Fun 5 Senses Aktivitete Për Parashkollor - Kazanët e Vogël për Duart e Vogla

Terry Allison 01-10-2023
Terry Allison

Ne përdorim 5 shqisat tona çdo ditë! Zbuloni se si të vendosni një tabelë të mrekullueshme dhe të thjeshtë zbulimi për mësimin dhe lojën e fëmijërisë së hershme që përdor të 5 shqisat. Këto 5 aktivitete shqisore janë të këndshme për t'i futur parashkollorët me praktikën e thjeshtë të vëzhgimit të botës përreth tyre. Ata do të zbulojnë shqisat e tyre dhe do të mësojnë se si funksionojnë trupat e tyre. Aktivitete të thjeshta shkencore për parashkollorët që përdorin sende të përditshme!

AKTIVITETET E LEHTA 5 SHQISË PËR PARASHKOLLORËT!

Libri 5 shqisat e mia

Këto 5 shqisat Aktivitetet u ndezën nga ky libër i thjeshtë 5 Senses që gjeta në një dyqan lokal të gjërave. I adhuroj këto libra shkencorë Le të Lexojmë-Dhe-Zbulojmë.

Zgjodha të krijoj një tabelë zbulimi shkencor me aktivitete të thjeshta shkencore që përdorin secilën nga 5 shqisat. Kombinova elementë të ndryshëm nga shtëpia për të krijuar ftesën tonë me 5 shqisa.

Cilat janë 5 shqisat? Këto aktivitete të 5 shqisave eksplorojnë shqisat e shijes, prekjes, shikimit, zërit dhe nuhatjes.

Së pari, u ulëm dhe lexuam librin së bashku. Ne folëm për gjithçka rreth nesh. Ne folëm për atë që mundëm dhe nuk mund të preknim.

Ne folëm gjithashtu se si mund të shihni diçka dhe të mos e dëgjoni atë. Menduam për raste kur përdornim më shumë se një shqisa.

ÇFARË ËSHTË NJË TABELA ZBULLUESE?

Tabelat e zbulimit janë tavolina të thjeshta të ulëta të ngritura me një temë që fëmijët të eksplorojnë. Zakonisht materialettë paraqitura janë të destinuara për sa më shumë zbulime dhe eksplorime të pavarura.

Një qendër shkencore ose një tabelë zbulimi për fëmijët e vegjël është një mënyrë e shkëlqyer që fëmijët të hetojnë, vëzhgojnë dhe eksplorojnë interesat e tyre dhe me ritmin e tyre. Këto lloje qendrash ose tavoline zakonisht mbushen me materiale miqësore për fëmijët që nuk kanë nevojë për mbikëqyrje të vazhdueshme nga të rriturit.

Shihni aktivitetet tona magnetike dhe tavolinat e ujit të brendshëm për më shumë shembuj.

Shiko gjithashtu: Laboratori i kromatografisë me letër për fëmijë

MËSIMI I ZBULIMIT PËRMES 5 SENSES

Kliko këtu për të marrë lojën tuaj falas 5 Senses!

Krijimi i kuriozitetit, ndërtimi i aftësive vëzhguese dhe rritja e fjalorit nëpërmjet zbulimit !

Ndihmojeni fëmijën tuaj të eksplorojë dhe të habisë duke bërë pyetje të thjeshta të hapura. Nëse fëmija juaj ka vështirësi me materialet e mëposhtme, modeloni një mënyrë për ta përdorur, ndjerë ose nuhatur atë. Ofroni një kthesë, lërini pak kohë fëmijës tuaj që të njihet me idetë dhe sendet dhe më pas bëni disa pyetje për t'i shtyrë të mendojnë.

 • Më thuaj, çfarë po bën?
 • Si ndihesh?
 • Çfarë tingëllon si?
 • Si ka shije?
 • Nga mendonit se erdhi?

Vëzhgimet e bëra me 5 shqisat tuaja formojnë themelin e metodës shkencore për fëmijët.

VENDOSJA E 5 VEPRIMTARIVE TË SHQISËVE

Përdor një tabaka ndarëse ose shporta dhe tasa të vegjël për të mbajtur 5 shqisatartikujt më poshtë. Zgjidhni disa ose shumë objekte për të eksploruar çdo kuptim.

PAMJA

 • Pasqyra
 • Mini elektrik dore
 • Kaleidoskopi DIY
 • Shishe me shkëlqim
 • Llambë lavë e bërë në shtëpi

EROM

 • karafil të plotë
 • shkopinj kanelle
 • limon
 • lule
 • Oriz me aromë limoni
 • brumë me re vanilje
 • zbukurime me kanellë

SHIJE

 • mjaltë
 • limon
 • një gjel sheqeri
 • kokoshka

Shikoni testin tonë të thjeshtë të shijes së ëmbëlsirave: 5 Senses Activity

dhe Apple 5 Senses Activity

SOUND

 • zile
 • vezë shaker
 • një bilbil.
 • Ndërtoni instrumente të thjeshta
 • Bëni një shkop shiu

Përdorni 5 shqisat tuaja për të bërë vëzhgime rreth shkëmbinjve pop.

PREKE

 • shall mëndafshi
 • guaskë e përafërt/e lëmuar e kërpudhave
 • rërë
 • pishë e madhe
 • pemë bishtajat.

Shikoni recetat tona të mrekullueshme shqisore për më shumë aktivitete prekëse.

Shiko gjithashtu: Receta e Vjeshtës për Fëmijët - Kazanët e Vogël për Duart e Vogla

AKTIVITETET ARGËTUESE 5 SHQISË PËR PARASHKOLLORIT!

Shikoni më shumë aktivitete të mrekullueshme shkencore të parashkollorëve dhe kopshteve për t'i provuar në shtëpi ose në shkollë!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.