Eksperimenti i shiut acid - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Çfarë ndodh me bimët kur shiu është acid? Krijoni një projekt të lehtë shkencor për shiun acid me këtë eksperiment me lule në uthull. Eksploroni se çfarë e shkakton shiun acid dhe çfarë mund të bëhet për të. Një projekt i madh për Ditën e Tokës!

EKSPLORO SHIU ACIDI PËR FËMIJËT

ÇFARË ËSHTË SHI ACID?

Ju mund ta dini tashmë se uji është i nevojshëm për të gjitha gjallesat në Tokë. Shiu siguron shumë ujë për planetin. (Shikoni ciklin tonë të ujit në një aktivitet qese!) Çfarë ndodh megjithatë kur uji i shiut bëhet acid?

Shumica e ujit, duke përfshirë ujin që pimë, ka një pH neutral midis 6,5 dhe 8,5. Shiu acid është reshje shiu dhe forma të tjera të reshjeve që janë acide, domethënë kanë një pH më të ulët se 6,5.

Shiko gjithashtu: Flower Dot Art (Free Flower Template) - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Çfarë e shkakton shiun acid?

Disa shira acid shkaktohen nga gazrat që çlirohen nga kalbja bimësia dhe shpërthimet vullkanike. Shumica e shiut acid shkaktohet nga kimikatet e lëshuara në ajër nga djegia e qymyrit, naftës dhe produkteve të tjera.

Gazrat kryesore që çojnë në shiun acid janë dioksidi i squfurit dhe dioksidi i azotit. Kur këto gaze vijnë në kontakt me ujin dhe oksigjenin, ato kthehen në acide. Bëhet një reaksion kimik!

Si ndikon shiu acid në mjedis?

A mund të na dëmtojë shiu acid? Shiu acid nuk është aq acid sa të djegë drejtpërdrejt lëkurën tonë. Megjithatë, shiu acid ka një efekt të dëmshëm në pyje, bimë, tokë, insekte dhe forma të tjera të jetës.

Shiu acid është veçanërisht i dëmshëmpër habitatet ujore, si përrenjtë, pellgjet, liqenet dhe lumenjtë pasi prek organizmat që jetojnë në ujë.

Peshqit dhe kafshët dhe bimët e tjera ujore janë shumë të ndjeshme ndaj ndryshimeve në pH të ujit. Për shembull; në një pH prej 5, vezët e peshkut nuk do të çelin. Kjo nga ana tjetër prek organizmat e tjerë që ushqehen me to.

Shiko gjithashtu: Procesi i projektimit inxhinierik - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Si mund ta reduktojmë shiun acid?

Përdorimi i energjisë së rinovueshme, si energjia nga mullinjtë e erës, uji dhe dielli (diellor) në vend të Lëndët djegëse fosile ndihmojnë në uljen e niveleve të shiut acid në mjedis.

Mund të ndihmoni edhe ju duke reduktuar përdorimin e energjisë në shtëpi dhe në shkollë. Fikni dritat, kompjuterët, televizorët, videolojërat dhe pajisjet e tjera elektrike kur nuk jeni duke i përdorur ato.

KLIKONI KETU PËR TË MERRNI PROJEKTIN TUAJ FALAS TË PRINTUAR TË ACIDEVE!

EKSPERIMENTI I SHIUT ACIDI

Le të eksplorojmë efektin e shiut acid në mjedis me këtë eksperiment të thjeshtë! Ky është një aktivitet i mrekullueshëm praktik STEM që me siguri do t'i bëjë fëmijët të mendojnë!

Ky projekt i shiut acid shtron disa pyetje!

  • Çfarë është shiu acid?
  • Çfarë e shkakton shiun acid?
  • Çfarë ndikimi ka shiu acid në mjedis?

Le t'i shqyrtojmë përgjigjet së bashku!

FURNIZIMET:

  • 3 Lule
  • 3 Kontejnerë
  • Uthull
  • Ujë

UDHËZIME:

HAPI 1: Shtoni ujë në të tre kontejnerët. E para e plotë, e dyta 1/2 e plotë dhe e treta 1/4plot.

HAPI 2: Shtoni uthull në dy të dytat, mjaftueshëm në secilën në mënyrë që të tre enët të jenë njësoj plot.

HAPI 3: Shtoni një lule në secilën enë dhe prisni.

Vëzhgoni ato për 24 orë. Çfarë shihni të ndodhë?

SHPJEGIMI I EKSPERIMENTIT ME SHIU ACIDI

Kur shtoni uthull në ujë, ajo ul pH dhe e bën tretësirën acidike. Ngjashëm me shiun acid.

Cila lule dukej më mirë pas një dite? Ju do ta kishit gjetur lulen të ulur në ujë, e cila kishte një pH neutral, ishte më e freskëta.

Çfarë u bën bimëve shiu acid? Shiu acid mund të dëmtojë gjethet e pemëve dhe bimëve, duke e bërë më të vështirë për to fotosintezën. Ai gjithashtu ndryshon pH-në e tokës, duke tretur mineralet thelbësore që u nevojiten bimëve për t'u rritur.

MË SHUMË AKTIVITETE TË DITËS SË TOKËS

Zbuloni shumë më tepër argëtuese dhe të realizueshme Aktivitete të Ditës së Tokës për fëmijë , duke përfshirë artin dhe zanatet, recetat e slimes, eksperimentet shkencore dhe më shumë. Ashtu si këto ide…

Eksploroni ndikimin e ndotjes nga rrjedhjet e stuhisë për Ditën e Tokës.

Eksploroni mënyra për të ndihmuar Tokën duke reduktuar gjurmën tuaj të karbonit.

Mësoni për efektin e stuhitë mbi erozionin bregdetar dhe organizoni një demonstrim të erozionit të plazhit.

Këtu është një eksperiment i thjeshtë shkencor i oqeanit që mund ta vendosni me guaska në uthull që eksploron efektet e acidifikimit të oqeanit.

Provojeni këtë vaj Eksperimenti i pastrimit të derdhjes për të mësuarndotja e oqeanit pikërisht në shtëpi ose në klasë.

PROJEKT I SHKENCAVE TË SHIUT ACID PËR FËMIJË

Zbuloni më shumë shkencë & Aktivitetet STEM pikërisht këtu. Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.