Cikli jetësor i një bime fasule - kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 23-10-2023
Terry Allison

Mësoni rreth bimëve të bishtajave me këto fletë pune argëtuese dhe të ciklit jetësor të printueshëm të një bime fasule ! Ky është një aktivitet kaq argëtues për të bërë në pranverë! Zbuloni më shumë se si rriten fasulet dhe mësoni për fazat e rritjes së fasules. Kombinoje atë me këto eksperimente të tjera të thjeshta bimore për më shumë mësime praktike!

Eksploroni bimët e fasuleve për pranverën

Të mësosh rreth ciklit jetësor të një fasule është një mësim shumë i mirë për stina e pranverës! Është aktiviteti i përsosur për t'u përfshirë në të mësuarit rreth kopshteve, fermave dhe madje edhe Ditës së Tokës!

Mësimet e shkencës me farat e fasules mund të jenë kaq praktike dhe fëmijëve u pëlqen! Ka të gjitha llojet e projekteve që mund të bëni që përfshijnë rritjen e farave në pranverë, dhe çdo vit kemi kaq shumë aktivitete për të zgjedhur, saqë e kemi të vështirë sepse duam t'i bëjmë të gjitha!

Na pëlqen të shikojmë farat mbijnë me këtë farë në një eksperiment kavanoz , ndërtimi i një sere nga shishet plastike , mbjellja e farave në lëvozhgat e vezëve dhe krijimi i lehtë bomba me fara DIY!

Përmbajtja
 • Eksploroni bimët e fasules për pranverë
 • Cikli jetësor i një bime fasule
 • Pjesët e farës së fasules
 • Më shumë Mësimi praktik me fasulet
 • Fletët e punës së ciklit jetësor të një bime fasule
 • Aktivitete më argëtuese të bimëve
 • Paketë e aktiviteteve pranverore të printueshme

Cikli jetësor i një bime fasule

Mësoni gjithashtu rreth ciklit jetësor të një blete mjalti!

Një fasulebima kalon nëpër disa faza të rritjes së bimës për t'u pjekur. Nga një farë, te fidani, te bima e lulëzuar te fryti, këtu janë fazat e bimës së bishtajave. Një bimë fasule merr 6 deri në 8 javë për t'u rritur.

Farat. Cikli jetësor i një bime fasule fillon me farën e fasules. Ata janë korrur nga bishtajat e një bime të pjekur. Pastaj ato mbillen në tokë.

Mbirja. Sapo një farë të mbillet në tokë dhe të marrë shumë ujë, ajër dhe dritë dielli, ajo do të fillojë të mbijë. Lëvozhga e fortë e farës së fasules do të zbutet dhe do të ndahet. Rrënjët do të fillojnë të rriten poshtë dhe një filiz do të fillojë të rritet lart.

Fidani. Pasi filiz të rritet nëpër tokë quhet filiz. Gjethet do të fillojnë të rriten dhe kërcelli do të rritet gjithnjë e më i lartë.

Bimë e lulëzuar. Gjashtë deri në tetë javë pas mbirjes bima e fasules është plotësisht e pjekur dhe lulet do të rriten. Pasi lulja të jetë fekonduar nga pjalmuesit, bishtajat e farës fillojnë të zhvillohen.

Fruti. Bishtajat e farës që zhvillohen janë fryti i bimës. Këto mund të korrren për ushqim ose të ruhen për sezonin e ardhshëm të mbjelljes, ku cikli i jetës fillon nga e para.

Pjesët e farës së fasules

Embrioni. Kjo është bima e re që po rritet brenda shtresës së farës që përmban gjethet në zhvillim, kërcellin dhe rrënjët e një bime .

Epikotil. Fillimi i kërcitjes së fasulesqë përfundimisht do të formojnë gjethe.

Hypokotil. Fillimi i kërcellit të fasules që është pikërisht nën epikotil.

Radikulli. Embrioni i pjekur përbëhet nga një rrënjë embrionale.

Cotyledon. Një gjethe farë që ruan niseshtenë dhe proteinat që embrioni t'i përdorë si ushqim.

Mbulesa e farës. Kjo është mbulesa e jashtme mbrojtëse e një farë që zakonisht është e fortë dhe me ngjyrë kafe.

Më shumë mësim praktik me fasule

Këtu janë disa aktivitete të tjera praktike mësimore që do të ishin shtesa të mrekullueshme për t'u përfshirë me këto fletë pune të ciklit jetësor të fasules!

Shiko gjithashtu: 10 Ide tavoline ndijore dimërore - kosha të vogla për duar të vogla

Kavanoz i mbirjes së farës – Shikoni nga afër se si rritet një farë fasule dhe vëzhgoni çdo fazë nga rrënjët tek gjethet me këtë eksperiment të thjeshtë shkencor.

Pjese të një luleje – Afrohuni pranë një luleje me këtë laborator të lehtë të diseksionit të luleve. Ndani një lule dhe emërtoni pjesët e ndryshme që mund të shihni. Pjesë të printueshme të një diagrami lulesh të përfshira!

Pjesë të një bime – Përdorni pajisje të thjeshta arti dhe artizanale për të mësuar rreth pjesëve të ndryshme të një bime dhe funksionit të secilës.

Cikli jetësor i një bime fasule Fletët e punës

Shtatë fletët e punës së bimëve të fasules që vijnë në këtë paketë të printueshme përfshijnë…

 • Cikli i jetës së një bime fasule
 • Faqja e ngjyrosjes së farës së fasules
 • Pjesë të një flete pune të farës për të etiketuar
 • Fletë pune e fjalorit të farës
 • Fletë pune për rritjen e farës
 • Diseksioni i farës së fasulesFletë pune
 • Lima Bean Dissection Lab

Përdorni fletët e punës nga kjo paketë (shkarkim falas më poshtë) për të mësuar dhe etiketuar fazat e rritjes së fasules. Nxënësit mund të shohin ciklin jetësor të bimës së fasules dhe më pas mund t'i presin dhe ngjitin (dhe/ose ngjyrosin!) në fletën e punës së bimës së fasules!

Më shumë aktivitete argëtuese të bimëve

Kur ju përfundoni këto fletë pune të ciklit jetësor të bimëve, këtu janë disa sugjerime për argëtim aktivitete bimore për parashkollorët dhe eksperimente të lehta të bimëve për shkollën fillore deri në atë të mesme.

Mësoni për rolin e rëndësishëm bimët kanë si prodhues në zinxhirin ushqimor .

Epo, rritja e barit në një filxhan është thjesht shumë argëtuese!

Dhe mos harroni të shikoni lulet që rriten në këtë mësim të mrekullueshëm shkencor për fëmijë të të gjitha moshave.

Mësoni rreth ciklit jetësor të mollës me këto fletë aktivitetesh argëtuese të printueshme!

Kap disa gjethe dhe zbulo si marrin frymë bimët me këtë aktivitet të thjeshtë.

Mëso se si uji lëviz nëpër venat në një fletë.

Paketë e aktiviteteve pranverore të printueshme

Nëse po kërkon të rrëmbesh të gjitha artikujt e printueshëm në një vend të përshtatshëm plus ekskluzive me një temë pranvere, 300 + faqja Spring STEM Project Pack është ajo që ju nevojitet!

Shiko gjithashtu: Si formohet shiu - kosha të vogla për duar të vogla

Moti, gjeologjia, bimët, ciklet e jetës dhe më shumë!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.