Si të bëni një kaleidoskop - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Bëni një kaleidoskop shtëpiak për STEAM (Shkencë + Art)! Zbuloni se çfarë materialesh ju nevojiten dhe si të bëni një kaleidoskop me një kanaçe Pringles. Kaluam një mëngjes argëtues duke dizajnuar dhe punuar kaleidoskopin tonë DIY dhe më pas e nxorëm jashtë. Ky kaleidoskop për fëmijë përdor çdo komponent të STEAM për të krijuar një lodër të lezetshme shkencore të bërë vetë.

BËNI NJË KALEIDOSKOP TË NGJYRA PËR FËMIJË!

ÇFARË ËSHTË STEAM?

Të gjithë po zhurmojnë për STEAM! Ky është… kombinimi i STEM (Shkenca, Teknologjia, Inxhinieria dhe Matematika) me Artin. Këto 5 fusha të të mësuarit janë të ndërthurura në mënyrë të mrekullueshme dhe ofrojnë mundësi të mahnitshme të të mësuarit për fëmijët e të gjitha moshave. Lexoni më shumë rreth tij këtu.

Shiko gjithashtu: Gjuetia e thesarit në Ditën e Shën Patrikut Oobleck - kazanët e vegjël për duar të vogla

STEAM inkurajon fëmijët të mendojnë më shumë , të bëjnë më të mëdha, të krijojnë më shumë dhe të imagjinojnë më të mëdhenj. Me të vërtetë të mendosh jashtë kutisë, të provosh botën dhe të zgjidhësh problemet. Ky aktivitet i kaleidoskopit DIY bën pikërisht këtë!

ÇFARË ËSHTË NJË KALEIDOSKOPI?

Një kaleidoskop është një lodër që ka një tub me dy ose më shumë sipërfaqe reflektuese ose pasqyra të vendosura në një kënd dhe copa me ngjyra qelqi ose letra. Reflektimet e përsëritura të dritës nga pasqyrat prodhojnë modele të bukura në ndryshim kur tubi rrotullohet.

Meqenëse ky kaleidoskop i bërë vetë nuk përdor prizëm apo pasqyra, mësimi ynë i shkencës është shumë i thjeshtë. Ne diskutuam reflektimi i dritës.

Reflektimi përfshin një burim drite dhe njësipërfaqe. Drita udhëton drejt sipërfaqes dhe kërcen nga ajo. Pasqyrat reflektojnë shumë dritë, por shumica e objekteve reflektojnë të paktën pak dritë.

Ne e çuam kaleidoskopin tonë jashtë dhe përdorëm diellin si burimin tonë të dritës. Kur drita hyn, ajo tërhiqet nga letra me shkëlqim dhe reflektohet përsëri në drejtimin ku hyri. Kjo krijon ngjyrat dhe modelet. Ai vuri në dukje të gjitha ngjyrat që mund të shihte ndërsa përdredhte kapakun.

Shikoni aktivitetin tonë të prizmit të ylberit për të mësuar rreth përthyerjes së dritës!

SI TË BËJMË NJË KALEIDOSKOP

Të pëlqejnë lodrat shkencore? Pse të mos bëni një top ajri, një taumatrop apo edhe një rrotullues qindarke!

FURNIZIMET:

  • Pringles mund {pa patate të skuqura
  • Letër shkëlqyese me skrap ose fletë alumini
  • Çekiç dhe gozhdë
  • Ngjitës i pastër
  • Letër indi, shkëlqyes dhe tema

UDHËZIME:

HAPI 1: Nëse do të bëni një kaleidoskop me kanaçe Pringles, filloni duke hequr patate të skuqura {hani të nevojshme}, shpëlajeni dhe thajeni kanaçen!

HAPI 2: Rrokullisni një copë letër argjendi me shkëlqim dhe vendoseni brenda kanaçes. Shënoni dhe hiqni tepricën. Nuk m'u desh ta fiksoja pasi u shthur bukur për të përshtatur pjesën e brendshme të kutisë.

HAPI 3: Mbulojeni pjesën e jashtme të kanaçes me një letër me ngjyrë. Përdorëm një letër ngjyrë vjollce me shkëlqim {ose mund ta lyeni!} dhe e fiksuam me shirit. Dekoroni nëse dëshironime markera, ngjitëse, shirita dhe zbukurime të tjera!

HAPI 4: Përdorni një çekiç dhe gozhdë për të hapur një vrimë në sy në skajin e mbyllur të kanaçes.

HAPI 5: Ngjitni sequins në pjesën e brendshme të kapakut të kanaçes Pringle. Më pas shtoni shkëlqyes dhe letër shumëngjyrëshe ose zbukurime të tjera.

Kam përzier ngjitësin e pastër me pak ujë dhe shkëlqimin, shumë shkëlqim. E grisëm dhe e premë letrën për t'u ngjitur në pjesën e jashtme të kapakut.

Shumë vezullim të mbetur? Pse të mos bëni një kavanoz vezullues apo edhe slime me shkëlqim!

Kaleidoskopi juaj i thjeshtë ka nevojë për një gjë më shumë, një lente të dytë me ngjyra!

HAPI 6: Për këtë dëshironi të përdorni letër kontakti të pastër. Preva një katror dhe e ngjita në tavolinë nga ana ngjitëse. Ai shtoi pak nga të gjitha. Shtypa një copë tjetër letre kontakti sipër për ta vulosur.

HAPI 7: Përdorni gërshërë dhe prisni letrën e kontaktit që të përshtatet me kanaçe tuaj. Mbi këtë do të vendosni kapakun, prandaj sigurohuni që të jetë i përshtatshëm.

Më pas dëshironi ta ngjitni në pjesën e sipërme të kanaçes. Ngjitësi ynë i zakonshëm i shkollës Elmer ose PVA funksionon mirë.

Është shumë e rëndësishme që gjithçka të thahet shumë mirë. Vendosni kapakun në kaleidoskopin tuaj të thjeshtë dhe dilni jashtë.

SI TË PËRDORNI KALEIDOSKOPI TË BËRË SHTËPIJ

Përdredheni kapakun ndërsa drejtoni kaleidoskopin drejt diellit. Lentja fikse poshtë kapakut qëndron në vend ndërsa kapaku i jashtëm rrotullohet rreth tij duke përzier të gjithalloje ngjyrash vezulluese! Sa më e ndritshme të jetë drita, aq më e ftohtë duket. Ne e testuam këtë sigurisht !

SHËNIM: Ju lutemi ndihmoni fëmijën tuaj dhe mos e inkurajoni kurrë të shikojë drejtpërdrejt në diell.

AKTIVITETET MË SHUMË ARGËTUESE TË DRITA PËR FËMIJËT

Bëni një rrotullues me rrota me ngjyra.

Eksploroni dritën me një spektroskop të thjeshtë DIY.

Shiko gjithashtu: Artizanati Leprechaun (Model pa pagesë Leprechaun) - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Mësoni rreth përthyerjes së dritës me një prizëm ylber.

Krijoni një aktivitet të thjeshtë pasqyre për shkenca parashkollore.

Mësoni më shumë rreth rrotës së ngjyrave me fletët tona të punës me rrota me ngjyra të printueshme.

EASY DIY KALEIDOSCOPE KIDS CAN MAKE

Mënyra të thjeshta për ta nxjerrë STEM jashtë. Klikoni në lidhjen ose në foton më poshtë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.