Çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt? - Kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt? Le të hetojmë me një eksperiment të thjeshtë të shkrirjes së akullit që mund ta shijojnë fëmijët e moshave të ndryshme. Shkenca parashkollore, shkenca e kopshteve dhe shkenca e moshës fillore mund të përdorin eksperimente në akull si pjesë e një kurrikule argëtuese shkencore për fëmijët. Ne e duam eksperimentin e thjeshtë shkencor për fëmijët!

ÇFARË E BËN SHKRIMIN MË SHPEJTË TË AKULLIT DHE EKSPERIMENTE TË TJERA TË SHKRIRJES SË AKULLIT

SHEMBUJ TË NDRYSHIMEVE FIZIKE

Bëhuni gati për të shtuar këto eksperimente të thjeshta akulli në planet tuaja të mësimit të shkencës këtë sezon . Nëse doni të hetoni se çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt, le të gërmojmë! Akulli është një mënyrë e shkëlqyeshme për të eksploruar ndryshimet fizike, veçanërisht ndryshimet në gjendjet e materies, nga e lëngët në të ngurtë.

Shiko më shumë eksperimente argëtuese gjendjet e materies dhe shembuj të ndryshimeve fizike!

Eksperimentet tona shkencore janë krijuar me ju, prindin ose mësuesin, në mendje! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese. Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Shiko gjithashtu: Gjëra zbavitëse për të bërë me peeps - kosha të vogla për duar të vogla

Më poshtë do të eksploroni:

 • Krahasimi i lëndëve të ngurta: Çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt?
 • Pse kripa e shkrin akullin?
 • Mbaje të freskët: A mund ta ruash akullin të mos shkrihet?
 • Gara akulli: Sa shpejt mund të shkrish një grumbull kube akulli?

Çdo nga këto eksperimente të shkrirjes së akullit do të krijonte një projekt të mrekullueshëm të panairit shkencor.Nëse dëshironi të filloni, shikoni këto burime…

 • Këshilla për projektet e Panairit të Shkencës
 • Idetë e Bordit të Shkencës
 • Idetë e Projekteve të Panairit të Lehtë të Shkencës

SHKENCA PËR FËMIJË

Pra, çfarë është saktësisht një shkencëtar dhe si mund t'i inkurajoni fëmijët tuaj të jenë shkencëtarë të mirë pa shumë përpjekje, pajisje të bukura ose aktivitete shumë të vështira që krijojnë konfuzion dhe jo kuriozitet?

Shkencëtari është një person që kërkon të marrë njohuri për botën natyrore. Gjeje çfarë? Fëmijët e bëjnë këtë natyrshëm sepse ata ende po mësojnë dhe eksplorojnë botën përreth tyre. I gjithë ai eksplorim ngre shumë pyetje!

Një shkencëtar i mirë bën pyetje ndërsa eksploron botën natyrore dhe ne mund ta inkurajojmë më tej këtë me këto eksperimente shkencore super të thjeshta. Njohuria fitohet përmes të gjitha këtyre pyetjeve, eksplorimeve dhe zbulimeve! Le t'i ndihmojmë ata me aktivitete argëtuese shkencore që me të vërtetë ndezin shkencëtarin e tyre të brendshëm.

Shikoni këto burime të dobishme...

 • Metoda shkencore për fëmijët
 • Praktikat më të mira shkencore dhe inxhinierike
 • Pyetjet e reflektimit
 • Mjetet e shkencës

EKSPERIMENTET E SHKRIRJES SË AKULLIT

Le të fillojmë të mësojmë gjithçka rreth akullit. Shkoni në kuzhinë, hapni frigoriferin dhe përgatituni të eksperimentoni me këto projekte të ndryshme të akullit.

KLIKONI KËTU PËR TË RRËPESH FLETËT E PUNËS PËR SHKRIMIN E AKULLIT DHE TË FILLONISOT !

PROJEKTI #1: ÇFARË E BËN SHKRIMIN MË TË SHPEJTË AKULLI?

Në këtë eksperiment, ju do të hulumtoni se çfarë e bën akullin të shkrihet më shpejt, duke duke shtuar disa lëndë të ngurta të ndryshme në akullin tuaj.

FURNIZIMET:

 • Kuba akulli
 • Tapsi, kavanoza ose enë për muffin
 • Lëndë të ngurta të ndryshme. Mund të filloni me kripën dhe sheqerin, por gjithashtu përfshini lloje të ndryshme kripe, sodë buke, rërë ose papastërti etj.
 • Kronometri ose ora për të përcaktuar kohën e eksperimentit

SHKRIRIMI I AKULLIT:

HAPI 1: Shtoni 4 deri në 5 kube akulli në 6 gota kek keku. Sigurohuni që të ketë të njëjtën sasi akulli në secilën prej tyre.

HAPI 2: Shtoni 3 lugë gjelle nga secila e ngurtë në një enë të veçantë me akull.

 • Shto 3 lugë sodë buke në filxhanin #1.
 • Shto 3 lugë kripë në filxhanin #2.
 • Shto 3 lugë gjelle rërë në filxhanin # 3.

Kupa #4, filxhani #5 dhe filxhani #6 janë kontrollet tuaja dhe nuk do të kenë asgjë të shtuar në akull.

HAPI 3: Vendosni kohëmatësin që të kontrollojë përsëri kubat e akullit çdo 10 minuta për 1/2 orë dhe regjistro rezultatet tuaja. Më pas nxirrni përfundimet tuaja.

Çfarë zbuluat se shkaktoi shkrirjen më të shpejtë të akullit?

ZGJATIM: Përdorni një kohëmatës dhe regjistroni sa kohë iu desh secilit material për të shkrirë akull. Regjistroni rezultatet. Provoni të shtoni lëndë të ngurta sipas zgjedhjes suaj dhe regjistroni gjithashtu ato të dhëna. Tani, kthejini të dhënat në një grafik!

PSE KRIPA SHKRIN AKULLIN?

Nuk është çudi që shtimi i kripësbëri që akulli të shkrihej më shpejt. Soda e bukës ishte e dyta pasi është një lloj kripe dhe mund të ulë pikën e ngrirjes së ujit. Megjithatë është një pluhur. Rëra nuk bëri shumë! Pra, pse kripa shkrin akullin?

Kripa punon për të ulur pikën e ngrirjes ose shkrirjes së ujit. Kripa ndërhyn me kristalet e akullit dhe duke u përzier me ujin e lëngshëm në shkrirjen e akullit përshpejton procesin e shkrirjes.

PROJEKTI #2: SA SHPEJT MUND TË SHKRINI AKULLIN?

Në këtë eksperiment, ju do të eksploroni se sa shpejt mund të shkrini një grumbull kube akulli! Në çfarë temperature shkrihet akulli? Lexoni për të mësuar më shumë!

Sfida është të shihni se sa shpejt mund t'i shkrini kubet e akullit. Kjo mund të bëhet individualisht ose në grupe të vogla. Nëse vendosni të përdorni formatin e grupeve të vogla, sigurohuni që t'u lini fëmijëve disa minuta të mendojnë së bashku.

FURNIZIMET:

 • Kuba akulli
 • Pjata
 • peshqir letre

ARTIKUJT TË SUGJERUARA:

 • Kripë
 • Pëlhurë
 • Letër
 • Enë të vogla plastike ushqimore

KONFIGIMI I EKSPERIMENTIT:

HAPI 1: Jepini secilit fëmijë ose grup fëmijët materialet që përfshijnë peshqirë letre dhe një numër specifik kube akulli në një pjatë.

HAPI 2: Inkurajoni fëmijët të përdorin materialet për të provuar të shkrijnë akullin shpejt!

HAPI 3: Kur gara të përfundojë (caktoni një kohë specifike që funksionon për ju), kërkojuni grupeve të ndajnë hapattë procesit të shkrirjes së tyre. Diskutoni se çfarë funksionoi dhe pse? Gjithashtu, diskutoni se çfarë do të bënit ndryshe herën tjetër!

Shiko gjithashtu: Artizanati 3D i zemrës së Shën Valentinit - kosha të vegjël për duar të vogla

ZGJATIM: Përdorni një kohëmatës dhe regjistroni sa kohë iu desh çdo fëmije ose grupi fëmijësh për të shkrirë akullin. Regjistroni rezultatet. Provoni edhe dy herë të tjera dhe regjistrojini edhe ato të dhëna. Tani, kthejini të dhënat në një grafik!

NË ÇFARË TEMPERATURË SHKRIHET AKULI?

Në çfarë temperature shkrihet akulli? Uji jo vetëm që ngrin në 0 gradë Celsius ose 32 gradë Fahrenheit, por gjithashtu shkrihet në të njëjtën temperaturë! Kjo është arsyeja pse ne e quajmë këtë temperaturë pika e ngrirjes dhe shkrirjes së ujit!

Ngrirja ndodh në këtë temperaturë pasi nxehtësia largohet nga uji për të formuar kristale akulli. Për të shkrirë akullin, duhet të përdorni energjinë e nxehtësisë. Energjia e nxehtësisë së pari shkon për të shpërbërë akullin përpara se ai të rrisë temperaturën e ujit.

Akulli në pikën e ngrirjes së ujit në fakt ka më pak energji ose nxehtësi në të sesa uji në të njëjtën temperaturë!

Mësoni rreth pikës së ngrirjes së ujit me eksperimentin tonë të ujit të ngrirjes.

MË SHUMË MËNYRA PËR TË SHKRIRIMIN E KUBAVE TË AKULLIT

Ka shumë mënyra të mundshme për të shkrirë akullin. Mënyra më e thjeshtë është të lini akullin të shkrihet në temperaturën e dhomës. Energjia e nxehtësisë në dhomën e ngrohtë punon për të thyer strukturën e akullit për ta kthyer atë në ujë. Ne e shohim këtë gjatë gjithë kohës me kubat e akullit në gotat tona të pijes ose nëse e lëmë aksidentalisht një në banak.

Përpërshpejtoni procesin e shkrirjes, ju mund ta mbani kubin e akullit në dorë (brrr, i ftohtë) pasi trupi juaj është zakonisht më i ngrohtë se dhoma. Për ta bërë atë të shkrihet edhe më shpejt në këtë mënyrë, provoni t'i fërkoni duart shumë shpejt përpara se të mbani kubin e akullit. Kur i fërkoni duart shpejt së bashku, krijoni fërkim i cili shton më shumë nxehtësi përmes një temperature të rritur!

Një mënyrë tjetër që mund të gjeneroni më shumë nxehtësi dhe një temperaturë më të lartë është të fërkoni kubin e akullit në një copë leckë.

Po ta vendosni kubin e akullit në një copë leckë ose letre të errët dhe ta vendosni atë në rrezet e diellit? Ngjyrat e errëta ruajnë nxehtësinë nga rrezet e diellit më mirë se ngjyrat e lehta, prandaj mund të ndiheni më të nxehtë duke veshur një bluzë të errët në mes të një dite të nxehtë vere!

Më në fund, ne e dimë se një mënyrë tjetër për të shkrirë akullin shpejt është me kripë që zbuluam në eksperimentin e parë më lart!

Klikoni më poshtë për të marrë fletët tuaja të shpejta dhe të lehta të metodave shkencore.

PROJEKTI #3: Si e ruani akullin nga shkrirja?

Në këtë eksperiment të tretë, ju do të hetoni se si mund ta mbani akullin të mos shkrihet. Në vend që të shohim se sa shpejt shkrihet akulli, le të përpiqemi ta mbajmë atë të freskët në vend të kësaj!

JU MUND TË PËQIRONI GJITHASHTU: Eksperimenti i bluzës

Sfida është të shihni sa ngadalë mundeni parandaloni shkrirjen e akullit duke zvogëluar sasinë e nxehtësisë ose energjisë që rrethon akullin. Kjo mund të bëhet edhe individualisht ose në grupe të vogla. Mbani mend, nëse juzgjidhni të përdorni formatin e grupeve të vogla, sigurohuni që t'u jepni kohë fëmijëve që të mendojnë së bashku.

FURNIZIMET:

 • Kuba akulli
 • Çanta të vogla me zinxhir
 • Enë të vogla plastike (përafërsisht me të njëjtën madhësi sa të jetë e mundur, në mënyrë që të jenë uniforme)

ARTIKUJT E SUGJERUAR:

Ka mjaft artikuj që mund të përdoren potencialisht për këtë sfidë STEM të akullit! Shikoni koshin e riciklimit, sirtarin e mbeturinave, garazhin dhe më shumë. Kjo është gjithashtu ajo ku kompleti ynë inxhinierik i dyqaneve të dollarëve është i dobishëm. Ju mund t'i përdorni artikujt që keni në dispozicion për një sfidë buxhetore STEM.

 • Folje alumini
 • Paketimi i kikirikëve
 • Felt
 • Pëlhurë<.
 • Letër ambalazhi ose letër mëndafshi
 • Mbulesa me flluska
 • Gazeta
 • Fije
 • Letër dylli
 • Mbulesa plastike<. . Cilat janë materialet më të mira në dispozicion për të parandaluar shkrirjen e akullit?

  HAPI 2: Vendosni se çfarë materialesh ose kombinimesh materialesh dëshironi të përdorni për të mbajtur kubat e akullit të mos shkrihen duke i izoluar ato! Krijoni një ose më shumë kontejnerë të izoluar për të testuar idetë tuaja. Ju mund të zgjidhni një kohë specifike për këtë pjesë të projektit ose të ndani sfidën STEM në disa ditë.

  HAPI3: Kur të gjitha kontejnerët e izoluar të kenë përfunduar, vendosni një kub akulli në një qese plastike të vogël me zinxhir dhe më pas vendoseni në enën e izoluar. Sigurohuni që të vendosni kapakët!

  KËSHILLA: Si kontroll, do të dëshironi të vendosni një qese me zinxhir, me një kub akulli në të, në një enë të ngjashme që është jo i izoluar. Ky kontejner kontrolli është për krahasim. Duke krijuar një kontroll, ju bëni të mundur të përcaktoni nëse materialet (ndryshoret) që keni zgjedhur janë përgjegjëse për rezultatin!

  HAPI 4: Vendosni të gjitha kontejnerët në një vend të freskët dhe të thatë larg nga një burim nxehtësie ose nga rrezet e diellit direkte. Këtu nuk nevojitet energji shtesë!

  HAPI 5: Kontrolloni kontejnerët tuaj çdo 10 minuta. Vini re ndonjë ndryshim Regjistroni vëzhgimet tuaja derisa i gjithë akulli të shkrihet plotësisht. Sigurohuni që të mos e trajtoni akullin ose të mos e hiqni akullin nga ena ndërsa bëni vëzhgimet tuaja.

  Mendoni se cilat materiale funksionuan më mirë dhe pse. Si mund t'i përmirësoni rezultatet tuaja?

  ZGJERIM: Zgjidhni një gjë për të ndryshuar (një variabël) si p.sh. një enë më e vogël ose më e madhe ose një kub akulli më i madh ose më i vogël.

  Flisni PËR TË: Një temë e shkëlqyer diskutimi do të ishte të flisnim se ku përdoret izolimi në shtëpitë tona ose në makina të tilla si makina?

  SHKENCA E SHPEJTË

  Të gjithë e dinë që kur të hiqni akullin nga ngrirja, ai do të shkrihet me kalimin e kohës. Megjithatë, shumica prej nesh nuk mendojnë pseNdodh. Ajri rreth kubeve të akullit është zakonisht më i ngrohtë se akulli dhe bën që akulli (i ngurtë) të shndërrohet në ujë (të lëngshëm). Edhe gjendjet e materies!

  Pra, nëse nuk dëshironi që akulli të shkrihet, duhet ta mbani ajrin e ngrohtë (energjinë e nxehtësisë) larg akullit duke përdorur një material izolues. Disa izolues të shkëlqyeshëm vetëm për një aluzion janë ndjerë, gazeta dhe leshi. Izolimi parandalon transferimin e nxehtësisë në akull, kështu që kristalet e akullit qëndrojnë të akullta dhe të ftohta më gjatë.

  Izolimi përdoret gjithashtu për të mbajtur shtëpitë tona të ngrohta në dimër në pjesët e ftohta të botës duke mbajtur jashtë të ftohtin! Për më tepër, izolimi mund të mbajë nxehtësinë jashtë shtëpisë edhe në një ditë të nxehtë! Izolimi mund të qëndrojë i rehatshëm kur temperatura bie dhe kur rritet!

  MËNYRA ZËFTUESE PËR TË EKSPLORUAR ÇFARË E BËN TË SHKRIHET AKULLIT MË SHPEJTË!

  Zbuloni më shumë shkencë argëtuese dhe të lehtë & Aktivitetet STEM pikërisht këtu. Klikoni në lidhjen ose në imazhin më poshtë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.