Si të bëni një makinë gome - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 24-08-2023
Terry Allison

Fëmijëve u pëlqen të ndërtojnë gjëra që lëvizin! Plus, është edhe më argëtuese nëse mund ta bëni një makinë të shkojë pa e shtyrë thjesht ose duke shtuar një motor të shtrenjtë. Kjo makinë me brez gome është një aktivitet i mrekullueshëm inxhinierik për kohën tuaj të ardhshme të projektit STEM.

Ka shumë modele kreative makinash me shirit gome, por ju duhet patjetër një brez gome dhe një mënyrë për ta përfunduar atë! A po rrotullohen ende ingranazhet brenda kokës tuaj? Sigurohuni që të shikoni edhe dizajnin tonë të makinës me brez gome LEGO!

SI TË BËNI NJË MAKINË ME FUQI GOMI

PROJEKT I MAKINES SË BUNDET GOMI

Bëhuni gati për të shtuar ky projekt i thjeshtë makine me brez gome në aktivitetet tuaja STEM këtë sezon. Nëse doni të zbuloni se si funksionon një makinë gome dhe si ta bëni tuajën, lexoni më tej! Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni aktivitete të tjera argëtuese të fizikës.

Projektet tona STEM janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Këtu do të bëni makinën tuaj nga një kombinim i sendeve të thjeshta shtëpiake. Dilni me modelet tuaja të makinave me brez gome, ose provoni tona më poshtë!

Sfida është në… makina juaj duhet të ketë katër rrota dhe të marrë fuqinë e saj vetëm nga energjia e ruajtur në shiritat e gomës!

SI TË NDËRKOHET NJË GOMIPUNA ME MAKINË

A keni shtrirë ndonjëherë një llastik dhe e keni lënë të shkojë? Kur shtrini një brez gome, ai ruan një lloj energjie potenciale. Kur e lëshoni, e gjithë ajo energji e ruajtur duhet të shkojë diku.

Kur e lëshoni brezin tuaj të gomës nëpër dhomë (ose te dikush), energjia potenciale shndërrohet në energji kinetike ose energji të lëvizjes.

Shiko gjithashtu: Bëni Santa Slime për Krishtlindje - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Ngjashëm, kur mbyllni makinën boshti ju shtrini brezin e gomës dhe ruani energjinë potenciale. Kur e lëshoni, brezi i gomës fillon të lëshohet dhe energjia potenciale shndërrohet në energji kinetike ose lëvizje ndërsa makina shtyhet përpara.

Sa më shumë ta zgjasni brezin e gomës, aq më shumë energji potenciale ruhet dhe aq më larg dhe më shpejt duhet të shkojë makina.

Sa shpejt do të ecë makina juaj e gomës?

Shiko gjithashtu: Si të bëni shkëmbinj të pikturuar me shalqi

Merr këtë kalendar FALAS të Sfidës së Inxhinierisë sot!

DIZAJNI I MAKINEVE TË GOMEVE

NEVOJEN PËR FURNIZIMET:

  • Shkopa me shkopinj artizanale
  • Mini shkopinj artizanale
  • Faqe gome
  • Vida ose bulona të rënda
  • Tapakë të mëdhenj të shisheve plastike
  • Shulat prej druri
  • Kashtë
  • Armë me ngjitës të nxehtë
  • Gërshërë

SI TË NDËRTOJMË NJË MAKINE GOME

HAPI 1. Vendosni dy shkop artizanale krah për krah dhe ngjiteni me kujdes të nxehtë një shkop miniaturë rreth 1" nga çdo skaj.

HAPI 2. Prisni dy kashtë 1/2" dhe ngjitini horizontalisht në dy skajet më të gjata të shkopit artizanal (përballë në të njëjtën mënyrë sishkopinj artizanal në miniaturë).

Prisni një copë kashte rreth 2,6" të gjatë dhe ngjiteni horizontalisht në skajin e kundërt të kashtës 1".

HAPI 3. Përdorni skajin me majë të një hell për të hapur një vrimë në qendër të çdo kapaku shishe.

HAPI 4. Prisni dy hell 3,6” dhe vendoseni njërën nëpër kashtë.

Vendosni kapakët në skajet e hellet dhe ngjitësi i nxehtë për t'u siguruar.

HAPI 5. Prisni një hell 1" dhe 1/2", ngjiteni copën 1" në shkopin e miniaturës artizanale në pjesën e përparme të makinës (fundi me të gjatë kashtë) si në foto.

Ngjitni 1/2” në hellin e pasmë të makinës.

HAPI 6. Ngjitni një rrufe të rëndë në çdo shkop të gjatë artizanale në anën e pasme të makinën.

HAPI 7. Mbështilleni një brez gome nën pjesën e përparme të hellit 1" dhe lyeni me kujdes pak ngjitës të nxehtë për ta mbajtur në vend.

Tërhiqeni brezin e gomës dhe mbështilleni skajin tjetër në pjesën e pasme poshtë anës së hellit 1/2” dhe sigurojeni me ngjitës.

Tërhiqeni me kujdes makinën mbrapa, duke e mbështjellë brezin e gomës rreth hellit të pasmë, pasi të jetë plagosur fort, lëreni dhe shikoni makinën tuaj të shkojë!

NDËRTO NJË MAKINË ME FURNIZË ME GOME

Kliko në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë projekte argëtuese të automjeteve vetëlëvizëse për të bërë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.