Cikli i ujit në një shishe - kazanët e vegjël për duart e vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Një cikël i thjeshtë uji në një aktivitet shishe për të eksploruar shkencën e tokës! Është padyshim kënaqësi të bësh shpërthime dhe shpërthime të gazuara, por është gjithashtu e rëndësishme të mësojmë për botën përreth nesh. Kjo shishe e thjeshtë e zbulimit të shkencës është një mënyrë e shpejtë dhe e lehtë për të mësuar rreth ciklit të ujit!

AKTIVITET AGJEZUES DHE I LEHTË CIKLI I UJIT PËR FËMIJË!

SHKENCA NË Një shishe

A keni krijuar dhe përdorur ndonjëherë një shishe zbulimi shkencor? Ato janë një mënyrë e mrekullueshme për të angazhuar nxënësit e rinj në të kuptuarit e botës përreth tyre. Ne e duam këtë lloj shishe uji plastike VOSS sepse ato shfaqin bukur aktivitetin shkencor dhe janë të shkëlqyera për t'u ripërdorur gjatë gjithë vitit. Ne i kemi përdorur këto shishe për shumë nga aktivitetet tona të thjeshta shkencore dhe STEM .

CIKLI I UJIT NË NJË SHIHE

SHIKON GJITHASHTU: Cikli i ujit në një qese

JU DUHET:

 • Shishe plastike e ujit VOSS {ose e ngjashme
 • Ujë
 • Ngjyrë ushqimi blu {opsionale por e dobishme }
 • Sharpie

Po kërkoni për aktivitete të lehta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Klikoni më poshtë për të marrë sfidat tuaja të shpejta dhe të lehta STEM.

SI TË BËNI MODEL CIKLI I UJIT

HAPI 1: Vazhdoni dhe vizatoni retë, një diell, ujë dhe tokë në anët e shishes. Ne bëmë secili një shishe.

HAPI 2: Përzieni rreth 1/4 filxhanujë dhe ngjyrosje ushqimore blu për secilën shishe dhe derdhni ujin në shishe.

Shiko gjithashtu: Aktivitet arti me letër të grisur lehtë - kosha të vogla për duar të vogla

HAPI 3: Vendoseni pranë dritares!

SI FUNKSIONON CIKLI I UJIT

Disa terma të rëndësishëm në lidhje me ciklin e ujit janë:

 • avullim – shndërrimi nga lëngu në avull (gaz).
 • kondensimi – shndërrimi nga gaz i avullit në lëng.
 • reshjet – produkt i kondensimit që bie nga qielli nën ndikimin e gravitetit. P.sh. shiu, shiu, bora, breshri

Cikli i ujit funksionon kur dielli ngroh ujin dhe ai largohet nga toka. Mendoni për ujin nga liqenet, përrenjtë, oqeanet, lumenjtë, etj.  Uji i lëngshëm ngjitet në ajër në formën e avullit ose avullit (avulli i ujit).

Kur ky avull godet ajrin më të ftohtë, ai ndryshon përsëri në formën e tij të lëngshme dhe krijon re. Kjo pjesë e ciklit të ujit quhet kondensim. Kur aq shumë avuj uji është kondensuar dhe retë janë të rënda, lëngu bie përsëri poshtë në formën e reshjeve. Pastaj cikli i ujit fillon nga e para. Ai është vazhdimisht në lëvizje!

KU SHKON SHI?

Kur uji bie përsëri poshtë ai mund të:

 • Mblidhuni në trupa të ndryshëm ujorë si lumenj, përrenj, liqene ose oqeane.
 • Lutuni në tokë për të ushqyer bimët.
 • Furnizoni kafshët me ujë.
 • 8>Vraponi në trupat ujorë të afërt nëse toka është tashmë e ngopur.

Kërkoni lehtësishtaktivitetet e printimit dhe sfidat e lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Klikoni më poshtë për të marrë sfidat tuaja të shpejta dhe të lehta STEM.

Shiko gjithashtu: Eksperimentet shkencore të vezëve - kosha të vogla për duar të vogla

PELGUZAT DHE CIKLI I UJIT

Nëse toka është e ngopur, shiu mund të formojë pellgje. Çfarë ndodh me një pellg pasi bie shi dhe shiu ka pushuar? Përfundimisht, uji avullon i cili është i gjithë pjesë e ciklit të ujit dhe në një pikë tjetër, ai do të bjerë përsëri në tokë!

Sigurisht me këtë shishe të ciklit të ujit , nuk mund ta shihni plotësisht çdo fazë, por është një projekt i mrekullueshëm praktik për të vazhduar së bashku me të folurit për ciklin e ujit me fëmijët tuaj. Është një mënyrë e thjeshtë për t'u siguruar fëmijëve një pamje për të parë ndryshimet. Vetëm për shkak se nuk është një ditë e ndritshme me diell, nuk do të thotë se cikli i ujit ende nuk po mbyllet.

MË SHUMË AKTIVITETE TË KONTROLLIT TË MOTIVE PËR TË PROVUARA

TORNADO NË NJË SHISHE

BËRË NJË RE SHIU

EKSPLORO YLBERT DHE DRITË

AKTIVITETIN E CIKLIT TË UJIT PËR SHKENCË TË THJESHTË TË MOTIT!

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për aktivitetet më të mira të motit për parashkollorët.

Po kërkoni aktivitete të thjeshta për t'u printuar dhe sfida të lira të bazuara në probleme?

Ne ju kemi mbuluar…

Klikoni më poshtë për të marrë sfidat tuaja të shpejta dhe të lehta STEM.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.