Eksperiment i thjeshtë i viskozitetit për fëmijë - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Gjëja argëtuese e eksperimenteve shkencore për fëmijët e vegjël është se ju mund t'i vendosni ato lehtësisht dhe shpejt me atë që keni tashmë! Ky eksperiment i thjeshtë viskoziteti me temën e Ditës së Shën Valentinit është i përsosur për pak shkencë në kuzhinë. Ne i duam aktivitetet e thjeshta shkencore sepse janë shumë argëtuese dhe shumë festive!

Eksperiment i thjeshtë i viskozitetit për fëmijë

VISKOSITET PËR FËMIJË

Eksperimentet shkencore të Ditës së Shën Valentinit mund të jenë mjaft të thjeshta, por edhe shumë edukative. Më pëlqejnë aktivitetet shkencore që ndihen si kohë për të luajtur. Është një mënyrë e mrekullueshme për të prezantuar shkencën tek fëmijët më të vegjël. Shkencëtarit tuaj të vogël do t'i pëlqejnë këto ide!

SHIKON GJITHASHTU: Eksperimente të thjeshta fizike për fëmijë

Ky eksperiment i thjeshtë me viskozitet shikon lëngje të ndryshme nga shtëpia dhe i krahason ato ndaj njëri-tjetrit. Shtoni zemrat e vogla shumëngjyrëshe për të parë me të vërtetë se çfarë është viskoziteti.

ÇFARË ËSHTË VISKOZITETI?

Viskoziteti është një veti fizike e lëngjeve. Fjala viskoz vjen nga fjala latine viscum, që do të thotë ngjitës. Ai përshkruan se si lëngjet tregojnë rezistencë ndaj rrjedhjes ose sa "të trashë" ose "të hollë" janë. Viskoziteti ndikohet nga ajo nga e cila përbëhet lëngu dhe temperatura e tij.

Për shembull; uji ka një viskozitet të ulët, pasi është "i hollë". Xheli i flokëve është shumë më viskoz se vaji, dhe veçanërisht më shumë se uji!

MËSO GJITHASHTU… LëngDendësia

EKSPERIMENTI I VISKOZITETIT PËR FËMIJË

Fëmijët sigurisht që mund të ndihmojnë në konfigurimin e këtij eksperimenti i viskozitetit të Ditës së Shën Valentinit . Flisni për atë që është viskoziteti dhe jepni shembuj (shih më lart).

JU DUHEN:

 • Gaza të vogla plastike të qarta
 • Plastike të vogla zemra (ose të ngjashme)
 • Lëngje të ndryshme (ujë, sapun enësh, vaj, ngjitës i lëngshëm, xhel flokësh, shurup misri etj.)
 • Letër dhe laps

SI TË NDËRKONI EKSPERIMENTIN E VISKOZITETIT TË LËNGËT

HAPI 1: Lërini fëmijët tuaj të kërkojnë nëpër shtëpi për një shumëllojshmëri lëngjesh. Nëse dëshironi ta provoni këtë me një klasë, mund të siguroni një shumëllojshmëri lëngjesh nga të cilat fëmijët mund të zgjedhin.

HAPI 2: Fëmijët gjithashtu mund të ndihmojnë në derdhjen e lëngjeve. Derdhja e lëngjeve është një mundësi e shkëlqyer për të kontrolluar vërtet viskozitetin e tyre! Më pak lëngje viskoze do të derdhen më shpejt se më shumë lëngje viskoze.

Shtoni një lëng të ndryshëm në secilën filxhan.

Opsionale: Etiketoni secilën filxhan sipas radhës me viskozitet të ulët në viskozitet të lartë.

HAPI 3:  Ju gjithashtu mund ta bëni një hap më tej duke hedhur në këto zemra të vogla. Vendosni një zemër në çdo filxhan. Në fund të fundit është për ditën e Shën Valentinit?! Nuk keni asnjë zemër, pse të mos e provoni këtë me kapëse letre!

 • A fundosen zemrat apo notojnë?
 • Cili lëng i pezullon zemrat më mirë?
 • A kanë këto lëngje viskozitet të lartë apo të ulët?

SIGURUAR TË KONTROLLONI: Slime për ditën e Shën ValentinitShkenca

Shiko gjithashtu: Frida Kahlo Kolazh Për Fëmijë - Kazanët e Vogël për Duart e Vogla

REZULTATET E EKSPERIMENTIT TË VISKOZITETIT

Lëngu ynë i preferuar për këtë viskozitet ishte xheli i flokëve {xheli shtesë për mbajtjen}!

Shurupi i misrit ishte gjithashtu shumë i mirë, por zemrat tona janë mjaft të lehta. Edhe sikur t'i fusnim në shurupin e misrit, ato do të ngriheshin ngadalë me kalimin e kohës.

Sapuni i enëve dhe ngjitësi ishin kaq shumë. Një zemër u fundos dhe tjetra lundroi. Djali im ishte i këndshëm të fuste zemrat në lëngjet më të trasha për të parë se çfarë do të bënin. Këto zemra të vogla mund të përdoren gjithashtu në këtë aktivitet të mësimit të hershëm të matematikës.

Shumica e lëngjeve mund të ruhen dhe të derdhen përsëri në kontejnerët e duhur, kështu që ka shumë pak mbetje. Shkencë e shpejtë dhe e lehtë! Më pëlqejnë eksperimentet shkencore që mund t'i realizoj brenda pak minutash, por gjithashtu na bën të mendojmë dhe eksplorojmë.

JU MUND TË Pëlqejnë: Eksperimenti i Zhvendosjes së Ujit

Po kërkoni informacione të thjeshta të procesit shkencor dhe faqe të revistës falas?

Ne ju kemi mbuluar…

—>>> Paketa FALAS e procesit shkencor

EKSPERIMENTE MË SHUMË ARGËZUESE SHKENCORE

 • Eksperimenti i densitetit të ujit të kripur
 • Eksperimenti i llambës së llavës
 • Rainbow In A Jar
 • Eksperimenti Skittles
 • Dissolving Candy Hearts

EKSPERIMENT SUPER LEHT I VISKOZITETIT PËR FËMIJË

Shikoni më të mrekullueshme mënyra për të shijuar eksperimentet shkencore dhe aktivitetet STEM me një temë të Ditës së Shën Valentinit.

AKTIVITETET SHKENCORE TË DITËS SË VALENTINIT

AKTIVITETET E DITËS SË SHKENCËS

Shiko gjithashtu: Receta ushqimore për slime me çokollatë - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.