Aktiviteti i ngjyrosjes së qelizave bimore - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Mësoni gjithçka rreth qelizave bimore me këto fletë pune qelizore bimore argëtuese dhe të printueshme falas ! Ky është një aktivitet kaq argëtues për të bërë në pranverë. Ngjyrosni dhe etiketoni pjesët e një qelize bimore ndërsa eksploroni se çfarë i bën qelizat bimore të ndryshme nga qelizat shtazore. Kombinoje me këto eksperimente të tjera bimore për më shumë argëtim edukativ!

Eksploro qelizat bimore për pranverë

Bimët janë shumë argëtuese për t'u përfshirë në të mësuarit çdo pranverë! Ato janë të përsosura sepse funksionojnë shkëlqyeshëm për mësimin e përgjithshëm të pranverës, mësimin e Pashkëve dhe madje edhe ditën e nënës!

Shkenca me bimët mund të jetë kaq praktike dhe fëmijët e duan atë! Ka të gjitha llojet e projekteve që mund të bëni që përfshijnë bimë në pranverë, dhe çdo vit ne kemi kaq shumë aktivitete për të zgjedhur sa e kemi të vështirë sepse duam t'i bëjmë të gjitha!

Ne shijoni gjithashtu artin dhe zanatet e luleve dhe eksplorimin e aktiviteteve shkencore të pranverës!

Përmbajtja
 • Eksploroni qelizat bimore për pranverë
 • Pjesët e një qelize bimore
 • Shtoni këto eksperimente të bimëve
 • Fletët e punës së qelizave bimore
 • Merrni shkarkimin tuaj falas të fletës së punës së qelizave bimore!
 • Aktiviteti i ngjyrosjes së qelizave bimore
 • Aktivitete më argëtuese të bimëve
 • Paketë e printueshme e qelizave të kafshëve dhe bimëve

Pjesët e një qelize bimore

Qelizat bimore janë struktura magjepsëse që luajnë një rol të rëndësishëm në jetën e të gjitha bimëve. Qelizat bimore kanë disa veçori unike që i lejojnë atokryeni fotosintezën, prodhoni dhe ruani energji dhe mbani formën e bimës në takt.

Qelizat bimore janë të ndryshme nga qelizat e kafshëve. Kjo për shkak se ato përfshijnë disa gjëra që qelizat e kafshëve nuk i bëjnë. Mësoni rreth organeleve të një qelize bimore më poshtë dhe pse ato janë të rëndësishme për funksionimin e bimës.

Muri qelizor. Kjo është një strukturë e fortë dhe e ngurtë që rrethon membranën qelizore dhe ofron mbështetje dhe mbrojtje për qelizën. Në bimë, muri qelizor përbëhet nga celulozë.

Membrana qelizore . Kjo është një pengesë e hollë që rrethon qelizën dhe vepron si roje për qelizën. Ai kontrollon se cilat molekula lejohen brenda dhe jashtë qelizës.

Kloroplastet. Këto janë struktura të vogla jeshile që gjenden në citoplazmën e qelizave bimore që janë përgjegjëse për fotosintezën.

0> Vakuola. Kjo është një hapësirë ​​e madhe qendrore e cila është e mbushur me ujë dhe substanca të tretura. Në qelizat bimore, vakuolat ndihmojnë në ruajtjen e ekuilibrit të ujit.

Bërthama. Kjo organelë përmban materialin gjenetik të qelizës ose ADN-në.

Retikulumi endoplazmatik. Një sistem i madh membranor i palosur që bashkon lipide ose yndyrna dhe krijon membrana të reja.

Aparati Golgi. Ai ndryshon dhe paketon proteinat dhe lipidet për transport përmes qelizës.

Mitokondria . Një molekulë energjie që siguron fuqi pothuajse për çdo funksion në të gjithë qelizën.

ShtoNë këto eksperimente të bimëve

Këtu janë disa aktivitete të tjera praktike mësimore që do të ishin shtesa të mrekullueshme për t'i përfshirë me këto fletë ngjyrosëse të qelizave bimore!

Si marrin frymë bimët – Ky eksperiment argëtues shkencor është një një mënyrë e shkëlqyeshme për t'i mësuar fëmijët për frymëmarrjen e bimëve. Gjithçka që ju nevojitet janë disa gjethe jeshile dhe ujë për të vëzhguar se si bimët marrin frymë. Ky është një aktivitet i mrekullueshëm për t'u bërë edhe jashtë!

Damarët e gjetheve – Mësoni se si uji udhëton nëpër venat e gjetheve me këtë aktivitet shkencor të thjeshtë për t'u vendosur. Do t'ju duhet një kavanoz me ujë, gjethe të ndryshme dhe ngjyra ushqimore.

Eksperimenti me selino - Bimët dhe pemët nuk mund të mbijetonin pa veprim kapilar. Mendoni se sa pemë të mëdha të larta janë në gjendje të lëvizin shumë ujë deri në gjethet e tyre pa një pompë të çfarëdo lloji. Vendosni një eksperiment me selino me ngjyrosjen ushqimore për të treguar se si uji udhëton nëpër një bimë duke përdorur veprimin kapilar, kohezionin dhe tensionin sipërfaqësor.

Fletët e punës së qelizave të bimëve

Ka nëntë fletë pune të bimëve që vijnë në këtë falas paketë e printueshme…

Shiko gjithashtu: Gjeoboard DIY për STEM - Kosha të vogla për duar të vogla
 • Gjithçka rreth qelizave bimore
 • Roli i qelizave bimore në fotosintezë
 • Një diagram bosh qelizash bimore për ta etiketuar nga fëmijët
 • Çelësi i përgjigjes së diagramit të qelizave bimore
 • Fjalëkryq i qelizave bimore
 • Çelësi i përgjigjes së fjalëkryqeve të qelizave bimore
 • Fletë ngjyrosëse të qelizave bimore
 • Udhëzime për aktivitetin e qelizave bimore

Përdorni fletët e punës nga kjo paketë (shkarkim falasmë poshtë) për të mësuar, etiketuar dhe zbatuar pjesët e një qelize bimore. Nxënësit mund të shohin strukturën e qelizës bimore dhe më pas të ngjyrosin, presin dhe ngjitin pjesët në fletën e punës së qelizës bimore!

Merrni shkarkimin tuaj falas të fletës së punës së qelizave bimore!

Aktiviteti i ngjyrosjes së qelizave bimore

Shënim: Me këtë aktivitet , mund të bëheni kreativ sa të doni ose sa të lejon koha. Përdorni letër ndërtimi ose forma të tjera mediash së bashku me çdo medium që ju pëlqen për të krijuar qelizat tuaja!

Furnizime:

 • Fletët e ngjyrosjes së qelizave të bimëve
 • Lapsa me ngjyra
 • Bojëra uji
 • Gërshërë
 • Shkop ngjitës

Udhëzime:

HAPI 1: Shtypni pjesët e fletëve të një qelize bimore.

HAPI 2: Ngjyrosni secilën pjesë me lapsa me ngjyra ose bojëra uji.

HAPI 3: Pritini pjesët e ndryshme të qelizës.

HAPI 4: Përdorni një shkop ngjitës për të ngjitur secilën pjesë të qelizës brenda murit qelizor.

A mund të identifikoni se çfarë bën secila pjesë e qelizës bimore?

Më shumë aktivitete argëtuese të bimëve

Kur të përfundoni këto fletë pune të qelizave bimore, shikoni hapat e fotosintezës në më shumë detaje për t'u mësuar fëmijëve se si bimët i bëjnë ato ushqimin e vet.

Mësoni për rolin e rëndësishëm që kanë bimët si prodhues në zinxhirin ushqimor .

Shihni nga afër se si rritet një farë dhe eksperimentoni me farat mbinëse me një farë kavanoz mbirjes.

Shiko gjithashtu: Fjalori inxhinierik - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Epo, në rritje bari në një filxhan është thjesht shumë argëtues!

Dhe mos harroni të shikoni lulet që rriten në këtë mësim të mrekullueshëm të shkencës për fëmijë të të gjitha moshave.

Paketë qelizash të printueshme të kafshëve dhe bimëve

Dëshironi të eksploroni edhe më shumë qelizat e kafshëve dhe bimëve? Paketa jonë e projektit përmban aktivitete shtesë për të mësuar gjithçka rreth qelizave. Merrni paketën tuaj këtu dhe filloni sot.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.