Shkenca e vajit dhe ujit - kazanët e vegjël për duart e vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Eksperimentet e thjeshta shkencore në shtëpi ose në klasë janë kaq të lehta për t'u vendosur dhe perfekte për fëmijët e vegjël që të luajnë dhe të mësojnë me shkencën. Furnizimet e zakonshme bëhen eksperimente të mrekullueshme shkencore dhe aktivitete STEM. Eksploroni se çfarë ndodh kur përzieni vajin, ujin dhe ngjyrosjen e ushqimit dhe mësoni rreth densitetit të lëngut. Ka shumë mënyra për t'u argëtuar me shkencën gjatë gjithë vitit!

EKSPERIMENTI I NGJYRJES SË UJIT DHE USHQIMIT ME VAJ

Përzierja e VAJIT DHE UJIT

Bëhuni gati ta shtoni këtë eksperimente të thjeshta me vaj dhe ujë në planet tuaja të mësimit në distancë ose mësimit në klasë këtë sezon. Nëse doni të eksploroni se çfarë ndodh kur përzieni vajin dhe ujin së bashku, le të fillojmë. Ndërsa jeni në të, sigurohuni që të shikoni këto eksperimente të tjera argëtuese shkencore për fëmijët.

Shiko gjithashtu: Penny Boat Challenge për Fëmijë STEM

Eksperimentet tona shkencore janë krijuar duke pasur parasysh ju, prindin ose mësuesin! Lehtë për t'u konfiguruar, për t'u bërë shpejt, shumica e aktiviteteve do të marrin vetëm 15 deri në 30 minuta për t'u përfunduar dhe janë shumë argëtuese! Plus, listat tona të furnizimeve zakonisht përmbajnë vetëm materiale falas ose të lira që mund t'i merrni nga shtëpia!

Këtu kemi një eksperiment të thjeshtë vaji dhe uji me një temë peshku! Fëmijët do të mësojnë nëse vaji dhe uji përzihen së bashku dhe do të eksplorojnë konceptin e densitetit ose peshës së lëngjeve të ndryshme.

SHIKON GJITHASHTU: Eksperimente të lehta shkencore për t'u bërë në shtëpi

EKSPERIMENTI I VAJIT DHE UJIT

Merrni këtë udhëzues informacioni të printueshëm falas mbi dendësinë për ta shtuarpër projektin tuaj. Plus, ajo vjen edhe me fletët tona të praktikave më të mira shkencore për t'i ndarë. Ju mund të gjeni më shumë eksperimente të thjeshta me densitet këtu!

JU DUHET:

 • Vaj për fëmijë
 • Ujë
 • Kupë e madhe
 • Kupa të vogla
 • Ngjyrosje ushqimore
 • Pikase
 • Lugë
 • Peshk lodër (opsionale)

SI TË NDËRKONI EKSPERIMENTIN E UJIT DHE VAJIT

HAPI 1. Mbushni gotat e vogla me ujë.

HAPI 2. Shtoni 2 deri në 3 pika ngjyrues ushqimor në secilën filxhan. I trazojmë me lugë. Vini re se çfarë ndodh me ngjyrosjen e ushqimit.

HAPI 3. Më pas mbushni filxhanin më të madh me vaj për fëmijë. Ju nuk keni nevojë ta mbushni atë shumë të plotë - në gjysmë të rrugës është mirë.

HAPI 4. Mbushni pikatoren me ujë të ngjyrosur. Hidheni ngadalë ujin me ngjyrë në filxhanin me vaj dhe shikoni se çfarë ndodh! Shtoni peshkun lodër për një lojë argëtuese!

Zgjate aktivitetin duke shtuar pika të tjera ngjyrash, si p.sh. e verdha dhe shiko përzierjen e ngjyrave! Ngjyrat mund të fillojnë të përzihen në fund të filxhanit për një efekt të freskët.

Shiko gjithashtu: Receta Borax Slime - Kazanët e vegjël për duar të vogla

Eksploroni gjithashtu pse ngjyrat nuk përzihen me një eksperiment argëtues me kaca !

PSE NUK PËRZIHEN VAJI DHE UJI?

A e keni vënë re vajin dhe ujin të ndahen edhe kur u përpoqët t'i përzieni së bashku? Vaji dhe uji nuk përzihen sepse molekulat e ujit tërheqin njëra-tjetrën dhe molekulat e vajit ngjiten së bashku. Kjo bën që vaji dhe uji të formojnë dy shtresa të veçanta.

Ujimolekulat paketohen më afër njëra-tjetrës për t'u zhytur në fund, duke lënë vajin në majë të ujit. Kjo sepse uji është më i rëndë se nafta. Bërja e një kulle densiteti është një mënyrë tjetër e shkëlqyer për të vëzhguar se si jo të gjithë lëngjet peshojnë njësoj.

Lëngjet përbëhen nga numra të ndryshëm atomesh dhe molekulash. Në disa lëngje, këto atome dhe molekula janë të paketuara së bashku më fort, duke rezultuar në një lëng më të dendur ose më të rëndë.

Dëshironi të shihni se si mund të përzieni vajin dhe ujin duke përdorur një emulsifikues? Shikoni aktivitetin tonë të veshjes së sallatave.

Po për një llambë klasike të bërë vetë me llavë me vaj, ujë dhe tableta alka seltzer? Kjo është një mënyrë tjetër emocionuese për të demonstruar vajin dhe ujin!

Density TowerLampa LavaEmulsification

MË SHUMË EKSPERIMENTE SHKENCORE TË SHKENCAVE

 • Qumështi Magjik
 • <. BURIMET E SHKENCËS

  FJALOR SHKENCOR

  Nuk është kurrë herët për t'u prezantuar fëmijëve disa fjalë fantastike shkencore. Fillojini ato me një listë fjalësh të fjalorit shkencor të printueshme. Patjetër që do të dëshironi t'i përfshini këto terma të thjeshta shkencore në mësimin tuaj të ardhshëm shkencor!

  ÇFARË ËSHTË NJË SHKENCËTAR

  Mendo si një shkencëtar! Vepro si shkencëtar! Shkencëtarët, si ju dhe unë, janë gjithashtu kureshtarë për botën përreth tyre. Mësoni për të ndryshmetllojet e shkencëtarëve dhe çfarë bëjnë ata për të rritur kuptimin e fushës së tyre specifike të interesit. Lexoni Çfarë është një shkencëtar

  LIBRAT SHKENCOR PËR FËMIJË

  Ndonjëherë mënyra më e mirë për të prezantuar konceptet shkencore është nëpërmjet një libri të ilustruar me ngjyra me personazhe me të cilët fëmijët tuaj mund të lidhen! Shikoni këtë listë fantastike të librave shkencorë që janë miratuar nga mësuesi dhe bëhuni gati për të ndezur kuriozitetin dhe eksplorimin!

  PRAKTIKAT E SHKENCËS

  Një qasje e re në mësimdhënien e shkencës quhet Praktikat më të mira shkencore. Këto tetë praktika shkencore dhe inxhinierike janë më pak të strukturuara dhe lejojnë një qasje më të lirë**-** rrjedhëse për zgjidhjen e problemeve dhe gjetjen e përgjigjeve për pyetjet. Këto aftësi janë kritike për zhvillimin e inxhinierëve, shpikësve dhe shkencëtarëve të ardhshëm!

  KIT DIY SCIENCE

  Ju lehtë mund të rezervoni furnizimet kryesore për dhjetëra eksperimente fantastike shkencore për të eksploruar kiminë, fizikën, biologjia dhe shkenca e tokës me fëmijët në parashkollor deri në shkollën e mesme. Shihni se si të bëni një komplet shkencor DIY këtu dhe merrni listën kontrolluese të furnizimeve falas.

  MJETET E SHKENCËS

  Çfarë mjetesh përdorin zakonisht shumica e shkencëtarëve? Merrni këtë burim falas të mjeteve shkencore të printueshme për ta shtuar në laboratorin tuaj shkencor, klasën ose hapësirën mësimore!

  KALENDARI I SFIDËS SË SHKENCËS

  Doni të shtoni më shumë shkencë në muajin tuaj? Ky udhëzues i dobishëm referencë për eksperimentin shkencor do të ketëju bëni më shumë shkencë në asnjë kohë!

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.