Eksperiment i mahnitshëm me densitet të lëngshëm - kosha të vegjël për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Ka shumë eksperimente të thjeshta shkencore që janë shumë argëtuese për fëmijët! Bërja e një kulle densiteti, ose shtresave të lëngjeve të ndryshme, është pak magji shkencore për shkencëtarin e ri, por gjithashtu përfshin një dozë të mirë të fizikës së lezetshme. Eksploroni se si disa lëngje janë më të dendura se të tjerët me këtë eksperiment super të lehtë të kullës me densitet më poshtë!

Eksperimente të thjeshta fizike për fëmijë

Ne na pëlqen të përdorim atë që kemi përreth shtëpi për shkencën e ftohtë, si kjo kullë me densitet të lëngshëm. Gjithçka që ju nevojitet është një kavanoz i madh dhe disa lëngje të ndryshme. Hetoni nëse lëngjet përzihen së bashku ose formojnë një kullë me shtresa bazuar në atë se sa i dendur është çdo lëng.

Së pari, çfarë është dendësia? Dendësia i referohet masës së një lënde (sasia e materies në atë substancë) në krahasim me vëllimin e saj (sa hapësirë ​​zë një substancë). Lëngjet, lëndët e ngurta dhe gazet e ndryshme kanë dendësi të ndryshme.

Densiteti në shkencë është një veti e rëndësishme sepse ndikon në mënyrën se si objektet notojnë ose zhyten në ujë. Për shembull, një copë druri do të notojë në ujë sepse ka një densitet më të ulët se uji. Por një shkëmb do të fundoset në ujë sepse ka një densitet më të lartë se uji.

Kjo funksionon edhe për lëngjet. Nëse një lëng që është më pak i dendur se uji shtohet butësisht në sipërfaqen e ujit, ai do të notojë mbi ujë. Mëso më shumë rreth densitetit këtu.

Shiko këto shkenca të tjera argëtuese të densitetiteksperimente…

  • Çfarë ndodh kur shtoni vaj në ujë?
  • Si ndikon sheqeri në densitetin e ujit?
  • A është uji i kripur më i dendur se uji i ëmbël?
Eksperimenti i llambës me llavëYlberi në një kavanozDensiteti i ujit të kripur

Çfarë është fizika?

Le ta mbajmë atë bazë për shkencëtarët tanë më të rinj. Fizika ka të bëjë me energjinë dhe materien dhe marrëdhënien që ato ndajnë me njëri-tjetrin. Ashtu si të gjitha shkencat, fizika ka të bëjë me zgjidhjen e problemeve dhe të kuptojë pse gjërat bëjnë atë që bëjnë. Fëmijët janë të shkëlqyeshëm për të vënë në dyshim gjithçka gjithsesi.

Në eksperimentet tona të fizikës, disa nga gjërat për të cilat do të mësoni pak janë elektriciteti statik, 3 Ligjet e Lëvizjes së Njutonit, makinat e thjeshta, lëvizshmëria, dendësia dhe më shumë! Dhe të gjitha me pajisje shtëpiake të lehta!

Inkurajoni fëmijët tuaj të bëjnë parashikime, të diskutojnë vëzhgime dhe të ritestojnë idetë e tyre nëse nuk marrin rezultatet e dëshiruara herën e parë. Shkenca gjithmonë përfshin një element të misterit që fëmijët natyrshëm duan ta kuptojnë! Mësoni më shumë rreth përdorimit të metodës shkencore për fëmijët këtu, .

Pse është shkenca kaq e rëndësishme?

Fëmijët janë kureshtarë dhe gjithmonë kërkojnë të eksplorojnë, zbulojnë, kontrollojnë dhe eksperimentojnë për të zbuluar pse gjërat bëjnë atë që bëjnë, lëvizin ndërsa lëvizin ose ndryshojnë ndërsa ndryshojnë. Shkenca na rrethon, brenda dhe jashtë. Fëmijëve u pëlqen të kontrollojnë gjërat me syze zmadhuese, duke krijuar reaksione kimikepërbërësit e kuzhinës dhe eksplorimi i energjisë së ruajtur.

Shikoni mbi 35 aktivitete të mrekullueshme shkencore parashkollore për të filluar!

Ka shumë koncepte të thjeshta shkencore me të cilat mund t'i prezantoni fëmijët që herët! Mund të mos mendoni as për shkencën kur fëmija juaj e shtyn një kartë poshtë një rampe, luan para pasqyrës, qesh me kukullat tuaja në hije ose kërcen topat në mënyrë të përsëritur. Shikoni ku po shkoj me këtë listë! Çfarë tjetër mund të shtoni nëse ndaloni së menduari për të?

Shkenca fillon herët dhe ju mund të jeni pjesë e kësaj duke vendosur shkencën në shtëpi me materiale të përditshme. Ose mund t'i sillni shkencën e lehtë një grupi fëmijësh! Ne gjejmë një ton vlerë në aktivitetet dhe eksperimentet e lira shkencore.

Shkenca e një kullë dendësie

Le t'i hedhim një sy disa shkencës së thjeshtë pas aktivitetit. Ne e dimë se kulla jonë me densitet të lëngshëm merret me materien, materien e lëngët (materia përfshin gjithashtu lëndë të ngurta dhe gazra) .

Shiko gjithashtu: Eksperimente shkencore për nxënësit e shkollave të mesme - Kosha të vogla për duart e vogla

Dendësia e një lëngu është një masë se sa e rëndë është për sasinë e matur. Nëse peshoni sasi ose vëllime të barabarta të dy lëngjeve të ndryshme, lëngu që peshon më shumë është më i dendur. Mund të jetë e vështirë të imagjinohet se lëngje të ndryshme kanë pesha të ndryshme, por ato kanë!

Pse disa lëngje janë më të dendura se të tjerët? Ashtu si lëndët e ngurta, lëngjet përbëhen nga një numër i ndryshëm atomesh dhe molekulash. Në disa lëngje, këto atome dhe molekula janë të paketuara së bashku më shumëfort duke rezultuar në një lëng më të dendur ose më të rëndë si shurupi!

Këto lëngje të ndryshme do të ndahen gjithmonë sepse nuk kanë të njëjtën densitet! Kjo është shumë e bukur, apo jo? Shpresoj që të eksploroni shkencën në shtëpi dhe të provoni gjithashtu disa koncepte të mrekullueshme të fizikës.

Klikoni këtu për Paketën tuaj FALAS të aktiviteteve shkencore

Eksperimenti i kullës së dendësisë

Mos harroni që fëmijët tuaj të bëjnë disa parashikime dhe të zhvillojnë një hipotezë. Mund të lexoni më shumë rreth metodës shkencore dhe të gjeni një printim falas për të regjistruar vëzhgimet tuaja!

Sigurohuni të merrni mendimet e tyre se çfarë do të ndodhë kur të shtoni lëngjet në kavanoz. A do të përzihen të gjithë së bashku për një rrëmujë të madhe? A janë disa lëngje më të rënda se të tjerët?

FURNIZIMET:

  • Shurup
  • Ujë
  • Vaj Gatimi
  • Alkool për fërkim
  • Sapun enësh
  • Kavanoz i madh e i gjatë
  • Ngjyrosje ushqimore

Mund të shtoni edhe mjaltë, shurup misri, madje edhe një kub akulli! Do të zbuloni se disa eksperimente të kullave me densitet kanë një mënyrë të veçantë dhe të kujdesshme për të shtuar shtresat, por e jona është pak më miqësore për fëmijët!

Si të bëni një kullë me densitet të lëngshëm

HAPI 1. Shtoni përbërësit tuaj nga më të rëndat tek më të lehtat. Këtu kemi më të rëndë shurupin e misrit, më pas sapunin e enëve, më pas ujin (ngjyrosni ujin nëse dëshironi), pastaj vajin dhe së fundi alkoolin.

HAPI 2. Shtoni shtresat një nga një. dhe shtoni një pikë ngjyre ushqimoretek shtresa e alkoolit. Ngjyrosja e ushqimit do të përzihet midis shtresës së alkoolit dhe shtresës së ujit, duke i bërë shtresat më të dallueshme dhe të bukura! Ose bëjeni atë drithërues siç bëmë këtu për eksperimentin tonë të densitetit të Halloween.

HAPI 3. Kontrolloni përsëri me fëmijët tuaj dhe shikoni nëse parashikimet e tyre janë të sakta, çfarë vëzhguan dhe çfarë përfundimesh mund të nxjerrin nga ky aktivitet fizik!

Faqja e fundit e këtij eksperimenti të lezetshëm fizik, një kullë me densitet të lëngshëm me shtresa.

Eksperimente shkencore më argëtuese për t'u provuar

Mësoni rreth presionit atmosferik me këtë eksperiment të jashtëzakonshëm thërmuesi të kanaçeve.

Eksploroni forcat argëtuese me një projekt rakete me balonë të lehtë për t'u vendosur .

Personat dhe fletët metalike janë gjithçka që ju nevojitet për të mësuar rreth gjallërimit.

Shiko gjithashtu: Eksperimentet shkencore të vezëve - kosha të vogla për duar të vogla

Eksploroni tingujt dhe dridhjet kur provoni këtë eksperiment argëtues spërkatës vallëzimi.

Mësoni rreth statike energji elektrike me niseshte misri dhe vaj .

Zbuloni se si mund t'i bëni limonët në një bateri limoni !

50 Eksperimente të Lehta Shkencore për Fëmijë

Kliko mbi imazhin më poshtë në lidhjen për më shumë eksperimente shkencore argëtuese për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.