Aktiviteti i rrymave oqeanike - Kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Tabela e përmbajtjes

Keni qenë në plazh ose keni parë një të tillë në televizion, por a e dini se mund të mësoni për rrymat e oqeanit pikërisht në shtëpi ose në klasë? Mësimi rreth rrymave të oqeanit bëhet i prekshëm për parashkollorët dhe fëmijët e moshës fillore me këtë aktivitet të lehtë rrymave oqeanike. Ne na pëlqejnë aktivitetet e thjeshta praktike të shkencës së oqeanit këtu!

AKTIVITETI PËR MËSIM TË OCEANIT RRUMAVE!

RRUMAT OCEANI

Bëhuni gati për të shtuar këtë aktivitet të thjeshtë të rrymave oqeanike në planet tuaja të mësimit të oqeanit këtë sezon. Nëse doni të mësoni se çfarë i shkakton rrymat e oqeanit, kjo është një mënyrë fantastike për të filluar! Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto aktivitete të tjera argëtuese në oqean.

Aktivitetet dhe eksperimentet tona shkencore janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

SHKONI ME RRJEDHËN!

Le të fillojmë të mësojmë për rrymat e oqeanit me disa përbërës të thjeshtë që mundeni kap nga kuzhina. Shtimi i disa krijesave plastike të detit rrit vlerën e lojës. Zgjero aktivitetin për të mësuar më shumë rreth kafshëve të oqeanit që ke shtuar dhe ku jetojnë ato në përgjithësi.

Ky aktivitet i rrymave oqeanike shtron pyetjen: Çfarë janë rrymat e oqeanit dhe çfarë e shkakton oqeaninrryma?

Kliko këtu për aktivitetet tuaja FALAS të Oqeanit të Printueshëm. Tigan i pastër 13”
 • Ujë i ftohtë
 • Ujë të vluar
 • Akullore
 • Ngjyrë ushqimi e kuqe dhe blu
 • Gumë ose peshk plastik
 • SI TË BËNI NJË MODEL RRYMEVE OCEAN:

  HAPI 1:  Mbushni enën rreth gjysmës me ujë të ftohtë.

  HAPI 2: Përziejini me disa ngjyra ushqimore blu.

  HAPI 3: Përzieni në një filxhan kube akulli.

  HAPI 4: Shtoni peshkun tuaj plastik në ujë.

  HAPI 5: Zieni 2 gota ujë dhe përzieni me ngjyrë të kuqe ushqimore për ta bërë atë një ngjyrë të kuqe të errët.

  HAPI 6: Ngadalësoni derdhni ujin e kuq të nxehtë në ujin e ftohtë dhe shikoni rrymat që fillojnë të formohen. rryma është një rrjedhë e vazhdueshme e ujit. Disa rryma quhen rryma sipërfaqësore , dhe disa rryma rrjedhin qindra këmbë nën sipërfaqen e ujit dhe quhen rryma të thella oqeanike . Sigurohuni që të shikoni shtresat e ndryshme të oqeanit!

  ÇFARË SHKAKTON RRUMAT OCEANORE?

  Rrymat sipërfaqësore shkaktohen nga era. Ndërsa era ndryshon, rryma mund të ndryshojë gjithashtu. Rrotullimi i Tokës mund të ndikojë gjithashtu në rrymat e oqeanit. Kjo bën që rrymat të rrjedhin në drejtim të akrepave të orës në hemisferën veriore dhe në drejtim të kundërt në hemisferën jugore.

  Ju mund t'i bëni fëmijët të fryjnë butësisht në sipërfaqen e ujit dhevëzhgoni se çfarë ndodh.

  Shiko gjithashtu: Slime Farë Chia - Kazanët e Vogël për Duart e Vogla

  Rrymat e thella të oqeanit (ajo që ne po eksplorojmë këtu) shkaktohen nga disa gjëra duke përfshirë ndryshimet në temperaturë (uji i kuq), kripësia (sa i kripur është uji), dhe dendësia e ujit.

  Shiko gjithashtu: Pumpkin Catapult For Halloween STEM - Little Bins for Little Hands

  Çfarë ndodh nëse një pjesë e ujit të oqeanit është shumë e kripur dhe një pjesë jo? A përzihen ato?

  ÇFARË JANË RRYMAT E KONVEKSIONIT?

  A janë të njëjta rrymat sipërfaqësore dhe rrymat e konvekcionit? Jo ata nuk jane! Ndërsa rrymat sipërfaqësore zakonisht shkaktohen nga era, një rrymë konvekcioni rezulton nga fundosja e ujit të ftohtë dhe ngritja e ujit të ngrohtë. Lëvizja që ndodh kur ndodhin ndryshime në densitet dhe temperaturë prodhon një rrymë! Rrymat e konvekcionit mund të shihen gjithashtu në ajër dhe shkëmbinj të shkrirë. Imagjinoni një rrymë si një lumë i vogël që kalon nëpër një oqean të madh! Rrymat e konvekcionit në oqean quhen Rryma Oqeanike.

  SHIKONI IDE MË SHUMË ARGËZUESE PËR OCEAN

  • Si notojnë kallamarët?
  • Eksperimenti për pastrimin e derdhjes së naftës
  • Demonstrimi i erozionit të plazhit
  • Valët e oqeanit në një shishe
  • Shtresat e oqeanit

  MËSO RRETH RRUMAVE TË OCEANIT PËR SHKENCA E OCEANIT PËR FËMIJË

  Zbuloni më shumë shkencë argëtuese dhe të lehtë & Aktivitetet STEM pikërisht këtu. Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë.

  Shiko paketën e plotë të shkencës së oqeanit dhe STEM në DYQANIN tonë!

  Terry Allison

  Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.