Eksperimenti i densitetit të ujit të kripur

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

A mund të bëni një vezë të freskët të notojë në ujë? Çfarë do të ndodhë me një vezë në një zgjidhje të ngopur me ujë të kripur? A do të notojë një vezë apo do të fundoset në ujë të kripur? Çfarë është dendësia? Çfarë është gjallërimi? Ka shumë pyetje dhe hipoteza (parashikime) për të bërë me këtë eksperiment të lehtë me ujë të kripur, dhe ju mund të mësoni për të gjitha vetëm me ujë, kripë dhe vezë! Shikoni të gjitha eksperimentet tona klasike shkencore për më shumë ide të shkëlqyera!

EKSPERIMENT I THJESHTË I DENSITËS SË UJIT KRIPOR PËR FËMIJË!

EKSPERIMENTE TË LEHTË SHKENCORE PËR FËMIJË

Eksperimentet tona shkencore janë projektuar me ju, prindin ose mësuesin, në mendje! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Bëhuni gati të shtoni këtë eksperiment të thjeshtë me vezë me ujë të kripur në planet tuaja të mësimit të shkencës këtë sezon. Le të gërmojmë nëse doni të mësoni nëse objektet mund të notojnë në ujë të kripur apo jo. Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto eksperimente të tjera argëtuese me ujë.

JU MUND TË Pëlqejnë:

 • Sink the Boat Challenge
 • Freezing Point of Water
 • Frost në një kanaçe (jo vetëm për dimër!)
 • Eksperiment me lavaman ose notim
 • Çfarë tretet në ujë?
 • Llambë lavë me kripë

PËRDORNI METODËN SHKENCORE

Ky eksperiment me vezë me ujë të kripur është një mundësi fantastike për tëpërdorni metodën shkencore dhe regjistroni eksperimentin tuaj duke përdorur mini paketën falas të fletës së punës më sipër.

Mund të lexoni rreth përdorimit të metodës shkencore këtu dhe të gjeni më shumë informacion mbi ndryshoret e pavarura dhe të varura të përdorura në eksperimentin e densitetit të ujit të kripur më poshtë!

Hapi i parë në metodën shkencore është bërja e një pyetjeje dhe zhvillimi i një hipoteze.

Çfarë mendoni se do të ndodhë me vezën në ujë të freskët dhe ujë të kripur? Unë mendoj se veza do___________. Ky është hapi i parë për t'u zhytur më thellë në shkencë me fëmijët dhe për të krijuar lidhje!

PROJEKT PANAIRI I SHKENCËS SË UJIT KRIPOR

Ju gjithashtu mund ta ktheni lehtësisht eksperimentin tuaj të densitetit të ujit të kripur në një prezantim fantastik së bashku me hipoteza. Shikoni burimet më poshtë për të filluar.

 • Projektet e Panairit të Shkencës së Lehtë
 • Këshillat e projektit shkencor nga një mësues
 • Idetë e Bordit të Panairit Shkencor

EKSPERIMENTI I Densitetit të Ujit të Kripur

Le të bëhemi gati për të hetuar! Shkoni në kuzhinë, hapni qilarin dhe përgatituni të merrni pak kripë. Dhe nëse jeni kurioz për eksperimentin me vezë gome në video, klikoni këtu .

JU DUHEN:

 • 2 gota të gjata mjaftueshëm të mëdha për të mbajtur një vezë
 • Ujë i ngrohtë
 • Kripë
 • Lugë

KONFIGIMI EKSPERIMENTI ME UJIN KRIPOR:

HAPI 1: Filloni duke mbushur një gotë rreth 2/3 rrugës plot me ujë. Pyetini fëmijët se çfarë dondodh nëse hidhni me kujdes një vezë në gotën me ujë. Tani vazhdo dhe bëje!

HAPI 2: Në gotën tjetër, mbusheni në të njëjtën lartësi me ujë. Tani përzieni 3 lugë kripë. Përziejini mirë që të tretet kripa! Pyetini fëmijët se çfarë mendojnë se do të ndodhë këtë herë dhe demonstroni!

KËSHILLA: Tani është koha e shkëlqyer për të folur për përzierjet. Duke kombinuar kripën dhe ujin, ju po bëni një përzierje, një koncept i rëndësishëm shkencor (Kap një listë falas të printueshme të fjalëve shkencore)!

Një përzierje është një material i përbërë nga dy ose më shumë substanca të përziera së bashku. Nuk ndodh asnjë reaksion kimik dhe ju mund të ndani substancat në përzierje. Ju mund të keni një përzierje të lëngjeve, lëndëve të ngurta ose gazeve.

Veza e dytë duhet të notojë për shkak të ndryshimit të densitetit të ujit!

DENDËSIA E UJIT KRIPOR NË KLASË<

Fëmijët mund të eksperimentojnë lehtësisht me objekte të ndryshme nga e gjithë dhoma. Artikujt e vegjël plastike do të funksionojnë më mirë me matjet e kripës dhe ujit të ofruar.

Nëse sendi ende zhytet në ujin e kripur, pyesni fëmijët se çfarë mendojnë! A duhet të shtojnë më shumë kripë? Bëjini secilit fëmijë të kontribuojë me një artikull në eksperiment!

Ky është një eksperiment i mrekullueshëm për t'u shtuar planeve tuaja të mësimit të shkencës së oqeanit sepse oqeani është i kripur!

Kaq shumë pyetje për densitetin e ujit të kripur:

Shiko gjithashtu: Si të bëni një xham zmadhues - kosha të vegjël për duar të vogla
 • A notoni më mirë në ujë të kripur?
 • Po në lidhje me disa nga gjitarët më të mëdhenj në tokë që notojnëlehtësisht në oqean?
 • A luan një rol dendësia e ujit të kripur?

Pse oqeani është i kripur? Përgjigja e thjeshtë është se kripa vjen nga shkëmbinjtë në tokë që janë thyer nga erozioni dhe transportohen nga përrenjtë në oqean.

Shiko gjithashtu: Sfidat e përbindëshave LEGO

ÇFARË ËSHTË DENSITETI?

Pse disa objekte fundosen ndërsa një objekt tjetër noton? Një objekt fundoset sepse është më i dendur ose më i rëndë se uji dhe anasjelltas. Eksperimenti ynë me lavaman dhe notim është një mënyrë tjetër emocionuese për të parë sendet që mund t'ju habisin duke përdorur vetëm ujë.

Artikujt e mëdhenj që ndihen të lehtë, si një top ping-pongu, janë më pak të dendura sesa më të vegjël sende që ndihen të rënda, si një unazë ari. Kur shtohen në ujë, objektet më të dendura se uji fundosen dhe ato më pak të dendura se uji notojnë. Gjërat e zbrazëta shpesh notojnë pasi ajri është më pak i dendur se uji. Mësoni më shumë se çfarë është dendësia.

Ju mund të eksperimentoni me shumë objekte që zhyten dhe notojnë në ujë, por çfarë ndodh kur shtoni kripë në ujë? A mund të ndryshoni nëse objekti, si veza, ende fundoset?

Si ndikon kripa në densitetin e ujit?

Shtimi i kripës në ujë e bën ujin më të dendur . Ndërsa kripa tretet në ujë, ajo shton masë (më shumë peshë në ujë). Kjo e bën ujin më të dendur dhe lejon që më shumë objekte të notojnë në sipërfaqe që do të fundosen në ujë të freskët. Ky është një shembull i një ndryshimi fizik!

A notojnë objektetmë mirë në ujëra të kripura apo të ëmbla?

Çfarë artikujsh të tjerë mund të gjeni për të testuar? Shumica e artikujve përgjithësisht do të notojnë në këtë eksperiment me ujë të kripur edhe nëse zhyten në ujë të ëmbël. Vetëm shikoni vezën!

SHIKONI IDE MË TË THJESHTA SHKENCORE

 • Sink the Boat Booyancy Challenge
 • Freezing Point of Water
 • Frost on a kanaçe (jo vetëm për dimër!)
 • Eksperiment me lavaman ose notim
 • Çfarë tretet në ujë?

Zbuloni më shumë shkencë argëtuese dhe të lehtë & Aktivitetet STEM pikërisht këtu. Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.