Veprimi Kapilar për Fëmijë - Kazanët e Vogël për Duart e Vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Aktivitetet e fizikës mund të jenë absolutisht praktike dhe tërheqëse për fëmijët. Mësoni se çfarë është veprimi kapilar me përkufizimin tonë të thjeshtë më poshtë. Plus, shikoni këto eksperimente argëtuese shkencore që demonstrojnë veprimin kapilar për t'i provuar në shtëpi ose në klasë. Si gjithmonë, do të gjeni eksperimente shkencore fantastike dhe të lehta për t'u bërë në majë të gishtave.

EKSPLORO VEPRIMIN KAPILARE PËR FËMIJËT

SHKENCA E THJESHTË PËR FËMIJËT

Disa nga eksperimentet tona shkencore më të pëlqyera kanë qenë edhe më të thjeshtat! Shkenca nuk ka nevojë të jetë e ndërlikuar ose e shtrenjtë për t'u ngritur, veçanërisht për shkencëtarët tanë të rinj.

Futni koncepte të reja si veprimi kapilar me argëtim, eksperimente shkencore praktike dhe përkufizime dhe informacione shkencore të lehta për t'u kuptuar. Kur bëhet fjalë për mësimin e shkencës për fëmijët, motoja jonë është sa më e thjeshtë aq më mirë!

Çfarë është Veprimi Kapilar?

Me fjalë të thjeshta, veprimi kapilar është aftësia e një lëngu për të rrjedhur ngushtë hapësira pa ndihmën e një force të jashtme, si graviteti.

Bimët dhe pemët nuk mund të mbijetonin pa veprim kapilar. Mendoni se sa pemë të mëdha të larta janë në gjendje të lëvizin shumë ujë deri në gjethet e tyre pa një pompë të çfarëdo lloji.

Si funksionon veprimi kapilar?

Veprimi kapilar ndodh për shkak të disa forca në punë. Kjo përfshin forcat e ngjitjes (molekulat e ujit tërhiqen dhe ngjiten në substanca të tjera),kohezioni, dhe tensioni sipërfaqësor (molekulat e ujit pëlqejnë të qëndrojnë afër njëra-tjetrës).

Kur ngjitja në mure është më e fortë se forcat kohezive ndërmjet molekulave të ujit, ndodh veprimi kapilar i ujit.

Tek bimët, uji kalon nëpër rrënjë dhe tuba të ngushtë në kërcell përpara se të shkojë në gjethe. Ndërsa uji avullohet nga gjethet (i quajtur transpirim), ai tërheq më shumë ujë për të zëvendësuar atë që ka humbur.

Gjithashtu, mësoni për tensionin sipërfaqësor të ujit !

Më poshtë do të gjeni disa shembuj të shkëlqyer të veprimit kapilar në punë, disa duke përdorur bimë dhe disa jo.

Cila është metoda shkencore?

Metoda shkencore është një proces ose metodë kërkimi. Identifikohet një problem, mblidhet informacion rreth problemit, formulohet një hipotezë ose pyetje nga informacioni dhe hipoteza vihet në testim me një eksperiment për të vërtetuar ose hedhur poshtë vlefshmërinë e tij. Tingëllon rëndë…

Shiko gjithashtu: Diet Coke dhe Mentos Eruption

Çfarë do të thotë kjo në botë?!? Metoda shkencore duhet thjesht të përdoret si një udhëzues për të ndihmuar në udhëheqjen e procesit.

Nuk keni nevojë të përpiqeni të zgjidhni pyetjet më të mëdha shkencore në botë! Metoda shkencore ka të bëjë me studimin dhe mësimin e gjërave pikërisht rreth jush.

Ndërsa fëmijët zhvillojnë praktika që përfshijnë krijimin, mbledhjen e të dhënave, vlerësimin, analizimin dhe komunikimin, ata mund t'i zbatojnë këto aftësi të të menduarit kritik për çdosituatë. Për të mësuar më shumë rreth metodës shkencore dhe si ta përdorni atë, klikoni këtu.

Edhe pse metoda shkencore duket sikur është vetëm për fëmijët e mëdhenj...

Kjo metodë mund të përdoret me fëmijë të të gjitha moshave! Bëni një bisedë të rastësishme me fëmijët më të vegjël ose bëni një hyrje më formale në fletore me fëmijët më të rritur!

Shiko gjithashtu: Receta e 4 korrikut për slime për slime të thjeshtë verore në shtëpi

Kliko këtu për të marrë paketën tuaj falas të eksperimenteve shkencore të printueshme!

EKSPERIMENTET E VEPRIMIT KAPILARE

Këtu janë disa mënyra argëtuese për të demonstruar veprimin kapilar. Plus, gjithçka që ju nevojitet është një pjesë e vogël e furnizimeve të zakonshme shtëpiake. Le të luajmë me shkencën sot!

Eksperimenti me selino

Nuk ka asgjë më të mirë se shkenca në kuzhinë! Vendosni një eksperiment me selino me ngjyrosjen e ushqimit për të treguar se si uji kalon nëpër një bimë. E përkryer për fëmijët e të gjitha moshave!

Aksioni i kapilarëve të selinosë

Lulet që ndryshojnë ngjyrën

Merrni disa lule të bardha dhe shikoni ato të ndryshojnë ngjyrën. Ne bëmë gjithashtu një version të gjelbër të këtij eksperimenti për Ditën e Shën Patrikut.

Lule që ndryshojnë ngjyrën

Lulet e filtrit të kafesë

Eksploroni botën shumëngjyrëshe të shkencës takohet me artin me këto lule filtri kafeje. Ja një mënyrë alternative për të bërë edhe lule filtri kafeje!

Lule me filtër kafeje

Venat e gjetheve

Mblidhni disa gjethe të freskëta dhe vëzhgoni gjatë një jave se si uji kalon nëpër damarët e gjetheve.

Si e pinë ujë gjethet?

Yjet e kruese dhëmbësh

Ja një gjë e mrekullueshmeshembull i veprimit kapilar që nuk përdor bimë. Bëni një yll nga kruese dhëmbësh të thyer vetëm duke shtuar ujë. Gjithçka ndodh për shkak të forcave në veprimin kapilar.

Yjet e kruese dhëmbësh

Uji në këmbë

Ky eksperiment shkencor shumëngjyrësh dhe i lehtë për t'u vendosur e lëviz ujin nëpër peshqirë letre nëpërmjet veprimit kapilar .

Uji në këmbë

Kromatografia

Marrja e ujit në letër duke përdorur shënues është një mënyrë argëtuese dhe e thjeshtë për të eksploruar një shembull të veprimit kapilar.

Uji në këmbë

SHKENCA E VEPRIMIT TË KAPILARIT PËR FËMIJËT

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për shumë eksperimente shkencore për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.