Spinner me rrota me ngjyra për STEM - Kosha të vogla për duar të vogla

Terry Allison 12-10-2023
Terry Allison

Shkencëtari i famshëm, Isaac Newton zbuloi se drita përbëhet nga shumë ngjyra. Mësoni më shumë duke bërë rrotën tuaj me ngjyra rrotulluese! A mund të bëni dritë të bardhë nga të gjitha ngjyrat e ndryshme? Ne i duam aktivitetet fizike argëtuese dhe të aftë për t'u bërë për fëmijët!

RROTA E NGJYRAVE TË NJORËS PËR FËMIJËT E NJËTONIT

ROTA E NGJYRAVE E NJËTONIT

Shkencëtari i famshëm, Isaac Newton ishte një anglez matematikan, fizikan, astronom, alkimist, teolog dhe autor i cili mendohet si një nga matematikanët dhe shkencëtarët më me ndikim të të gjitha kohërave. Ai lindi në 1643 dhe vdiq në 1747.

Njutoni është më i njohur për zbulimet e tij të llogaritjes, përbërjes së dritës, tre ligjet e lëvizjes dhe gravitacionit universal.

Njutoni shpiku rrotën e parë me ngjyra në shekullin e 17-të pasi zbuloi spektrin e dukshëm të dritës. Kjo është gjatësia e valës së dritës që mund të shihet me sy të lirë.

Nëpërmjet eksperimenteve të tij duke kaluar dritën përmes një prizmi, Njutoni demonstroi se kishte 7 ngjyra (e kuqe, portokalli, e verdhë, jeshile, blu, indigo dhe vjollcë) që përbëjnë spektrin e dukshëm ose dritën e bardhë të pastër. Ne i njohim këto si ngjyrat e ylberit.

Kur Njutoni paraqiti konkluzionet e tij rreth ndarjes së dritës së diellit në ngjyra kryesore dhe përzierjes së tyre së bashku në dritë të bardhë, ai përdori një rreth me ngjyra.

Zbuloni se si të bëni rrethin tuaj me ngjyra më poshtë për një fizikë e thjeshtë dhe argëtueseeksperiment. Krijoni një rrotë me ngjyra rrotulluese dhe demonstroni se drita e bardhë është me të vërtetë një kombinim i 7 ngjyrave. Le të fillojmë!

Kliko këtu për më shumë aktivitete të thjeshta STEM dhe eksperimente shkencore me letër .

FIZIKA PËR FËMIJË

Fizika është thjesht me thene, studimi i materies dhe energjise dhe nderveprimi midis te dyjave .

Si filloi Universi? Ju mund të mos e keni përgjigjen për këtë pyetje! Megjithatë, mund të përdorni eksperimente fizike argëtuese dhe të lehta për t'i bërë fëmijët tuaj të mendojnë, të vëzhgojnë, të pyesin dhe të eksperimentojnë.

Le ta mbajmë të thjeshtë për shkencëtarët tanë të rinj! Fizika ka të bëjë me energjinë dhe materien dhe marrëdhënien që ato ndajnë me njëri-tjetrin.

Si të gjitha shkencat, fizika ka të bëjë me zgjidhjen e problemeve dhe të kuptojë pse gjërat bëjnë atë që bëjnë. Mbani në mend se disa eksperimente të fizikës mund të përfshijnë edhe kiminë!

Fëmijët janë të mirë për të vënë në dyshim gjithçka, dhe ne duam të inkurajojmë…

 • dëgjimin
 • vëzhgim
 • eksplorim
 • eksperimentim
 • rishpik
 • testim
 • vlerësim
 • pyetje
 • të menduarit kritik
 • dhe më shumë…..

Me furnizimet e përditshme miqësore me buxhetin, ju mund të bëni lehtësisht projekte të mrekullueshme të fizikës në shtëpi ose në klasë!

Kliko këtu për të marrë projektin tuaj falas të disqeve të Njutonit të printueshëm!

DISC SPINNING COLOR

Shikovideo:

FURNIZIMET:

 • Model i rrotës me ngjyra
 • Shenues
 • Gërshërë
 • Karton
 • Ngjitës
 • Thonjtë
 • String

UDHËZIME

HAPI 1: Printoni shabllonin e rrotës së ngjyrave dhe ngjyrosni çdo seksion me shënues. Përdorni blu, vjollcë, jeshile, të kuqe, portokalli dhe të verdhë.

HAPI 2: Prisni timonin dhe prisni një rreth me të njëjtën madhësi nga kartoni.

Shiko gjithashtu: Aktivitetet e 4 Korrikut për Fëmijë - Kosha të Vogla për Duart e Vogla

HAPI 3: Ngjitni rrotën e ngjyrave në karton.

HAPI 4: Hapni dy vrima në mes me një gozhdë të vogël.

HAPI 5: Futni skajet e vargut (8 ft spango, të palosur në gjysmë) në çdo vrimë të vogël. Tërhiqeni në mënyrë që secila anë të jetë e barabartë dhe lidhni të dy skajet së bashku.

HAPI 6: Rrotulloni timonin drejt jush, duke mbajtur skajet e fijes në secilën dorë. Vazhdoni të rrotulloni derisa vargu të shtrëngohet dhe të rrotullohet.

Shiko gjithashtu: Lule me filtër kafeje për fëmijë - kosha të vogla për duar të vogla

HAPI 7: Nxirrni duart larg kur të jeni gati për të rrotulluar rrethin. Tërhiqeni më fort për ta bërë atë të rrotullohet më shpejt. Shikoni ngjyrat të turbullohen dhe më pas duken sikur ndriçohen ose zhduken!

ÇFARË PO NDODH?

Në fillim do të shihni ngjyrat që rrotullohen shpejt. Ndërsa rrotulloni diskun më shpejt, do të filloni të shihni ngjyrat duke u përzier, derisa ato të përzihen plotësisht dhe të duken të bardha. Nëse nuk po e shihni këtë të ndodhë, provoni ta rrotulloni diskun edhe më shpejt.

Rrotullimi i diskut përzien së bashku të gjitha gjatësitë e ndryshme të valëve të dritës me ngjyrë, duke krijuar dritë të bardhë. Tësa më shpejt të lëvizni diskun, aq më shumë dritë të bardhë shihni. Ky proces quhet shtim ngjyrash.

AKTIVITETET MË SHUMË ARGËZUESE NGJYRAVE PËR FËMIJËT

Eksploroni dritën dhe përthyerjen kur bëni ylber duke përdorur një sërë pajisjesh të thjeshta.

Vendosni një aktivitet pasqyrë për shkencën parashkollore.

Mëso më shumë rreth rrotës së ngjyrave me fletët tona të punës të rrotave me ngjyra të printueshme.

Eksploro përthyerjen e dritës në ujë me këtë demonstrim të thjeshtë.

Ndan të bardhën dritë në ngjyrat e tij me një spektroskop të thjeshtë DIY.

Eksploroni dritën dhe përthyerjen kur bëni ylber duke përdorur një sërë pajisjesh të thjeshta.

Mësoni rreth ngjyrave kryesore dhe ngjyrave plotësuese me një aktivitet të lehtë të përzierjes së ngjyrave që përfshin pak shkencë, art dhe zgjidhjen e problemeve.

RROTA E NGJYRAVE PËR FIZIKËN E FËMIJËVE

Klikoni në imazhin më poshtë ose në lidhjen për më shumë eksperimente fizike argëtuese për fëmijë.

Terry Allison

Terry Allison është një shkencëtar shumë i kualifikuar dhe edukator STEM me një pasion për të thjeshtuar idetë komplekse dhe për t'i bërë ato të arritshme për të gjithë. Me mbi 10 vjet përvojë në mësimdhënie, Terry ka frymëzuar studentë të panumërt për të zhvilluar një dashuri për shkencën dhe për të ndjekur karriera në fushat STEM. Stili i saj unik i mësimdhënies ka fituar njohjen e saj si në nivel lokal ashtu edhe në nivel kombëtar dhe ka marrë çmime të shumta për kontributin e saj në fushën e arsimit. Terry është gjithashtu një autor i botuar dhe ka shkruar disa libra shkencorë dhe të lidhur me STEM për lexuesit e rinj. Në kohën e saj të lirë, ajo pëlqen të eksplorojë jashtë dhe të eksperimentojë me zbulime të reja shkencore.