Valët e oqeanit në një shishe - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Të pëlqen të shikosh valët që rrokullisen në një ditë me erë të oqeanit? Apo e keni parë fuqinë e valëve gjatë një stuhie? A keni menduar ndonjëherë se çfarë i shkakton valët e oqeanit? Krijo një shishe me valë oqeani si një mënyrë argëtuese për të demonstruar pak se si funksionojnë valët. Kombinoje të mësuarit rreth oqeanit me një shishe ndijore tërheqëse vizualisht për argëtim dhe të mësuar lojërash për fëmijët.

BËRË VALËT E OQEANIT NË NJË SHISHE PËR FËMIJË!

VALËT E OCEANIT

Bëhuni gati për të eksploruar valët e oqeanit për aktivitetin tuaj të ardhshëm shkencor të oqeanit këtë sezon me një valë oqeani të bërë vetë në një shishe. Nëse doni të mësoni më shumë rreth asaj që shkakton valët e oqeaneve, le të fillojmë. Vetëm disa materiale të thjeshta dhe ju mund të bëni një oqean në një shishe. Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni aktivitetet tona të tjera argëtuese në oqean.

Aktivitetet dhe eksperimentet tona shkencore janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

VALËT E OCEANIT NË NJË SHIHE

Le të eksplorojmë valët e oqeanit! Edhe nëse nuk mund të dilni jashtë për të parë gjënë e vërtetë ose nëse nuk jetoni pranë një oqeani, mund të krijoni valët tuaja të oqeanit në një shishe.

Klikoni këtu për aktivitetet tuaja Oqeani të printueshme FALAS.

JU DONEVOJSHME:

 • Kavanoz mason ose shishe plastike me ujë

 • Vaj vegjetal ose vaj për fëmijë

 • Ujë

 • Ngjyrosje ushqimore blu

 • gyp (opsionale)

VALËT E OCEANIT NË NJË SHISHE :

HAPI 1: Mbushni enën tuaj 1/2 me ujë dhe shtoni sa më shumë ngjyrë ushqimore blu sipas dëshirës.

HAPI 2: Mbushni pjesën tjetër enës me vaj për fëmijë ose vaj vegjetal. Provoni dhe mbushni enën sa më të plotë të jetë e mundur, duke zvogëluar sasinë e hapësirës ajrore që do të mbetet pasi të vidhosni kapakun ose kapakun.

Shiko gjithashtu: Fletët e punës së shtresave të atmosferës - kosha të vogla për duar të vogla

HAPI 3: Mbulojeni fort!

HAPI 4: Për të bërë një valë të anuar dhe për të tundur butësisht oqeanin tuaj në një shishe! Shikoni veprimin e valëve në detin tuaj.

Shiko gjithashtu: Kalendari i Ardhjes LEGO i printueshëm - kosha të vegjël për duar të vogla

KËSHILLA PËR KLASË

Ky aktivitet oqean i valëve në një shishe është i përsosur për t'u kombinuar me demonstrimin tonë të erozionit në plazh ose me oqeanin tonë modeli i rrymave!

Nëse po e bëni këtë me një grup fëmijësh, do të funksionojnë edhe shishet e ujit të stilit Gatorade ose VOSS. Mund t'i ngjitni kapakët me ngjitës të nxehtë për të parandaluar derdhjet. Është akoma më mirë të mos i bini shishet në tokë!

Përpiquni të shmangni tundjen e përafërt pasi kjo do të shtrembërojë sipërfaqen midis vajit dhe ujit me flluska të vogla vaji pjesërisht të inkorporuar & ujë. Me kalimin e kohës, vaji dhe uji do të ndahen përsëri për shkak të dendësisë së tyre të ndryshme. Uji është më i rëndë se vaji sepse përbëhet nga një sasi e ndryshme molekulash.

ÇFARË SHKAKTONVALËT E OCEANIT?

Natyrisht, valët nuk shkaktohen nga vaji që noton në ujë. Megjithatë, kjo valë oqeanike në një aktivitet shishe është një pamje e mirë e lëvizjes së valëve të oqeanit.

Valët e oqeanit krijohen nga energjia që lëviz nëpër ujin e oqeanit. Shumicën e kohës, energjia vjen nga era që fryn dhe shqetëson sipërfaqen e ujit. Gjëra të tjera shkaktojnë edhe valët e oqeanit, të tilla si tërheqja gravitacionale e diellit dhe hënës. Kjo shkakton valë të baticës ose baticë!

Kur lëvizni shishen, po shihni që energjia lëviz nëpër ujë për të krijuar valë, ashtu si jashtë oqeanit! A e dini nëse një valë nuk ka asgjë për ta ndaluar atë, ajo mund të udhëtojë distanca të largëta?

MËSO MË SHUMË PËR OKEANET TONA

 • Aktiviteti i erozionit në plazh
 • Shtresat e oqeanit
 • Si qëndrojnë të ngrohta balenat?
 • Eksperimenti për pastrimin e derdhjes së naftës
 • Acidifikimi i oqeanit: Eksperimenti i guaskave në uthull
 • Fakte zbavitëse rreth narvalëve
 • Aktiviteti i Rrymave të Oqeanit

VALËT E OCEANIT NË NJË SHIHE PËR TEMËN E OCEANIT!

Zbuloni më shumë shkencë & Aktivitetet STEM pikërisht këtu. Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë.

Po kërkoni aktivitete të lehta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Kliko këtu për aktivitetet tuaja FALAS të Oqeanit të Printueshëm.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.