Idetë më të mira të projektit për hedhjen e vezëve - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Pranoni sfidën e rënies së vezëve për një projekt të mrekullueshëm STEM për fëmijët e vegjël dhe më të rriturit gjithashtu! Imagjinata juaj është kufiri me këtë rënie veze të stiluar me zgjuarsi, ndërsa ju hetoni se çfarë e bën amortizuesin më të mirë për rënien e një veze. Ne kemi shumë më shumë aktivitete STEM që ju t'i provoni! Lexoni më tej për të mësuar se si funksionon sfida e pikës së vezëve dhe cilat janë materialet më të mira për një pikë veze.

IDE PROJEKTI PËR pikëzimin e vezëve për fëmijë

MERRNI SFIDËN E pikëzimit të vezës

Sfidat e rënies së vezëve janë super të lezetshme dhe janë aktivitete të shkëlqyera STEM! Unë kam qenë duke pritur për të bërë një projekt klasik të rënies së vezëve për disa kohë me djalin tim, por u ndjeva sikur ai ishte shumë i ri.

Qëllimi i sfidës së rënies së vezës është të hidhni vezën tuaj nga një lartësi pa u thyer kur bie në tokë.

Shumica e projekteve të hedhjes së vezëve përdorin mjaft materiale të lirshme, dizajne dhe rrahje për të cilat djali im thjesht nuk është gati ende. Më ka rastisur të shoh këtë stil qese plastike me vezë tek The Measured Mom, e cila është e përkryer për një sfidë pa rrëmujë. Mendova se mund ta zgjerojmë vërtet duke përdorur materiale që gjenden në kuzhinën tonë për të mbrojtur vezët.

Çfarë mund të bëni tjetër me vezët? Shikoni videon !

Shiko gjithashtu: Jingle Bell STEM Sfida e Krishtlindjeve Eksperimenti shkencor

ÇFARË E BËN NJË PROJEKT TË MIRË SHKENCOR?

Së pari, çfarë është STEM? STEM është një akronim për shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë. Është padyshim fjala e re në rrugë për shkak tëshoqëria e pasur me teknologji dhe prirja drejt shkencave dhe angazhimit të fëmijëve që herët.

Një projekt i mirë STEM do të ketë pak nga të paktën 2 nga 4 shtyllat e STEM dhe shpesh ju do të gjeni një eksperiment ose sfidë të fortë natyrshëm përdor copa dhe pjesë të shumicës së shtyllave. Siç mund ta shihni, këto 4 fusha janë shumë të ndërthurura. MËSO MË SHUMË: Çfarë është STEM?

STEM nuk duhet të jetë i mërzitshëm, i shtrenjtë ose kërkon kohë. Ne na pëlqen të provojmë aktivitete të rregullta STEM gjatë gjithë kohës, dhe ju mund të përdorni furnizime super të thjeshta për të bërë projekte të shkëlqyera STEM.

PROJEKTET E PANAIRIT SHKENCOR

Dëshironi ta ktheni këtë aktivitet argëtues shkencor në një shkencë projekt i drejtë? Atëherë do të dëshironi të shikoni këto burime të dobishme.

 • Projekte të Panairit të Lehtë të Shkencës
 • Këshilla për projektet shkencore nga një mësues
 • Science Fair Board Ideas

PYETJE PËR REFLEKTIM

Këto pyetje STEM për reflektim janë perfekte për t'u përdorur me të moshuarit fëmijët për të folur për mënyrën se si shkoi projekti dhe çfarë mund të bëjnë ndryshe herën tjetër. Përdorni këto pyetje për reflektim me fëmijët tuaj pasi ata të kenë përfunduar sfidën STEM për të inkurajuar diskutimin e rezultateve dhe të menduarit kritik .

 1. Cilat ishin disa nga sfidat që zbuluat gjatë rrugës?
 2. Çfarë funksionoi mirë dhe çfarë nuk funksionoi mirë?
 3. Cila pjesë e modelit ose prototipit tuaj te pelqen vertet?Shpjegoni pse.
 4. Cila pjesë e modelit apo prototipit tuaj ka nevojë për përmirësim? Shpjegoni pse.
 5. Çfarë materialesh të tjera do të dëshironit të përdorni nëse mund ta bëni këtë sfidë përsëri?
 6. Çfarë do të bënit ndryshe herën tjetër?
 7. Cilat pjesë të modelit tuaj apo prototipi janë të ngjashëm me versionin e botës reale?

CILAT JANË MATERIALET MË MË TË MIRË PËR NJË PIKE VEZË?

Ne kemi dy versione të kësaj sfide të rënies së vezëve më poshtë, një për fëmijët më të rritur dhe një për fëmijët më të vegjël. Keni nevojë për vezë të vërteta? Zakonisht, unë do të thosha po, por duke pasur parasysh rrethanat, po për vezët plastike të mbushura me karamele ? Nëse nuk doni të humbni ushqimin për ndonjë arsye, mos e bëni! Gjeni një zgjidhje në vend të kësaj.

Merrni Fletët e Punës FALAS të Printueshme të Pikave të Vezëve këtu!

IDE TË PIKËSISË VEZËSH PËR FËMIJËT MË MË MË MË SHQIP

Fëmijët më të mëdhenj do t'ju pëlqejnë të vijnë me ide për mbroni vezën në një pikë veze. Disa materiale që mund të dëshirojnë t'i përdorin…

 • Materialet e paketimit
 • Pëlhura
 • Bluza ose lecka të vjetra
 • Gjëra të mira për riciklimin e kontejnerëve
 • Styrofoam
 • String
 • Çanta
 • Dhe shumë më tepër!

Këtu është fituesi i vitit të kaluar në sfidën e hedhjes së vezëve! Madje përfshinte edhe një parashutë me qese plastike!

IDE PËR RREGULLEN E VEZËVE PËR FËMIJËT MË TË VOGËL

Do t'ju duhen vezë dhe qese plastike me zinxhir për të mbajtur rrëmujën! Sa varet nga ju. Na kishin mbetur 7 thasë, kështu që dolëm me gjashtë artikuj nga kuzhina për të mbushur çantatdhe mbroji vezët dhe një pa asgjë.

U përpoqa të zgjedh artikuj që nuk ishin shumë të kota dhe kishim disa artikuj të skaduar dhe të papërdorur në qilar. Disa materiale që mund t'i përdorni për të mbrojtur vezën…

 • ujë
 • akull
 • peshqirë letre
 • drithëra të thata {ne kemi përdorur pudra shumë të vjetra gruri }
 • miell
 • kupa
 • asgjë

SI FUNKSIONON SFIDA E PIKËS SË VEZËS?

Krijoni modelet tuaja të pikave të vezëve për të mbrojtur vezën tuaj nga thyerja kur bie nga një lartësi.

Nëse përdorni çantat e mbylljes me zinxhir, si më sipër, mbushni të gjitha çantat tuaja me materiale paketimi ndërsa vendosni me kujdes një vezë në secilën qese. Nëse dëshironi, mund t'i mbyllni çantat me shirit. Ne përdorëm shirit për qesen me ujë.

Pasi të përfundojnë çantat tuaja, sfida juaj e rënies së vezëve është gati për ta provuar. Sigurohuni që t'i hidhni vezët nga e njëjta lartësi çdo herë.

Bëni parashikime përpara se të hidhni secilën qese dhe pyesni fëmijët pse mendojnë se kjo do të ndodhë.

Shënim. : Nuk isha i sigurt se çfarë do të bënte djali im me kupat, por i takonte atij të vendoste. Ai mendoi të bënte një kapak nga filxhani i madh. Kjo është pjesa më e mirë e një sfide STEM!

EKSPERIMENTI JONË PËR RËNJEN E VEZËVE

Sfida e parë e rënies së vezëve duhej të ishte veza më vete në qesen me zinxhir . Duhet të siguroheshim që çanta nuk po e mbronte vezën, apo jo? Përplasja dhe spërkatja shkuan atë rënie veze. Meqenëse është tashmë brendanjë qese, gjithashtu mund ta shtrëngojë!

Ne vazhduam me sfidën e hedhjes së vezëve, duke testuar secilën qese dhe më pas duke shqyrtuar përmbajtjen. Ky projekt i rënies së vezëve pati disa fitues të qartë!

IDE QË DËSHTUAN!

Natyrisht, veza nuk ishte e mirë pa asnjë mbrojtje. Gjithashtu nuk ia doli me një rënie veze në ujë ose akull. Shënim: Ujin e kemi provuar dy herë! Një herë me 8 filxhanë dhe një herë me 4 filxhanë.

IDE PËR RREGULLEN E VEZËVE QË FUNKSIONUAN!

Megjithatë, pika e vezëve ia doli të kalonte në konstruksionin e çmendur të filxhanit. Të gjithë ne ishim të impresionuar. Ajo gjithashtu e bëri atë përmes një rënie në një qese me drithëra. Veza, megjithatë, nuk shkoi mirë në peshqirët e letrës. Ai nuk mendoi se peshqirët ishin mjaftueshëm të trashë!

Do të ishte një ide e mrekullueshme e projektit për pikë veze për t'u eksploruar: si të hidhet një vezë pa e thyer duke përdorur letër!

Ne përfundoi sfidën e rënies së vezëve, me një qese me përzierje mielli. {Kjo ishte përzierje shumë e vjetër pa gluten që nuk do ta përdorim kurrë}. Mielli ishte "i butë" me sa duket duke bërë një mbrojtje të madhe kundër rënies.

Shiko gjithashtu: Si të bëni slime me niseshte misri - kosha të vogla për duar të vogla

CILA ËSHTË MËNYRA MË MIRË PËR TË MBROJTUR NJË VEZË NË NJË PIKE VEZE?

Ajo që mësuam është se ekziston nuk është mënyra më e mirë për të mbrojtur një vezë. Ka shumë mënyra për të bërë me sukses rënien e vezës. Çfarë ideje për dizajnin e pikave të vezëve do të gjeni?

Na na pëlqente që pastrimi ishte një punë e lehtë me vezët tona në çantë! Vezët dhe qeset që nuk ia dolën shkuan drejt e në plehra dhe tjetramaterialet hiqen lehtësisht. Edhe pse e ngjitëm qesen me ujë në të, ajo përsëri u lagur pak!

Ky stil i rënies së vezëve është i mrekullueshëm për fëmijët e vegjël pasi është i shpejtë dhe mjaft i thjeshtë, por shumë argëtues. Më pëlqen gjithashtu që inkurajon pak zgjidhjen e problemeve dhe eksperimentimin pa qenë dërrmues.

MË SHUMË SFIDAT E PREFERUARA TË KËRRJETIT

Sfida e varkave me kashtë – Dizenjoni një varkë të bërë nga asgjëja por kashtë dhe kasetë, dhe shikoni sa artikuj mund të mbajë para se të fundoset.

Spageti të forta – Nxirrni makaronat dhe provoni modelet tona të urës suaj të spagetit. Cili do të mbajë peshën më të madhe?

Urat prej letre – Ngjashëm me sfidën tonë të fortë të spagetit. Dizenjoni një urë letre me letër të palosur. Cili do të mbajë më shumë monedha?

Sfida e zinxhirit të letrës STEM – Një nga sfidat më të thjeshta të STEM ndonjëherë!

Spaghetti Marshmallow Tower – Ndërtimi kulla më e lartë e spagetit që mund të mbajë peshën e një marshmallow jumbo.

Letër e fortë – Eksperimentoni me letrën e palosshme në mënyra të ndryshme për të testuar forcën e saj dhe mësoni se cilat forma i bëjnë strukturat më të forta .

Marshmallow Toothpick Tower – Ndërtoni kullën më të lartë duke përdorur vetëm marshmallows dhe kruese dhëmbësh.

Penny Boat Challenge – Dizajnoni një varkë të thjeshtë me fletë kallaji, dhe shiko sa qindarka mund të mbajë para se të fundoset.

Gumdrop B ridge – Ndërto një urënga pikat e çamçakëzëve dhe kruese dhëmbësh dhe shikoni sa peshë mund të mbajë.

Cup Tower Challenge – Bëni kullën më të lartë që mundeni me 100 gota letre.

Letër Sfida me kapëse – Merrni një tufë kapëse letre dhe bëni një zinxhir. A janë kapëset e letrës mjaftueshëm të forta për të mbajtur peshën?

A KENI PROVUAR SFIDËN E RËNISË VEZË?

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë projekte të mrekullueshme STEM!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.