Kodi Morse për Fëmijë

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

A keni një fëmijë që është në thyerjen e kodeve, spiunëve sekretë ose agjentëve specialë? po! Aktiviteti ynë i kodit Morse më poshtë është i përsosur për shtëpi ose në klasë dhe fëmijëve do t'ju pëlqejë të mësojnë se si të dërgojnë mesazhe sekrete në kodin Morse. Zgjidhja e kodeve është një mënyrë e mirë për ta bërë STEM argëtues!

FAKTE ZBATINE PËR KODI MORSE

ÇFARË ËSHTË KODI MORSE?

Kodi Morse është emëruar sipas Samuel Morse, një nga shpikësit e telegrafit elektrik.

Shiko gjithashtu: Paketë e gjuetisë pastrues të printueshëm falas për fëmijë

Një telegraf është një sistem komunikimi në distanca të gjata ku një mesazh dërgohet përmes një kodi, në vend të shkëmbimit fizik të mesazhit. Është një formë komunikimi në të cilën tingujt, ose sinjalet, përdoren si shkronja!

Kodi Morse ishte një mënyrë për të komunikuar një mesazh vetëm me impulse elektrike dhe heshtje mes tyre. Operatori i telegrafit do të kodonte një mesazh dhe do të përdorte një makinë për të përgjuar sinjalet për të dërguar atë mesazh.

U përdor nga vitet 1840 deri në fund të shekullit të 20-të dhe shpikja e tij ndryshoi plotësisht komunikimin në distanca të gjata.

Shiko gjithashtu: Aktivitetet më të mira të ndërtimit për fëmijët - Kazanët e vegjël për duart e vogla

Ka dy tinguj ose sinjale të përdorura në kodin Morse, të cilat shkruhen si pika dhe vizat. Viza është një tingull më i gjatë, dhe pikat janë tinguj shumë të shkurtër.

Çdo shkronjë e alfabetit formohet nga një sekuencë pikash dhe vizash. Nuk ka dallim midis shkronjave të mëdha dhe të vogla. Gjatësia e një vize është trefishi i një pike.

Për ta bërë më të lehtë, ishte kodi Morseprojektuar në mënyrë që shkronjat e përdorura më shpesh në alfabet të kenë numrin më të vogël të pikave dhe pikave. Për shembull, shkronja E është një pikë e vetme.

Kodi Morse është në përdorim për më shumë se 160 vjet tani. Kodi Morse i përdorur sot megjithatë është shumë i ndryshëm nga kodi Morse që u zhvillua fillimisht nga Samuel Morse dhe Alfred Vail.

Sinjali i shqetësimit SOS është një nga sinjalet më të njohura në kodin Morse. Është tre pika të ndjekura nga tre vija, dhe më pas tre pika përsëri.

Kodi i Morse mund të dërgohet me tinguj ose dritë (si një elektrik dore) dhe është më e lehtë për t'u mësuar duke dëgjuar ose parë sesa duke lexuar. Detarët në anije mund të ndezin elektrik dore në kodin Morse për të dërguar mesazhe nga një anije në tjetrën.

Telegrafi përdori shpërthime të rrymës elektrike për të përcjellë mesazhin, por ju mund të përdorni elektrik dore për t'i dërguar një mesazh me kodin Morse një shoku! Provojeni!

KLIKONI KËTU PËR TË MERRNI MORSE TUAJ FALAS FLETË PUNE KODI!

SI TË MËSO KODIN MORSE

Kodi Morse është argëtues për t'u mësuar! Shkoni dhe mos u dorëzoni nëse kërkon pak praktikë!

FURNIZIMET:

  • Çelësi i kodit Morse dhe fleta e punës
  • Elektrik dore
  • Një mik

UDHËZIME:

HAPI 1: Shtypni dy çelësat e kodit dhe fletën e punës.

HAPI 2: Shkruani një mesazh të thjeshtë ose emrin tuaj në fletën e punës. Mos i tregoni mikut tuaj mesazhin tuaj.

HAPI 3: Uluni në një dhomë të errët përballënga njëri-tjetri.

HAPI 4: Përdor tastin e kodit mors për të dërguar mesazhin duke përdorur elektrik dore. Ndizni dritën një sekondë për secilën pikë dhe 3 sekonda për secilën vizë. Shkoni ngadalë që shoku juaj të mund të interpretojë secilën shkronjë.

HAPI 5: Tani është radha e shokut tuaj që t'ju dërgojë një mesazh! Argëtohuni duke i dërguar njëri-tjetrit mesazhe 'sekrete'!

MË SHUMË AKTIVITETET ARGËZUESE KODIMI

Argëtohuni duke shkruar mesazhe sekrete me bojë të padukshme të bërë vetë.

Ka pak kimia në krijimin e mesazheve sekrete të boronicës.

Shtyp kodin me këtë unazë argëtuese dekoderi.

Eksploro kodin binar për fëmijët.

Kodi binar për fëmijëtAktiviteti i kodimit të Shën ValentinitUnaza e dekoderit sekretMesazhet sekrete të boronicësFletët e punës së kodit sekretBojë e padukshme

MËSO KODIN MORSE PËR FËMIJËT

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë argëtim STEM projekte për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.