Cikli i ujit në një qese - kazanët e vegjël për duar të vogla

Po, fëmijët e të gjitha moshave mund të punojnë në projekte STEM dhe të shijojnë mësimet STEM. Aktivitetet STEM janë gjithashtu të shkëlqyera për punën në grup!

STEM është kudo! Vetëm shikoni përreth. Fakti i thjeshtë që STEM na rrethon është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që fëmijët të jenë pjesë, të përdorin dhe të kuptojnë STEM.

Të interesuar për STEM plus ART? Shikoni të gjitha aktivitetet tona STEAM!

Nga ndërtesat që shihni në qytet, urat që lidhin vendet, kompjuterët që përdorim, programet softuerike që vijnë me ta dhe ajri që thithim, STEM është çfarëi bën të gjitha të mundshme.

Kliko këtu për të marrë projektin tënd falas të zmadhuesit të printueshëm DIY!

Xhami zmadhues DIY

A mund të bësh një xham zmadhues nga plastika dhe uji?

FURNIZIMET:

  • shishe plastike 2 litra
  • Gërshërë
  • Ujë
  • Pikëtore
  • Shkrime të vogla

SI TË BËJMË NJË XHAM ZMATUES

HAPI 1: Prisni një copë plastikë në formë lente (kjo do të thotë se ka anët e lakuara) nga qafa e shishes suaj prej 2 litrash.

HAPI 2: Gjeni një shtyp të vogël për të lexuar.

HAPI 3: Shtoni pika uji në qendër të lente plastike.

HAPI 4: Tani shikoni shtypjen e vogël përmes ujit. A duket ndryshe?

Zgjate aktivitetin duke ndryshuar llojin e lëngut që përdor në lentet plastike. Çfarë ndryshimi ka?

MË SHUMË AKTIVITETET ARGËZUESE FIZIKËS PËR FËMIJËT

Mësoni rreth presionit atmosferik me këtë eksperiment të jashtëzakonshëm të thërrmuesit.

Bëni topin tuaj ajror të bërë vetë dhe hidhni domino dhe sende të tjera të ngjashme.

Sa pika uji mund të vendosni në një qindarkë? Eksploroni tensionin sipërfaqësor të ujit kur provoni këtë laborator argëtues me qindarkë me fëmijët.

Eksploroni dritën dhe thyerjen kur bëni ylber duke përdorur një sërë furnizimesh të thjeshta.

Bëni një helikopter letre dhe eksploroni lëvizjen në veprim.

BËJNI VETË ZMATIN TUAJ

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë fizikë argëtueseaktivitete për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.