Cikli jetësor i bletës së mjaltit - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Mësoni rreth ciklit jetësor të një blete me këtë libër kompjuterik argëtues dhe të printueshëm falas të ciklit jetësor të bletëve ! Ky është një aktivitet kaq argëtues për të bërë në pranverë. Zbuloni disa fakte argëtuese për bletët dhe ciklin e tyre jetësor me këtë aktivitet të printueshëm. Bashkoje me këtë aktivitet hoteli bletësh për më shumë mësime praktike!

Eksploro Bees for Spring Science

Pranvera është koha e përsosur e vitit për shkencën! Ka kaq shumë tema argëtuese për të eksploruar. Për këtë periudhë të vitit, temat tona të preferuara për t'u mësuar fëmijëve rreth pranverës përfshijnë motin dhe ylberin, gjeologjinë, Ditën e Tokës dhe sigurisht bimët dhe bletët!

Të mësosh rreth ciklit jetësor të bletëve është një mësim shumë i mirë për stinën e pranverës! Është aktiviteti i përsosur për t'u përfshirë në të mësuarit rreth kopshteve, fermave dhe luleve!

Shkenca për bletët dhe pjalmuesit mund të jetë kaq praktike dhe fëmijët e duan atë! Ka të gjitha llojet e projekteve që mund të bëni duke përfshirë bletët dhe lulet në pranverë, duke përfshirë bashkimin e këtij cikli jetësor të printueshëm të një projekti të librit të bletëve!

Shikoni gjithashtu punimet tona me lule për fëmijë!

Dilni jashtë dhe kërkoni bletë këtë pranverë! Ushqimi i tyre i parë shpesh janë luleradhiqet që gjenden në oborrin tuaj. Mundohuni t'i lini këto lule në oborrin tuaj sa më gjatë të jetë e mundur. Ju madje mund të kositni rreth e qark një copë toke duke lënë një rrip për bletët!

Përmbajtja
 • Eksploroni bletët për shkencën e pranverës
 • Faktet e bletëve përFëmijët
 • Cikli jetësor i një blete
 • Lapbook i ciklit jetësor të bletës së mjaltit
 • Aktivitete më argëtuese të bletëve
 • Aktivitete më argëtuese kundër insekteve
 • Jeta Cycle Lapbooks
 • Paketë pranverore të printueshme

Fakte të bletës për fëmijë

Kush nuk e pëlqen mjaltin e shijshëm dhe të ëmbël? Mësoni më shumë rreth bletëve të mjaltit dhe se si ato prodhojnë mjaltin që ne kënaqemi!

Së pari, bletët kanë një rol super të rëndësishëm si pjalmues për bimët e lulëzuara. Bletët transferojnë polenin midis pjesëve mashkullore dhe femërore të një luleje, e cila i ndihmon bimët të rritin farat dhe frutat. Mësoni më shumë për pjesët e një lule! Ata gjithashtu mbledhin nektarin nga lulet, si ushqim.

Bletët jetojnë në koshere ose koloni. Ka tre lloje bletësh që jetojnë brenda një koshere dhe të gjitha kanë punë të ndryshme.

Mbretëresha : Një bletë mbretëreshë drejton të gjithë kosheren. Detyra e saj është të lëshojë vezë që do të prodhojnë bletë të reja për koloninë. Një mbretëreshë jeton për 2 deri në 3 vjet, dhe gjatë kësaj kohe ajo do të lëshojë më shumë se 1 milion vezë.

Nëse bleta mbretëreshë vdes, punëtorët do të krijojnë një mbretëreshë të re duke zgjedhur një larvë të re (shih jetën e bletës cikli më poshtë) dhe ushqeni atë me një ushqim të veçantë të quajtur pelte mbretërore. Kjo e ndihmon larvën të zhvillohet në një mbretëreshë pjellore.

Punëtoret : Këto bletë janë të gjitha femra dhe roli i tyre është të kërkojnë ushqim (polen dhe nektar nga lulet) dhe të ndërtojnë dhe mbrojnë koshere. Bletët e mjaltit që shihni në oborrin e shtëpisë tuaj do të jenë bletë punëtore. Bletët punëtorejetojnë për rreth 6 javë në verë, megjithëse mund të jetojnë më gjatë në dimër kur ka më pak ushqim për të mbledhur.

Drones : Këto janë bletët mashkullore dhe qëllimi i tyre është të çiftëzohen me mbretëreshën e re, pas së cilës ato vdesin. Disa qindra jetojnë në çdo koshere gjatë pranverës dhe verës. Gjatë dimrit, kur mbretëresha nuk është në shtrat, dronët nuk janë të nevojshëm. Dronët jetojnë mesatarisht 55 ditë.

Cikli jetësor i një blete

Këtu janë katër fazat e ciklit jetësor të një blete. Cikli jetësor është i njëjtë për tre llojet e ndryshme të bletëve në koloni, punëtore, drone dhe mbretëreshë.

Vezët. Cikli jetësor i bletës fillon kur bleta mbretëreshë lëshon një vezë në çdo qelizë huall mjalti. Një mbretëreshë do të lëshojë rreth 1000 deri në 2000 vezë në ditë. Sa vezë shtron mbretëresha varet nga disponueshmëria e ushqimit. Në dimër, në zona shumë të ftohta, mbretëresha nuk bën asnjë vezë.

Larva. Vezët zhvillohen në larva dhe çelin pas 3 deri në 4 ditë. Larvat janë kokrra të gjata të bardha pa këmbë. Ata ushqehen nga bletët punëtore për rreth pesë ditë, dhe më pas mbyllen në qelizën e huallit.

Shiko gjithashtu: Receta e slimes me aromë vanilje me temë biskotash për fëmijë

Pupa. Pasi larva rrotullohet në një fshikëz, pupa zhvillon këmbët, krahët, dhe sytë. Kjo fazë zgjat rreth dy javë. Është më i shkurtër për mbretëreshën, më i gjatë për bletët punëtore dhe më i zgjatur për dronët. Kur janë në fazën e pupës, ato nuk mund të ushqehen nga punëtorët.

Bleta e rritur. Pupa bëhet e rriturbleta pasi të jetë zhvilluar plotësisht. Zhvillohet në tre lloje të ndryshme bletësh: punëtore, drone ose mbretëreshë. Bletët punëtore bëhen të rritura në 18 deri në 21 ditë. Dronët kërkojnë 24 ditë për t'u pjekur dhe një bletë mbretëreshë mund të prodhohet në vetëm 16 ditë!

Shikoni gjithashtu aktivitetin tonë të ciklit jetësor të fluturave të ngrënshme!

Lapbook i ciklit jetësor të bletës së mjaltit

Me këtë libër kompjuterik të ciklit jetësor të printueshëm falas për studentët do të mësojë gjithçka për bletët në një mënyrë interaktive. Informacioni i mbuluar në këtë libër aktiviteti të printueshëm përfshin:

 • Cikli jetësor i bletëve.
 • Fakte për secilën fazë të ciklit jetësor.
 • Diagrami i ciklit jetësor të bletës së mjaltit .
 • Fjalë dhe përkufizime të fjalorit që lidhen me jetën e bletëve.

Përdorni materialet e printueshme nga kjo paketë (shkarkim falas më poshtë) për të mësuar, etiketuar dhe zbatojnë fazat e ciklit jetësor të bletës. Nxënësit mund të shohin ciklin jetësor të bletëve dhe më pas mund t'i presin dhe ngjitin (dhe t'i ngjyrosin!) për të krijuar një libër kompjuterik ndërveprues!

Shiko gjithashtu: Aktiviteti STEM i katapultës së Pashkëve dhe Shkenca e Pashkëve për Fëmijë

Më shumë aktivitete argëtuese të bletëve

Kërkimi për më shumë aktivitete të bletëve për t'u çiftuar me këto fletë pune? Shikoni këtë zanat Bumble Bee të bërë nga një rrotull letre dhe këtë shtëpi të thjeshtë bletësh që mund të bëni për bletët e vërteta për të bërë një shtëpi!

Bee HotelBumble Bee CraftBeel Slime

Më shumë aktivitete argëtuese kundër insekteve

Kombinoni këtë projekt të bletës së mjaltit me aktivitete të tjera praktike kundër insekteve për një mësim argëtues pranveror në klasë ose në shtëpi. Klikoni në lidhjetmë poshtë.

 • Ndërtoni një hotel me insekte.
 • Eksploroni ciklin jetësor të mollëkuqes së mrekullueshme.
 • Krijoni një zanat argëtues me bletë.
 • Shijoni lojën praktike me slime me temën e insekteve.
 • Bëni një punim fluturash prej letre.
 • Bëni një cikël jetësor të fluturave të ngrënshme.
 • Bëni këtë zanat të thjeshtë me mollëkuqe.
 • Bëni defekte në brumë lojërash me dyshekë të printueshëm.

Life Cycle Lapbooks

Ne kemi një koleksion fantastik të lapbooks gati për printim këtu që përfshini gjithçka që ju nevojitet për pranverë, si dhe gjatë gjithë vitit. Temat e pranverës përfshijnë bletët, fluturat, bretkosat dhe lulet.

Paketë pranverore e printueshme

Nëse po kërkon të rrëmbesh të gjitha pajisjet e printueshme në një vend të përshtatshëm plus ekskluzive me një temë pranvere, faqja jonë 300+ Spring STEM Project Paketa është ajo që ju nevojitet!

Moti, gjeologjia, bimët, ciklet e jetës dhe më shumë!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.