Zinxhiri i kapëses së letrës STEM Challenge - Kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Kjo është një sfidë e mrekullueshme STEM për fëmijët e vegjël dhe më të rriturit gjithashtu! Merrni një tufë kapëse letre dhe bëni një zinxhir. A janë kapëse letre mjaft të forta për të mbajtur peshën? Ne kemi shumë aktivitete më argëtuese STEM që ju t'i provoni!

Shiko gjithashtu: Si të bëni zbukurime nga farat e shpendëve - kosha të vogla për duar të vogla

SFIDA E FORTË E ZINXHIRIT TË KUPIT LETËR

SFIDA E KUPIT LETËR

Bëni fëmijët tuaj të mendojnë jashtë kutisë me këtë aktivitet të lehtë kapëse letre që tregon se STEM nuk ka nevojë të jetë e komplikuar ose e shtrenjtë!

Disa nga sfidat më të mira STEM janë edhe më të lirat! Mbajeni argëtimin dhe lojën, dhe mos e bëni shumë të vështirë që të duhet përgjithmonë për ta përfunduar. Gjithçka që ju nevojitet për këtë sfidë më poshtë janë kapëse letre dhe diçka për t'u ngritur.

Merrni përsipër sfidën dhe zbuloni nëse mund të dizajnoni dhe ndërtoni zinxhirin më të fortë të kapëses së letrës. Kush do ta kishte menduar se kapëse letre mund të ngrinin kaq shumë peshë!

Keni mbetur kapëse letre? Provoni eksperimentin tonë me kapëse letre lundruese ose kapëse letre në një gotë!

PYETJE PËR REFLEKTIM

Këto pyetje për reflektim janë perfekte për t'u përdorur me fëmijët e të gjitha moshave për të folur rreth asaj se si sfida shkoi dhe çfarë mund të bëjnë ndryshe herën tjetër.

Përdorni këto pyetje për reflektim me fëmijët tuaj pasi të kenë përfunduar sfidën STEM për të inkurajuar diskutimin e rezultateve dhe të menduarit kritik.

Fëmijët më të rritur mund t'i përdorin këto pyetje si një kërkesë për shkrim për një fletore STEM. Për më të rinjtëfëmijë, përdorni pyetjet si një bisedë argëtuese!

 1. Cilat ishin disa nga sfidat që zbuluat gjatë rrugës?
 2. Çfarë funksionoi mirë dhe çfarë nuk funksionoi mirë?
 3. Çfarë do të bënit ndryshe herën tjetër?
 4. A mendoni se një mënyrë për të lidhur kapëse letre është më e fortë se një mënyrë tjetër?
 5. A ka ndonjë ndryshim gjatësia e zinxhirit?

KLIKONI KETU PËR TË MERRNI SFIDËN TUAJ FALAS TË PRINTUARA TË STEMIT!

SFIDA E KËRRITJES SË KIPIT TË LETËS

SFIDA: Bëni një zinxhir kapëse letre që mund të mbajë peshën më të madhe.

KOHA E NEVOJSHME: Të paktën 20-30 minuta është zakonisht një ndarje e mirë kohore nëse keni nevojë të mbani gjurmët e ora, por mund të përfundojë gjithashtu të jetë një eksplorim i hapur që mund të shndërrohet në sfida të reja.

Shiko gjithashtu: How To Make Metallic Slime - Little Bins for Little Duart

FURNIZIMET:

 • Kapëse letre
 • Kovë ose shportë me një dorezë
 • Artikuj të peshuar si mermeret, monedhat, gurët, etj.
 • Një peshore është opsionale, por argëtuese nëse doni ta bëni një garë për të parë se kush është zinxhiri më i fortë

UDHËZIME: BËNI NJË ZINXHIR KAPSË LETE

HAPI 1. Filloni me një grusht kapëse letre për çdo person ose grup. Lidhni ato së bashku për të formuar një zinxhir.

Udhëzim: Ka më shumë se një mënyrë për të dizajnuar zinxhirin tuaj të kapëses letre.

HAPI 2. Lidhni zinxhirin tuaj në dorezën e një kovë ose shporte.

HAPI 3. Pezulloni kovën nga zinxhiri dhe vazhdoni të shtonipeshë deri sa të thyhet.

Ose si alternativë, shtoni një peshë të njohur në kovë dhe provoni nëse zinxhiri i kapëses së letrës mund ta mbajë peshën për një minutë ose më shumë.

HAPI 4. Sigurohuni që ta përfundoni aktivitetin me një diskutim.

 • Cilat ishin disa nga sfidat që zbuluat gjatë rrugës?
 • Çfarë funksionoi mirë dhe çfarë nuk funksionoi mirë?
 • Çfarë do të bënit ndryshe herën tjetër ?
 • A mendoni se një mënyrë për të lidhur kapëse letre është më e fortë se një mënyrë tjetër?
 • A ka ndonjë ndryshim gjatësia e zinxhirit?

MË SHUMË ARGËTIM Sfidat e Rrjetit

Sfida e varkës me kashtë – Dizenjoni një varkë të bërë nga asgjë tjetër veç kashtës dhe shiritit, dhe shikoni sa sende mund të mbajë para se të fundoset.

Spaghetti Marshmallow Tower – Ndërtoni kullën më të lartë të spagetit që mund të mbajë peshën e një marshmallow jumbo.

Spageti të forta – Ndërtoni një urë duke përdorur spageti. Cila urë do të mbajë peshën më të madhe?

Urat prej letre – Ngjashëm me sfidën tonë të fortë me spageti. Dizenjoni një urë letre me letër të palosur. Cili do të mbajë më shumë monedha?

Sfida STEM me zinxhir letre – Një nga sfidat më të thjeshta të STEM ndonjëherë!

Sfida e rënies së vezëve – Krijo planet tuaja për të mbrojtur vezën tuaj nga thyerja kur bie nga një lartësi.

Letër e fortë – Eksperimentoni me letrën e palosshme në mënyra të ndryshme për të provuarforca dhe mësoni se cilat forma i bëjnë strukturat më të forta.

Kulla e kruese dhëmbësh Marshmallow – Ndërtoni kullën më të lartë duke përdorur vetëm marshmallows dhe kruese dhëmbësh.

Sfida e varkës Penny – Dizenjoni një varkë të thjeshtë me fletë kallaji dhe shikoni sa qindarkë mund të mbajë para se të fundoset.

Gumdrop B ridge – Ndërtoni një urë nga pikat e gomës dhe kruese dhëmbësh dhe shikoni sa peshë mund të mbajë.

Cup Tower Challenge – Bëni kullën më të lartë që mundeni me 100 gota letre.

Paper Bridge ChallengeSfida e fortë letreSkelton BridgePenny Boat ChallengeProjekti i rënies së vezëveDrops Of Water On A Penny

Klipa të forta letre PËR KËRRJEN

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë projekte argëtuese STEM për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.