Rritja e fjollave të borës me kristal - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 01-10-2023
Terry Allison

Stina e dimrit është e përkryer për të eksploruar eksperimentet shkencore të dimrit dhe një nga të cilat ne kemi shijuar shumë këtu është rritja e kristaleve të kripës. Me pak durim, kjo shkencë super e thjeshtë e kuzhinës është e lehtë për t'u nxjerrë! Projekti ynë shkencor flokë dëbore kristal kristal është i lezetshëm dhe i realizueshëm për të gjitha moshat!

SI TË BËNI FLAKES KRISTALE ME KRIPË

KRIPË RRITET KRISTALE

Rritja e flokeve të dëborës me kristale me kripë për shkencën e dimrit është një mënyrë e shkëlqyer për të eksploruar kiminë me një temë argëtuese. Ne e duam rritjen e kristaleve me boraks, por rritja e kristaleve të kripës është e përkryer për fëmijët më të vegjël.

Rritja e kristaleve të boraksit duhet të jetë më shumë një eksperiment i udhëhequr nga të rriturit për shkak të kimikatit të pluhurit të përfshirë, por ky eksperiment i thjeshtë shkencor i kristalit të kripës është fantastike për duart e vogla dhe perfekte për kuzhinë.

Bëni flokët tona të kristalta të kripës dhe variini në dritare. Ata tërheqin dritën dhe shkëlqimin gjithashtu!

Rritja e kristaleve të kripës ka të bëjë me durimin! Pasi të bëni tretësirën e ngopur, duhet ta prisni atë. Kristalet rriten me kalimin e kohës dhe duhen disa ditë. Ornamentet tona të kristaleve me boraks do të rriten më shpejt {24 orë}. Kristalet e kripës do të duhen disa ditë!

Mund të përdorni edhe fletët tona të punës shkencore të printueshme falas për të mbajtur skedat në projektin tuaj të rritjes së kristalit të kripës. Regjistroni të dhëna, hulumtoni dhe vizatoni foto të ndryshimeve dhe rezultateve.Mësoni më shumë rreth Metodës Shkencore për Fëmijë .

RRITJA E FLAKESVE TË DORËS KRISTAL I KRIPËS

Ja çfarë do t'ju duhet për të filluar. Ju gjithashtu dëshironi të siguroheni që të keni një zonë të pastër për të vendosur tabakanë ose pjatën tuaj në mënyrë që të mos shqetësohet. Uji ka nevojë për kohë për të avulluar dhe ju dëshironi të përpiqeni të minimizoni lëvizjen ose shtyrjen e pjatës!

JU DUHET:

 • Kripë e tryezës
 • Ujë
 • Gota dhe lugë matëse
 • Letër & gërshërë
 • Tabakë ose pjatë
 • Peshqir letre

Po kërkoni aktivitete të thjeshta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Klikoni më poshtë për të marrë sfidat tuaja STEM të dimrit të printueshme falas

SI TË BËNI FLOKAT DORËS KRISTAL TË KRIPËS

HAPI 1: BËJNI FLOKAT DORËRA PAPER LETË

Do t'ju duhet të prisni flokët e borës prej letre dhe në fakt është shumë e lehtë. Thjesht preva një rreth nga letra, e palosa në gjysmë për të filluar. Më pas vazhdoj ta palos mbi vete derisa të kem një copë trekëndësh.

Prerja e fjollës së vërtetë të borës mund të jetë një punë më e mirë për një të rritur, por fëmijët mund të presin flokë të thjeshtë bore me më pak palosje në letër. Mund të jetë e vështirë të presësh me gërshërë një ton palosjesh.

Sigurohu që të flasësh për simetrinë e borës. Është një mënyrë e shkëlqyer për të përfshirë matematikën në aktivitetin tuaj shkencor dhe për të krijuar një projekt STEM për të gjitha moshat.

Ju gjithashtu mund tëpërdorni një nga modelët tanë të printueshëm të flokeve të dëborës në vend që të prisni tuajat!

HAPI 2: BËNI NJË ZGJIDHJE SUPER TË NGOPUR KRIPA

Filloni me ujë të nxehtë. Thjesht e lashë ujin e shiritit të rrjedhë shumë i nxehtë. Mund ta zieni edhe ujin.

Luge pas luge kripem deri sa uji te mos mbajte dot me. Sa më i nxehtë të jetë uji, aq më shumë kripë do të mund të shtoni. Qëllimi është të shtoni aq kripë sa do të mbajë uji për të bërë një tretësirë ​​të ngopur.

HAPI 3: SHIKONI KRISTALET TË RRITEN

Vendosni letrën tuaj flok dëbore në një tabaka ose pjatë dhe derdhni ujë me kripë aq sa të mbulojë flakën e borës. Mund të shihni edhe pak kripë të mbetur në enën tuaj, kjo është në rregull!

Lëre tabakanë mënjanë dhe prit dhe shiko!

Shiko gjithashtu: Si të bëni zhul Hanukkah - kazanët e vegjël për duar të vogla

SI FORMohen KRISTALET E KRIPËS?

Rritja e këtyre fjollave të borës me kristal kripe ka të bëjë me kiminë! Çfarë është kimia? Reaksioni ose ndryshimi që ndodh ndërmjet dy substancave si uji dhe kripa.

Ndërsa tretësira e kripës ftohet dhe uji avullohet, atomet {natriumi dhe klori} nuk ndahen më nga molekulat e ujit. Ata fillojnë të lidhen së bashku dhe më pas lidhen duke formuar më tej kristalin e veçantë në formë kubi për kripën.

Nëse doni të bëni shkencë në shtëpi, nuk duhet të jetë e vështirë apo e shtrenjtë! Thjesht hapni dollapët dhe nxirrni kripën.

Shiko gjithashtu: Penny Boat Challenge për Fëmijë STEM

SHKENCA MË SHUMË ARGËTUESE DIMËRORE

 • Make Frost On A Can
 • Snowflake Oobleck
 • Mësoni se si balenat qëndrojnë të ngrohta me një eksperiment me llaç
 • Provoni peshkimin në akull në ambiente të mbyllura
 • Bëni një lëshues të lehtë topash bore në shtëpi

KRIPË RRITET FLAKES DORË KRISTAL PËR SHKENCËN DIMËRORE

Kliko më poshtë për më shumë argëtim…

Eksperimente shkencore dimërore

Aktivitete mbi borën

35+ aktivitete dimërore për fëmijë

<0 20>

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.